Grad Rijeka

Izabrano devet novih riječkih pročelnika: Na čelo najvažnijeg upravnog megaodjela izabrana SDP-ovka Iva Erceg

Damir Cupać

Iva Erceg / Snimio Sergej DRECHSLER

Iva Erceg / Snimio Sergej DRECHSLER

Novinare je zanimalo ima li itko od izabranih pročelnika stranačku iskaznicu, a gradonačelnik Filipović je odgovorio da nije njegov posao provjeravati je li tko od kandidata član političke strankeRIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izjavio je da je izabrano devet pročelnika gradskih upravnih tijela, dok će se natječaj za Upravni odjel za gradsku imovinu ponoviti budući da nije izabran ni jedan kandidat.


Kao što je poznato, privremena pročelnica tog resora Denis Šulina nije se ni javila na natječaj.


U odnosu na stanje s privremenim pročelnicima, došlo je do velike kadrovske promjene u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, sport, kulturi i mlade budući da je za pročelnicu izabrana Iva Erceg.
Privremena pročelnica Vlasta Linić nije se javila na natječaj.


Riječ je o mega odjelu i o najvažnijem resoru s obzirom na predizborna obećanja gradonačelnika Filipovića i njegovih zamjenika Sandre Krpan i Gorana Palčevskog.


Novinare je zanimalo ima li itko od izabranih pročelnika stranačku iskaznicu, a gradonačelnik Filipović je odgovorio da nije njegov posao provjeravati je li tko od kandidata član političke stranke.


Naglasio je da svatko ima pravo baviti se političkim radom, dodavši da, koliko je njemu poznato, nitko od novoizabranih pročelnika nije član SDP-a ili neke druge političke stranke.


Budući da je aktualna ravnateljica Osnovne škole Viktora Cara Emina u Lovranu Erceg izabrana za sigurno najodgovorniju pročelničku poziciju, nazvali smo je kako bi nju pitali je li članica neke političke stranke.


Ona je pojasnila da to nije najvažnije pitanje, već su najvažniji plan i program njezinoga rada kao i njezine stručne reference, ali je onda potvrdila da je članica SDP-a i da se učlanila prije godinu i pol dana.


Naglasila je da njezin politički rad nije intenzivan i da je samo članica.


Kada je riječ o ostalim pročelničkim mjestima, za pročelnicu Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu je izabrana je Verena Lelas Turak, dosadašnja privremena pročelnica, Upravni odjel za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo kao pročelnica nastavit će voditi Ljiljana Buljan, Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, Upravni odjel za komunalni sustav i promet Maja Malnar, Upravni odjel za financije Ante Mađerić, Upravni odjel za opće poslove Marijan Vundać, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković, a Službu za unutarnju reviziju Snježana Skočilić.


Slivnici i rešetke se čiste i održavaju

Budući da se iz godine u godinu ponavlja problem sa začepljenim slivnicima i šahtama, a dolazi sezona kiša, pitali smo pročelnicu Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maju Malnar, vodi li se o tome računa i hoće li grad ovu jesen biti pošteđen poplava.


– Za održavanje slivnika i rešetki potpisan je godišnji ugovor, a za taj posao nadležni su Rijeka plus i Vodovod i kanalizacija. Za sljedeću godinu predviđeno je povećanje sredstava za taj posao, a plan održavanja i čišćenja slivnika i rešetki za ovu godinu se provodi, izjavila je pročelnica Malnar.

– Podsjetio bih da smo pristupili reorganizaciji gradske uprave na način da smo smanjili broj upravnih tijela s 15 na 10. To su obećavali svi kandidati za gradonačelnika na zadnjim izborima. Ni jedan sustav ne može 20 ili 30 godina funkcionirati na isti način.


Nakon reorganizacije povećat ćemo našu funkcionalnost i poboljšati životni standard građana. Smanjili smo broj zaposlenika gradske uprave s 511 na 440.


Na natječaj za pročelnike pristiglo je 27 prijava, a neki kandidati su poslali prijave za više mjesta. Za pročelnike su izabrane osobe koje su i do sada radile taj posao.


Drago mi je da je tako jer cijenim njihovo iskustvo. Novo ime je Iva Erceg koja će preuzeti, kako je nazvan, megaodjel odgoja i obrazovanja, sporta, kulture i mladih.


Ona ima preko 20 godina iskustva, a trenutno je ravnateljica osnovne škole u Lovranu, a uz to je predsjednica Aktiva ravnatelja.


Riječ je o velikom i značajnom upravnom odjelu, a fokus našega mandata upravo je na odgoju i obrazovanju te sportu.


Reorganizacijom su objedinjeni pojedini poslovi, a kada je riječ o smanjenju broja zaposlenih, nitko nije dobio otkaz, već su zaposlenici ili otišli u mirovinu ili su otišli uz otpremnine, izjavio je gradonačelnik Filipović.


Novinare je zanimalo zbog čega je ugašen Odjel gradske uprave za kulturu, a Filipović je naglasio da je njegov stav poznat otprije.


– Imali smo ogroman investicijski ciklus u kulturi, a Rijeka će uvijek biti Europska prijestolnica kulture.


U sljedećem periodu sredstva usmjeravamo prema odgoju i obrazovanju i prema sportu, a pomaci su već vidljivi jer je povećan broj upisnih mjesta u predškolskom odgoju, a investirali smo i u sportsku infrastrukturu, pojasnio je Filipović.