KPD Bazovica

Izložba u Državnom arhivu za Osmi mart: Hrabrost je ženskoga roda

Bruna Matičić

Detalj s plakata

Detalj s plakata

Izložba će biti otvorena uoči Dana žena kao spomen na borbu ženskog roda za ravnopravnost. Osim toga, ona progovara o ženama u alpinizmu i dokaz je odlične suradnje hrvatskih i slovenskih planinarskih saveza i planinara dviju državaRIJEKA – Ovoga petka u 19 sati, u Državnom arhivu u Rijeci otvara se izložba pod nazivom “Korajža je ženskega spola – Hrabrost je ženskoga roda” koju postavlja Slovenski dom Bazovica iz Rijeke u suradnji s Planinskim muzejem iz Mojstrane.


Izložbu je na konferenciji za medije najavio Darko Mohar, voditelj planinske skupine KPD-a Bazovica i Sandra Grudenić, tajnica KPD-a Bazovica.


Stižu alpinistice


Riječ je o gostujućoj izložbi koja govori o razvoju ženskog alpinizma u Sloveniji, posvećenoj najuspješnijim alpinisticama Planinske zvezde Slovenije, a koju je autorica Saša Mesec pripremila uz mentorstvo Irene Lačen Benedičič i recenziju dr. Petera Mikše.
U originalnoj postavi izložba je podijeljena na četiri dijela, od kojih prvi dio donosi priču o počecima ženskog alpinizma, u drugom je predstavljeno 20 slovenskih alpinistica, a u trećem je nizom fotografija prikazan svakodnevni život žena uz bavljenje alpinizmom.


Četvrti dio čini baza s podacima o usponima slovenskih alpinistica u svijetu i peti dio, pod naslovom U četiri oka, zaokružuje cijelu izložbu te donosi razgovore s alpinisticama. Uz suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom riječki postav bit će proširen s dva panoa koja govore o razvoju hrvatskoga ženskoga alpinizma i njegovim uspjesima na svjetskoj alpinističkoj sceni.


Prema najavi Darka Mohara, u petak će se na otvorenju izložbe pridružiti i predstavnice alpinistica, Vedrana Simičević iz Hrvatske i Marija Štremfelj iz Slovenije.


Do 20. ožujka


– Izložba će se otvoriti uoči Međunarodnog dana žena kao spomen na borbu ženskog roda za ravnopravnost. Osim toga, izložba progovara o ženama u alpinizmu i dokaz je odlične suradnje hrvatskih i slovenskih planinarskih saveza i planinara ovih dviju država, kazao je Mohar.


Izložba je u rujnu 2018. godine bila otvorena u Slovenskom planinskom muzeju u Mojstrani, a hrvatska publika u Državnom arhivu u Rijeci moći će je pogledati do 20. ožujka.