Spomen-ploča

Počast novinaru, feljtonistu i pjesniku: Ivo Grohovac trajno u memoriji Rijeke

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Postavljanje spomen-ploče na kući znamenitog Riječanina u Ulici Oktavijana Valića, u kojoj je proveo posljednje dane svoga života, inicirala je Udruga Bez granica i članovi njegove obiteljiU Ulici Oktavijana Valića na Kozali svečano je otkrivena ploča riječkom novinaru, feljtonistu i pučkom pjesniku Ivi Grohovcu Riječaninu. Postavljanje spomen-ploče na kući znamenitog Riječanina, u kojoj je proveo posljednje dane svoga života, inicirala je Udruga Bez granica i članovi njegove obitelji.


Iako je prvotno bilo planirano da ploča bude otkrivena najprije u listopadu prošle godine, a potom 28. travnja ove godine, na godišnjicu njegove smrti, zbog epidemioloških razloga svečanost je prebačena na 21. lipnja, datum kada je 1875. godine u Grohovu rođen Ivo Grohovac.


Spomen-ploču otkrile su zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Stela Grohovac Maček, čiji su djed Benjamin i Ivo Grohovac bili braća, a koja nije krila uzbuđenje zbog ovakvog događanja te je ujedno uputila zahvalnost svima uključenima u ovu hvalevrijednu inicijativu.


Imao veliko srce i pomagao bližnje
Upravo su s njom članovi Udruge Bez granica kontaktirali 2013. godine, za vrijeme dok je još živjela u Kanadi, jako je iznenadivši.


»Nisam očekivala da će biti toliko zainteresiranih za daleku povijest jednog pjesnika koji je bio siromašan, ali koji je imao veliko srce i pomagao bližnje«, kazala je Grohovac Maček.


Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici Udruge Bez Granica – Christian Grailach, Vesna Lukanović, Davorka Medved i Damir Medved te članovi obitelji Grohovac, Stela Grohovac Maček s kćeri i unukom.


Također, otkrivanju su prisustvovali članovi obitelji Portner koji danas žive u nekadašnjoj kući Ivana Grohovca i čijom ljubaznošću je postavljena ploča na adresi u Ulici Oktavijana Valića.


– Kroz burnu riječku povijest postojali su ljudi koji su pronosili ime Rijeke Hrvatskom, ali i šire.


Jedan od njih bio je i Ivo Grohovac, ono po čemu je poznat – istinski i veliki domoljub, koji se zalagao za hrvatski nacionalni identitet, ali kojem je na srcu bila upravo njegova čakavska beseda.


Ivo Grohovac – poznati feljtonist, novinar, pjesnik – ostat će zapamćen u memoriji ovoga grada.


Rijeka je ovom velikom Riječaninu odala priznanje još 1976. godine, nazvavši njegovim imenom ulicu koja vodi od Školjića do katedrale sv. Vida, kazala je zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan.


Dugo istraživanje


Članovi Udruge Bez granica dugo su istraživali prije nego što su pronašli lokaciju kuće u kojoj je sa svojom brojnom obitelji živio, a onda i mlad, u 39. godini od turbekuloze, kad mu je najmađe dijete imalo samo šest mjeseci, i umro Ivo Grohovac.


– Ivo Grohovac bio je pjesnik, novinar i borac za hrvatski nacionalni identitet Rijeke, a to je činio svojim pjesmama i satiričnim proznim tekstovima koje je objavljivao u brojnim dnevnim tiskovinama, u Hrvatu, zagrebačkom Jutarnjem listu, Riječkim novinama, kao i u riječkom Novom listu, gdje je u rubrici »Negdaj i sada« objavljivao čakavski podlistak.


Njegovi članci sakupljeni su i objavljeni u knjizi. Pohađao je školu na Drenovi, bio je jedan od osnivača Pučke čitaonice Drenova, službovao je u Pešti i Trstu te potom u Rijeci. Od 1910. do 1913. godine bio je načelnik Općine Jelenje.


Protivio se talijanizaciji i mađarizaciji slavenskog, hrvatskog stanovništva te je pokrenuo Riječki glasnik. Napisao je i tri zbirke pjesama – »Riječanke«, »Glasovi s Kvarnera« i »Rijekom i Rešćinom«.


Umro je u Rijeci 28. travnja 1914.godine, po svojoj posljednjoj želji sahranjen je na Starom groblju Drenova, a pogrebna povorka je pješke išla od Kozale do Drenove, kazao je zamjenik predsjednika Udruge Bez granica Christian Grailach, dok je Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren, pročitala kratak tekst Ive Grohovca o području Kozale.