Narodna čitaonica

Izložba “Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića” donosi pogled u pomorsku baštinu Kostrene

Valentina Botica

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER“Preplovio je sva svjetska mora, obišao nebrojene luke, ali vezan je ostao uz Kostrenu čiju povijest uspješno čuva od zaborava.” Te su riječi popratile otvorenje izložbe “Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića” u Narodnoj čitaonice Sv. Barbare u Kostreni koja je privukla ljubitelje pomorske povijesti i kulture.Igor Stipanović, poznati kolekcionar i čuvar kostrenske prošlosti, otkrio je javnosti svoju obiteljsku riznicu. Pomorske isprave, brodski dnevnici, vaketi i knjige svjedoče o životu i pustolovinama ljudi koji su gradili i oblikovali pomorsku baštinu Kostrene.

Ovo otvorenje je i prilika da se proslavi novi izgled prostora Narodne čitaonice. Stipanovićeva izložba ima čast biti prva u ovom prostoru, koji će služiti i kao domaćin dijelu postava Kuće kostrenskih pomoraca.


 


Tomislav Tijan, u ime Bratovštine sv. Nikole Kostrena Sv. Barbara, izrazio je podršku Igoru Stipanoviću, ističući njegovu predanost i doprinos očuvanju povijesne baštine.


“Dragi lipi moji, naš Igor je organizirao ovu izložbu koja se ne može vidjeti svaki dan. To je izložba od 300, 400, 500 dokumenata. Svaki dokument malo pogledajte, pročitajte, ali naprije bi htio podsjetiti da je naš Igor nedavno dobio nagradu za životno djelo Općine Kostrena. Aktivan je već toliko godina, svako malo piše knjige i razveseli nas i mi smo mu svi na tome zahvalni. Uvijek ćemo mu pomoći i uz njega smo.”, rekao je.Glazbene skladbe koje je izveo mladi talentirani harmonikaš Šimun Reljac dodatno su obogatile otvorenje, jer su dočarale zvukove mora i vjetra – melodija koje pomorci najčešće čuju.


Načelnik Kostrene Dražen Vranić zadovoljan je podrškom Općine u stvaranju uvjeta za ovu izložbu. “Ovom izložbom ćemo imati priliku vidjeti sve stvari koje je sačuvao on i njegova obitelj, pa mi je posebno drago da se to dogodilo po prvi puta u ovom novootvorenom prostoru. Želimo da ovaj prostor bude mjesto gdje će se čuvati pomorska tradicija Kostrene gdje će naši mještani, ali i svi ostali imati priliku vidjeti našu bogatu pomorsku tradiciju”, rekao je načelnik.Sam Stipanović podsjetio je prisutne na važnost obiteljske kolekcije.


“Ovi dokumenti su svjedoci povijesti moje obitelji u pomorstvu, koja seže još od 1587. godine. Svaki dokument nosi priču koja nas vraća u prošlost”, rekao je Stipanović.


Izložba će trajati do petka, 23. veljače, svakog dana od 17 do 20 sati.