Iščitavanje lista

Izborna statistika u PGŽ: Ovo su najmlađi i najstariji kandidati, evo koji horoskopski znakovi najviše žele vlast

Slavica Mrkić Modrić

Nikola Ivaniš i unučić Michael kreću na glasanje / Foto Marko Gracin

Nikola Ivaniš i unučić Michael kreću na glasanje / Foto Marko Gracin

Štošta se sazna iz te hrpe imena, stranaka, koalicija i čega većBesposlen pop i jariće krsti, rekla bi stara uzrečica, ali da samo znate kako je zanimljivo iščitavati stranačke liste, pa prebrojavati i zbrajati. OK, svi znaju da je šestoro kandidata htjelo sjesti u fotelju župana Primorsko-goranske županije, a njih čak 11-tero u onu gradonačelnika Rijeke.


Ali koja je od županijskih lista “najstarija”, koja “najmlađa” ili pak tko te titule nosi među gradskim listama?


Na čijoj listi ima najmanje, a na čijoj najviše žena, neovisno radilo se o gradskim ili županijskim listama?
Potom tko je najmlađi kandidat na ovim izborima, i na čijoj se listi nalazi, a tko najstariji? Kojih horoskopski znak najviše želi vlast, a koji najmanje i još štošta sazna se iz te hrpe imena, stranaka, koalicija i čega već.


Definitivno najstariji na svim listama, a inače se nalazi na županijskoj listi Liste za Rijeku je 87-godišnji Gergej Agoston, a najmlađi je 18-godišnji Mateo Kuzmić s Mostove liste za županiju.


Što se pak tiče lista za gradsko vijeće, tamo je najmlađa Lana Tić s liste Akcije mladih, kojoj je Mateo oteo titulu apsolutno najmlađe kandidatkinje na Lokalnim izborima 2021. rodivši se samo šest dana poslije nje.


S 83 godine najstariji je Vitomir Turak s liste PGS-a. Među listama kandidata za županijsku skupštinu, prosjek od 38,97 godina i titulu najmlađe ima Mostova lista, a titulu najstarije s prosjekom od 50,65 nosi lista HDZ-a.


Što se pak lista za grad tiče, najmlađa je opet lista Mosta s prosjekom od 37,80 godina, a najstarija lista Liste za Rijeku s 53,55 godina.


Na županijskim listama najviše zastupljenih žena imaju Nezavisna lista Davora Štimca i Radnička fronta, odnosno 20:21 skor je žena i muškaraca, a najmanje, njih 11 nalazi se na listi za županiju HDZ-a.


Na listama za gradsko vijeće 16 pripadnica ljepšeg spola nalazi se na listama Možemo i Mosta, a najmanje – 12, na listi Domovinskog pokreta.


Vlast u županiji najviše žele horoskopske djevice, slijede ih škorpioni i strijelci, a najmanje ribe i jarci. U gradskom vijeću bi najviše voljeli sjediti blizanci, potom škorpioni, pa lavovi. A i tamo bi najmanje željele biti ribe, potom vodenjaci, pa jarci.


Među tim silnim kandidatima nađe se još štošta zanimljivog ali neka se s ostalim bave profesionalni statističari.