Županijski Savjet

Izvješće policije: Stariji vozači i pješaci veća opasnost od mladih u prometu u PGŽ

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Veliki je problem, ne samo zakonski, već i moralni onemogućiti starijim vozačima da voze pa se od zakonodavca očekuje da to kvalitetno i preciznije regulira, rečeno jeRIJEKA – Predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske, podnio je Izviješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području ove policijske uprave.


Više poginulih


Tako je prošle godine došlo do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za nešto manje od 4 posto, kao i povećanja broja poginulih na 17, u odnosu na 14 koliko je poginulo sudionika u prometu u 2018. godini.


Povećanje broja poginulih najvećim je dijelom uzrokovano time što je povećan broj poginulih pješaka – čak 8, u odnosu na 2018. kada su poginula 4. Ukupan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama je smanjen za 9,6 posto.
Iako je u ljetnim mjesecima na prometnicama Primorsko-goranske županije povećan promet zbog velikog broja turista, ohrabrujući je podatak da tijekom srpnja, kolovoza i rujna prošle godine na županijskim prometnicama nije bilo poginulih u prometu.


Iako se smatra da su mladi vozači najveći problem u prometu, statistika pokazuje drugu sliku, jer oni sudjeluju u tek 8 posto prometnih nesreća.


Najveći problem su stariji vozači, kao i pješaci u zrelim godinama koji su najčešće i tragične žrtve prometa, pa takozvana »treća dob« puno je opasnija kategorija za sigurnost prometa od mlađe populacije.


Veliki je problem ne samo zakonski, već i moralni onemogućiti starijim vozačima da voze automobile pa se očekuje od zakonodavca da će to kvalitetno i preciznije regulira zakonom.


Brojni projekti


Tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac prezentirao Izvješće o radu Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u 2019. godini te naglasio da su uspješno realizirani brojni projekti.


Posebno treba naglasiti pokretanje pilot-projekta – Sustav automatskog nadzora nepoštovanja crvenoga svjetla. Uređaj je prvi takav primijenjen u Republici Hrvatskoj te osim detektiranja vozila koja prolaze na znak crvenoga svjetla, nadzire i brzinu kretanja svih vozila koja prolaze po mjestu nadzora što daje uvid u ponašanja sudionika u prometu.


Županijski savjet osnovan je s ciljem promicanja i usklađivanja prometno preventivnih – aktivnosti sigurnosti u prometu i razvijanju prometne kulture sudionika u prometu na cestama Primorsko-goranske županije, a njegovi članovi dolaze iz reda znanstvenih i stručnih djelatnika iz oblasti značajnih za sigurnost prometa na cestama te iz redova državnih, županijskih i lokalnih tijela i organizacija od značaja za sigurnost u cestovnom prometu.


Nova semaforska oprema za šest raskrižja


Do kraja godine zahvaljujući sredstvima EU fondova i projektu »Jačanje sustava javnog prijevoza«, šest raskrižja u Rijeci dobit će pametne semafore, saznajemo u TD-u Rijeka promet. Riječ je o lokacijama: Zametska – Liburnijska, Zametska – prostor bivše Hrvatske pošte, dok križanja Vere Bratonje i Pionirske ulice, odnosno čvor Diračje kod spoja s obilaznicom dobivaju po dva semaforna sustava.


Vrijednost investicije je tri i pol milijuna kuna.


– Natječajna dokumentacija je u tijeku, a ovim projektom mijenjaju se semafori stari 40 godina, koji se zbog nedostatka rezervnih dijelova više ne mogu popravljati. Nova oprema će biti kompatibilna s našim sustavom te će biti uključena u sustav automatskog upravljanja prometom, rekao nam je Danijel Frka, rukovoditelj službe Rijeka prometa, otkrivajući da nakon ovog zahvata treba promijeniti još 17 zastarjelih sustava. (Lj. H.)