Loše poslovno tromjesječje

Iza brodogradilišta je loš poslovni period, ali američka Šesta flota spašava “Lenac”

Orjana Antešić

Radovi na američkom brodu »Trenton« trajat će do veljače 2020. / Foto VEDRAN KARUZA

Radovi na američkom brodu »Trenton« trajat će do veljače 2020. / Foto VEDRAN KARUZA

Kapaciteti su im popunjeni do konca godine, a dobar dio poslova opet je vezan uz Američku ratnu mornaricu, odnosno za veće i zahtjevnije projekteRIJEKA Poslovni rezultati zadnjeg tromjesječja uvelike su istopili financijski plus koje je brodogradilište »Viktor Lenac« ostvarilo u prvom polugodištu ove godine koje je zaključeno sa 7,7 milijuna kuna dobiti. Sada, nakon što se podvukla crta ispod prvih devet mjeseci, taj je plus smanjen na 951.000 kuna, iskazuje se u izvješću koje je jučer objavljeno na Zagrebačkoj burzi.


Na lošiju popunjenost kapaciteta tijekom ljetnih mjeseci nadovezali su se problemi u realizaciji dva veća posla što je znatno povećalo troškove i pridonijelo tome da je zadnje tromjesečje u Martinšćici zaključeno s gubitkom od oko 6,7 milijuna kuna.


Kako se objašnjava u izvješću, radilo se o projektima ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda na dva tankera gdje su se pojavili problemi u projektnoj dokumentaciji isporučenoj od strane klijenta i traženje adekvatnih tehničkih rješenja. To je usporilo radove i povuklo za sobom dosta praznog hoda u prvoj fazi odvijanja projekta da bi se onda, u drugoj fazi, radni kapaciteti pokazali nedostatnima.


Radnici iz inozemstva
Zbog nedostatka radne snage na domaćem tržištu, u »Lencu« su morali angažirati radnike iz inozemstva, ali sa skupljom jediničnom cijenom sata angažmana od one koja je bila ukalkulirana u ponudi.


Zbog brojnih izmjena u radovima i nastojanja da se projekti čim prije dovrše, brodogradilište je moralo angažirati i dodatni broj cjevarskih radnika, što je samo pogoršalo nesrazmjer između troškova nabave i konačne prodajne cijene, navodi se u izvješću.


Ukupni rashodi u zadnjem tromjesječju popeli su se tako do 64,2 milijuna kuna dok se na prihodovnoj strani ostvarilo 57,4 milijuna kuna. Ipak, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima u prvih šest mjeseci, pogotovo u prvom tromjesječju koje je obilježila stalna zaposlenost kapaciteta i poslovi koji su se odradili za Američku ratnu mornaricu, »Viktor Lenac« zadržao je pozitivu u poslovanju i vrlo je vjerojatno da će do kraja godine rasti.U Martinšćici je u listopadu stigao USNS »Trenton«, na kojem će ugovoreni radovi potrajati do veljače iduće godine, a početkom studenog dolazi još jedan takav sister-ship, dvotrupac USNS »Bruce C Heezen« na kojem će zahvati potrajati dva mjeseca.Kapaciteti popunjeni


Predsjednica Uprave »Viktora Lenca«, Sandra Uzelac, ocjenjuje kako su svi izgledi da će brodogradilište najbolje poslovne rezultate u ovoj godini zabilježiti upravo u ovom, zadnjem tromjesječju.


Svi kapaciteti popunjeni su im do konca godine, a dobar dio poslova opet je vezan uz Američku ratnu mornaricu i njihovu Šestu flotu, pri čemu se radi o većim i zahtjevnijim projektima, samim time i financijski izdašnijim za brodogradilište.


Velike nade i očekivanja u »Lencu« polažu i na novi »upgrading« zapovjednog broda američke Šeste flote USS »Mount Whitney«, koji je u planu za iduću godinu. U »Lencu« su aplicirali na natječaj, a hoće li ovo kvarnersko brodogradilište ponovno dobiti priliku da odradi taj veliki i financijski vrlo atraktivan posao, bit će poznato početkom iduće godine.