Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama

Izašao stoti broj “Žmigavca”: “Prerasli smo županijske okvire”

Portal Novi list

Foto PGŽ

Foto PGŽ

„Žmigavac„ u formi dvomjesečnika izlazi kontinuirano od 5. svibnja 2004. godine kroz financijsko-izdavačku suradnju PGŽ i Autokluba RijekaU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održana je 10. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ. Uz izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PGŽ u prvih 10 mjeseci 2020. godine te planu i programu rada Savjeta za 2021. godinu, obilježeno je i jubilarno 100. izdanje „Žmigavaca“, časopisa o prometnoj kulturi.


Tom prigodom dodijeljene su i zahvalnice Primorsko-goranskoj županiji, Autoklubu Rijeka, Novom listu, glavnom uredniku Žmigavca Anti Ravliću kao i predsjedniku Izdavačkog Savjeta Hrvoju Baričeviću.


Župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je Savjet za sigurnost prometa PGŽ prvi savjet u Hrvatskoj koji je osnovan i jedan od rijetkih koji aktivno radi, okuplja stručnjake i znanstvenike u prometu, kao i policiju te druge stručne ljude.
„Rješava puno problematike u cestovnom prometu, a jedna od najvažnijih stvari je edukacija i prevencija. U prilog tome proslavljamo 100. broj priloga Novog lista „Žmigavac“ koji educira ljude o prometnoj kulturi te zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli, cijelom Savjetu i glavnom uredniku“, rekao je Komadina.


Kako je istaknuo predsjednik Izdavačkog Savjeta Hrvoje Baričević, „Žmigavac„ u formi dvomjesečnika izlazi kontinuirano od 5. svibnja 2004. godine kroz financijsko-izdavačku suradnju PGŽ i Autokluba Rijeka. Okrenut prema širokoj čitateljskoj populaciji bez obzira na širinu prometnog odgoja i obrazovanja, a zahvaljujući distribuciji riječkog dnevnog lista po cijeloj Hrvatskoj njegov doseg je prešao Županijske okvire.


Stručni prilozi iz ove tiskovine imaju za primarni cilj iznošenje korisnih informacije o sigurnosti prometa i prometnoj kulturi na afirmativan i popularan način. Osim toga, u Žmigavcu se iznose i novosti iz auto industrije, ali prvenstveno iz područja koja su fokusirana na sigurnost prometa, primjerice povećavanje razine aktivne i pasivne sigurnosti.


Najavio je kako se od 2021. godine Žmigavac namjerava učiniti još dostupnijim na način da će sadašnji način tiskanih izdanja sa 6 smanjuje na 4, ali s većim brojem stranica te izdavanje u digitalnom obliku koji bi se pripremao na mjesečnoj razini putem portala.


Zadovoljstvo izlaskom 100. broja iskazali su i predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić te Tomislav Šepić ispred Autokulba Rijeka.


Predsjednik Skeledžić izvijestio je i o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u prvih 10 mjeseci 2020. godini istaknuvši da je zabilježena pozitivna statistika jer je u promatranom razdoblju zabilježeno 23,4% manje nesreća u odnosu na deset mjeseci 2019. godine.