Postamenti

Izložba posvećena pomorskom festivalu: Fiumare “uplovio” na Korzo

Bruna Matičić

Festival Fiumare se nije održao zbog koronakrize, pa mu je posvećena izložba fotografija autora Marka Valjka koji je svojim objektivom zabilježio događanja i aktivnosti s prethodnih izdanjaNa postamentima na Korzu postavljena je izložba »Fiumare« posvećena istoimenom festivalu koji već godinama promiče pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Rijeke i cijeloga Kvarnera. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa i nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera, ovogodišnji Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare nije se mogao održati, ali na riječki je Korzo stigao kroz retrospektivnu izložbu fotografija autora Marka Valjka koji je svojim objektivom zabilježio događanja i aktivnosti s prethodnih izdanja.


Uz autora fotografija, otvorenju izložbe prisustvovali su predstavnici Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke i organizacijskoga odbora Fiumare. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović ovom se prilikom zahvalio autoru na dokumentiranim trenutcima, kao i organizatorima festivala Fiumare i poželio im uspjeh u nadolazećim festivalima.


– Fiumare je ove godine uplovio u Rijeku u nešto drugačijem izdanju, ali nadam se da nas očekuju sretnija vremena te da entuzijazam organizatora neće splasnuti i da će se festival sljedeće godine održati u još bogatijem izdanju no prethodnih godina.
Robert Mohović, predsjednik organizacijskog odbora Fiumare iskazao je žalost što ove godine nisu bili u mogućnosti održati festival, stoga je izložba svojevrsna kolektivna memorija na prošle Festivale.


– Izložbom želimo evocirati uspomenu na ono što smo napravili proteklih osam godina s ciljem da osvježimo zajednička sjećanja na održane poučne radionice, izložbe, predavanja, svečanu povorku, regate u veslanju i jedrenju na tradicijskim drvenim barkama te brojne druge aktivnosti i da pokažemo koliko je nama u Rijeci važna pomorska baština, jer ipak je to jedan dio riječkoga identiteta i Kvarnera – kazao je Mohović.


Prisutne je podsjetio na početke festivala i promjene koje su dovele do toga da se svake sljedeće godine festival održi u većem opsegu i da priča o pomorskoj baštini postane vidljivija. Fiumare Festival počiva na zajedničkoj suradnji preko pedeset udruga i ustanova iz Rijeke i riječke okolice, koji tijekom desetodnevnog održavanja donosi različite sadržaje i preko četrdeset programa na više od dvadeset različitih lokacija, a s godinama je postao prepoznatljiva pomorska manifestacija s kulturnom, edukativnom i turističkom vrijednošću.


– Kvarnerski festival mora Fiumare svijetli je primjer suradnje Grada Rijeke, TZ-a grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, TZ-a Kvarnera, Lučke uprave te udruga iz cijele regije, ali i volontera koji vole svoj kraj i tradiciju, objasnio je Nedo Pinezić, član organizacijskog odbora Fiumare i otkrio da već rade na organizaciji sljedećega izdanja koji će se održati dogodine. Najavivši brojna iznenađenja i zanimljivosti, zaključio je s rečenicom: Neka Fiumare jedri i dalje!