Kontroverzna vijećnica

Ivona Milinović ipak izašla iz HDZ-a. Kaže da je sad definitivno: ‘Ne mogu sudjelovati u političkom bordelu’

Damir Cupać

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Žao mi je ako sam nekog povrijedila ili razočarala svojom odlukom, ali u ovom riječkom političkom bordelu sudjelovati ne mogu. Još ćete me trpjeti godinu dana, a onda politička mirovina, poručila je MilinovićGradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović odlučila je prekinuti agoniju koja je počela krajem prošle godine i istupila je iz riječkog HDZ-a koji je protiv nje zatražio stegovni postupak zbog šovinstičkih izjava na jednom podcastu.


– Karantena je za mene bila prilika za introspekciju. Donijela sam neke dugo odgađane odluke. I najtežu političku odluku u životu. Danas sam istupila iz članstva Hrvatske demokratske zajednice s obzirom na unutarstranačke izbore na lokalnoj razini, što bi značilo još godinu dana agonije. Pokušala sam na lokalnoj razini promijeniti stvari u riječkom HDZ-u. Nisam uspjela. Podržavati i boriti se s ovim lokalnim »mućkama« pojedinaca iz primorsko-goranskog HDZ-a s Vojkom Obersnelom i riječkim SDP-om, neću.


Žao mi je ako sam nekog povrijedila ili razočarala svojom odlukom, ali u ovom riječkom političkom bordelu sudjelovati ne mogu. Još ćete me trpjeti godinu dana, a onda politička mirovina, napisala je Milinović na društvenoj mreži. Ona je istrpjela stegovni postupak i zahvaljujući formalnim razlozima nije došlo do isključenja iz stranke, odnosno zahvaljujući nesposobnosti HDZ-a da postupi prema stranačkom statutu u za to predviđenim rokovima. Preživjela je i unutarstranačke izbore, iako joj je bila bliža opcija Plenkovićevih oponenata. Stvari su se opet zakuhale zbog predlaganja listi za parlamentarne izbore.
Prema našim informacijama, predsjednik riječkoga HDZ-a stvorio je svojevrstan pakt s gradskom vijećnicom koja je imala hrabrosti kandidirati se za predsjednicu riječkoga HDZ-a.


To je izazvalo revolt dobrog dijela riječkoga HDZ-a, više zbog postupaka Lucijana Vukelića, a manje zbog Ivone Milinović. Ona je i tu situaciju javno komentirala.


– Ni kriva ni dužna opet u Novom listu. Ne borim se ni za kakve liste, niti bih pristala biti nekakva ženska kvota. Onim likovima u HDZ-u PGŽ-a koji su bili dovoljno nesposobni provesti proceduru, a da pritom poštuju stranački Statut poručujem – protiv mene se, gospodo, ne vode nikakvi postupci. Pročitajte Statut, nije nuklearna fizika. Vrijeme vaše diktature u maniri komunističkih diktatora i ignoriranje pravila te nasilništvo je prošlo. U HDZ-u sam ostala isključivo zato što još uvijek vjerujem u promjene, ali i zbog Andreja Plenkovića kojeg osobno poznajem i znam da nije onakav kakvim ga javnost percipira upravo zbog tih i takvih s kojima se nije imao vremena pozabaviti. Hvala, svojevrsna je njezina oproštajna poruka od stranačkih kolega s Jadranskog trga 1.