56 dana pakla

Izložba “Danuncijada na Krku”: Kako su Dobrinjci potjerali D’Annunzijeve ardite

Claudia Bošković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Arditsku strahovladu na otoku Krku dugu 56 dana obilježila su mnogobrojna pljačkanja, zastrašivanja, ali i oružani napadiU suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka riječkoj javnosti predstavljena je izložba „Danuncijada na otoku Krku“ autora Tvrtka Božića i Tee Perinčić.Izložba prati razdoblje od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine – u kojemu su talijanski legionari i arditi na čelu s pjesnikom i nacionalistom Gabrieleom D’Annunziom uspostavili vlast i osnovali Talijansku regenciju Kvarnera, koja je zahvatila i područje otoka Krka.


Teror na Krku
Arditsku strahovladu na otoku Krku dugu pedeset i šest dana obilježila su mnogobrojna pljačkanja, zastrašivanja, ali i oružani napadi na poneka krčka mjesta – a njihov teror slomljen je u siječnju 1921. kada su konačan poraz arditima zadali Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima.– U pitanju je jedna paralelna priča koja je povezana sa svim tim nemilim događajima u Rijeci, no često ostane zaboravljenom i stoga smo i tome htjeli dati prostora, rekla je kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja, Tea Perinčić, koja je zadužena za riječki dio povijesne izložbe.


Značajni datumi


Za krčki dio povijesne građe zaslužan je Tvrtko Božić.– Izložbeni dio predstavljen je na dvadeset i tri panoa, a tu su i dokumenti iz Državnog arhiva u Rijeci, zatim iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja, a i fotografije.


Ovdje je u pitanju dokumentarno – slikovna izložba u koju su ukomponirani prateći povijesni tekstovi, kazao je Božić.


Vrijeme izlaganja također nije slučajno odabrano – naime, sredina studenog puna je značajnih datuma koji uključuju upravo talijansku okupaciju i dolazak ardita, ali i obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata.


Obiteljske priče


Obiteljskih priča o talijanskoj okupaciji obale i Krvavom Božiću 1920. prisjetili su se i upućeni posjetitelji izložbe, braća Stanislav i Mladen Lolić.– Arditi su došli na oltar i htjeli održati misu na latinskom jeziku, ali goloruki mještani su se oduprli zbog čega je došlo do okršaja u kojemu su mnogi poginuli, istaknuli su.


– Naš otac i njegov brat iz Amerike došli su kao dobrovoljci u austrougarsku vojsku kako bi se borili protiv Talijana.Bili su ukrcani u brod Viribus Unitis koji je potopljen u pulskom zaljevu i nakon toga preživjeli mornari su se skupili i osnovali odred te išli u Međimurje boriti se protiv Mađara, rekli su nam.


Uz otvorenje izložbe autori su ujedno održali i predavanje u kojemu su iznijeli povijesni presjek relevantnih događanja. Izložba se može razgledati do 4. prosinca 2022.