Otvorenje izložbe

“Crvena škola” Dubravke Ugrešić otvorena Galeriji Filodrammatica: “Živimo opsjednuti, bombardirani, znakovima nekih drugih režima…”

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"S obzirom na autoričin naum, čini mi se da su tu da nam osvijesti ponovno tu jednu nenormalnost u kojoj živimo, bombardirani simbolima zla."RIJEKA – Izložba “Crvena škola” Dubravke Ugrešić otvorena je u riječkoj Galeriji Filodrammatica. Sama je izložba dio programa Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njome se, istaknuto je, ova proslavljena hrvatska književnica predstavlja u jednom drugom žanru. Petar Milat iz Multimedijalnog instituta na sinoćnjem je otvorenju kazao da ovom izložbom predstavljamo sigurno najvažniju hrvatsku književnicu, ne samo što se tiče Hrvatske, nego i svjetske intelektualne scene, a vezana je uz njenu višedesetljetnu strast, opsesiju, da skuplja školske početnice iz doba svog odrastanja, doba socijalizma.


– To su amaterske intervencije, i u tom smislu nemaju primarno umjetničku funkciju, ali autorici su bile važne kao neko poigravanje s vizualnim materijalom, što si u književnosti vjerojatno ne bi tako dopustila. O tome gdje vidi važnost ove riječke izložbe, riječke intervencije, ona će kazati da ta opsesija koja se vidi sa zvijezdom petokratom, da je to na neki način i opomena tome da mi zapravo u zadnja tri desetljeća u Hrvatskoj, nezavisnoj Hrvatskoj, živimo opsjednuti, bombardirani, znakovima nekih drugih režima i nekih drugih ideoloških predznaka. I ova petokraka, koja se toliko pojavljuje, za nju nije nužno znak nikakve pobjede, neke monumentalnosti, već zapravo sitna gubitnička gesta, koja je više kao neka vrsta opomene da smo već toliko pounutrili život sa svastikama i ustaškim znakovljem; da to nije nešto što bi trebalo misliti da je normalno. U toj mjeri ova izložba ima i jedan vrlo jasan politički stav, poručio je Milat. Kaže da je ovo izložba minijatura, suptilnih intervencija, a neke se, kaže, mogu nazrijeti tek po čitanju tekstova u katalogu.


Foto galerija: Otvorenje izložbe "Crvena Škola" Dubravke Ugrešić Foto: Marko Gracin


– S obzirom na autoričin naum, čini mi se da su tu da nam osvijesti ponovno tu jednu nenormalnost u kojoj živimo, bombardirani simbolima zla. S druge strane, o tome što socijalizam za nju znači, ona će kazati da to nije bio njezin ideološki izbor tokom života u socijalizmu, ali da je to intencija, imperativ socijalizma, nekih postignuća jednakosti, socijalne pravde; da smo se olako toga odrekli, zaključio je Milat.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je organizatorima izložbe i, naravno, autorici, za koju je kazao da mu je izuzetno žao da nije došla, te da je siguran da bi vrlo rado došla da su okolnosti drugačije.– Mislim da je ovoj izložbi Rijeka pravo mjesto i da njome Rijeka još jednom dokazuje svoju privrženost idejama otvorenosti. Nekako mi se čini da bi ovakvu izložbu bilo poprilično komplicirano organizirati u nekim drugim sredinama. Nesumnjivo je Dubravka Ugrešić veliko ime, te je svojim radom u mnogočemu zadužila Hrvatsku. To je velika književnica, prevođena na 20-ak različitih jezika, znanstvenica koja je radila ili radi na brojnim sveučilištima diljem europe i SAD-a. Nažalost, u ovih posljednjih 30 godina nekako baš nije dobrodošla u Hrvatskoj, barem u onom prvom razdoblju stvaranja Hrvatske, iako je potpuno nejasno, nelogično i nerazumljivo zašto se društvo tako olako odriče ljudi kojima bi se svako normalno društvo ponosilo. Ali, tako je, kako je. Fascinantna je ta njezina priča o opsjednutosti početnicama koje nas na neki način uvode u sustav obrazovanja. Mi nešto stariji sjećamo se tih početnica… Te početnice koje na neki način sublimiraju i početnice iz bivše Jugoslavije, ali i iz brojnih drugih uglavnom istočnih zemalja, dakle tzv. zemalja iz socijalističkog bloka, iz kojih je vrlo jasno da vrijednosti koje su se nalazile u tim početnicama su vrijednosti civiliziranog čovječanstva, a koje su i danas jednako poželjne u svakom društvu, rekao je Obersnel.


Organizatori izložbe su Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb). Dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA), te Ela Meseldžić. Izložba će se moći besplatno razgledati do 26. ožujka ove godine, u radno vrijeme Galerije, od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati.