Dobar posao

Jadran prodan za dva i pol puta veću cijenu: Nijemci novi vlasnici bakarskog hotela

Orjana Antešić

Kupoprodajni posao trebao bi biti dovršen do 15. prosinca ove godine / Snimio Sergej DRECHSLER

Kupoprodajni posao trebao bi biti dovršen do 15. prosinca ove godine / Snimio Sergej DRECHSLER

Zagrebačka trvtka Mikuš-Pag je kupila hotel Jadran prije četiri i pol godine u stečajnom postupku, na dražbi za 2,1 milijun kuna, a prodala ga je Siegfriedu i Susanne Greve za 6,4 milijuna kunaRIJEKA – Bakarski hotel Jadran dobit će nove vlasnike, i to Nijemce. Zagrebačka tvrtka Mikuš-Pag uspjela je prodati ovu nekretninu, sudeći prema potpisanom predugovoru o kupoprodaji, a cijeli posao trebao bi biti zaključen do 15. prosinca.


Kupci derutnog bakarskog hotela koji je već godinama zatvoren, su Siegfried i Susanne Greve koji će za to izdvojiti 850.000 eura, odnosno gotovo 6,4 milijuna kuna, saznaje se iz potpisanog predugovora o kupoprodaji. U pitanju je zgrada hotela površine 603 četvorna metra s dodatnih dvjestotinjak »kvadrata« dvorišta te oko 640 četvornih metara pripadajućeg parkirališta. Navodno je rješavanje pitanja parkirališta bio uvjet za kupnju hotela. Tih šestotinjak »kvadrata« parkirališta, naime, nije išlo u paketu s hotelom kad se prije više godina prodavao u stečajnom postupku. Razlog je bio što je na tom zemljištu postojala zabilježba na neka dva četvorna metra, no svejedno, dok se taj problem nije razriješio, parkiralište se nije stavljalo u prodaju. Osam je puta taj prostor oglašavan na prodaju da bi, kako doznajemo, u proljeće ove godine Mikuš (konačno) dao ponudu. Taj 641 četvorni metar parkirališta platio je, navodno, 525.000 kuna, gotovo četvrtinu iznosa koji je izdvojio za sam hotel.


Treća (i četvrta) sreća


Mikuš-Pag bakarski je Jadran, podsjetimo, kupio prije četiri i pol godine u stečajnom postupku, na dražbi za 2,1 milijun kuna, što je u tom trenutku bila četvrtina od procijenjene vrijednosti hotela.
Unatoč iskazanim interesima od strane potencijalnih kupaca, činjenica jest da je bakarski hotel prodan tek na trećoj dražbi, zapravo četvrtoj jer je zbog žalbe jednog od ponuđača dražba morala jednom biti ponovljena. Goran Mikuš, vlasnik i direktor tvrtke, najavljivao je tada velika ulaganja u hotel, njegovu temeljitu rekonstrukciju i podizanje na rang četiri zvjezdice i njegovo pretvaranje u svojevrsni butik hotel, međutim, ništa se od toga nije dogodilo. Dapače, hotel je i dalje bio prepušten zubu vremena i neodržavanju, a ujesen prošle godine postalo je evidentno da je Mikuš u potrazi za kupcem, oglašavajući bakarski hotel preko lokalnih agencija za promet nekretnina po cijeni od 1,1 milijun eura.


Čim je kupio hotel u Bakru, Mikuš ga je založio za kredit od 180.000 eura, a prema podacima iz zemljišnih knjiga, zabilježba je »skinuta« u ožujku ove godine. Početkom ovog ljeta bakarski hotel poslužio je Mikušu za još jedan kredit, sada u iznosu od 65.000 eura, no i to je založno pravo, temeljem brisovnog očitovanja, očišćeno sredinom prošlog mjeseca.


Stara bolnica


Osim bakarskog hotela, Mikuš je u stečajnom postupku u proljeće 2018. godine kupio i kompleks stare bolnice u Kraljevici. Zgrada i okoliš bivše Ortopedske bolnice, ukupne površine 4.770 četvornih metara u stečajnom postupku zagrebačke tvrtke Tem gradnja također je prodana na trećoj dražbi tako da ju je Mikuš-Pag dobio za 955.000 kuna. Već u ljeto 2020. godine stara bolnica mijenja vlasnika, a u zemljišnim knjigama upisuje se izvjesni Ivan Balić iz zagrebačkih Šestina. No, vrlo brzo dolazi do (pre)prodaje jer početkom siječnja ove godine predbilježbu prava vlasništva stavlja netom osnovana tvrtka Liburnia group, kojoj se kao vlasnici navode Bedri i Mergim Prishtina iz Kosova, dok je treći partner Korab Lushaj, sa zagrebačkom adresom. I oni su najavili velika ulaganja od gotovo 40 milijuna kuna i namjeru da ovo ruševno zdanje pretvore u luksuzni manji hotel. I na ovom je zdanju netko »okrenuo« lijepe novce s obzirom na to da je Liburnia grupi prodana za 607.000 eura, odnosno oko 4,5 milijuna kuna, što je iznos koji je bio naveden u kupoprodajnom ugovoru.


Plaćanje je bilo dogovoreno u šest obroka, cjelokupni iznos Baliću je trebao biti plaćen početkom svibnja ove godine. Vrijedi spomenuti da se Liburnia Group kao vlasnik, temeljem tabularne izjave, uknjižio tek sredinom prošlog mjeseca.