U znaku Rijeke

Izložba heraldičkih obilježja Rijeke kroz povijest postavljena na gradskim panoima na Korzu

Alenka Juričić Bukarica

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićRIJEKA Izložba U znaku Rijeke – heraldička obilježja kroz povijest postavljena je na gradskim panoima na Korzu u povodu 360. obljetnice formiranja sadašnjeg gradskog grba. Zanimljivu su izložbu danas obišli Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke, te Mladen Stojić, autor izložbe te direktor tvrtke Heraldic-art.


Izložbom se nastoji prikazati riječko i sušačko povijesno znakovlje koje čini dio povijesnog naslijeđa ovog grada.


Riječki je gradonačelnik tom prilikom istaknuo kako je Rijeka grb kojim se i danas koristi dobila odlukom cara Leopolda I. Inače, ova je izložba ustvari prikaz geneze grbova, pečata i zastava Rijeke. Autor izložbe istaknuo je kako je po tome Rijeka svjetski raritet.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić

– To je grad koji je najviše u svojoj povijesti mijenjao svoje grbove i svoja zankovlja. Htjeli smo napraviti sažetak svega toga, razvoja znakovlja, pečata, grbova i zastava kroz stoljeća. Osim toga smo dodali i moderni prikaz grba, kao i kako je izgledala Rijeka u srednjem vijeku.


Obradili smo koje su građevine tada postojale, kao i koje su plemićke obitelji obilježile grad, rekao je Stojić te dodao kako se izložba dotakla i pečata Sušaka i Trsata, kao i da materijala za istraživanje još ima.


Izložbu se može pogledati do 14. lipnja.