Predstavljeni rezultati

Istraživanje o siromaštvu riječke djece: Ima i slučajeva gdje članovi obitelji gladuju

Bruna Matičić

Ilustracija / Foto Marin Tironi/PIXSELL

Ilustracija / Foto Marin Tironi/PIXSELL

Predstavljeni su rezultati istraživanja o urbanom dječjem siromaštvu na području Rijeke i GospićaU Gradskoj vijećnici održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o urbanom dječjem siromaštvu na području Rijeke i Gospića.


Konferencija je održana u organizaciji udruge Centar za kulturu dijaloga i projekta “Moje mjesto pod suncem”.


Rezultate istraživanja “Izazovi siromaštva i socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića” te preporuke za borbu protiv dječjeg siromaštva predstavili su autori dr. sc. Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Gordana Šimunković, profesorica socijalne pedagogije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Teške odluke i problemi
Paul Stubbs, voditelj istraživanja, pritom je istaknuo kako su rezultati provedenog istraživanja na području Rijeke i Gospića slični studiji koja je prije četiri godine napravljena na nacionalnoj razini.– Studija je pokazala da su samohrani roditelji, roditelji s manjim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većem riziku od siromaštva.


Pokazala je da imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, a prostori u kojima stanuju često su neadekvatni za djecu, dok ima i slučajeva gdje članovi obitelji gladuju.


Oni se svakoga dana suočavaju se s teškim odlukama i problemima, a u cijeloj situaciji veliku ulogu igra i sustav socijalne zaštite koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama, kazao je Stubbs.


Kako poboljšati situaciju


Dodaje kako je cijelu situaciju dodatno pogoršala pandemija koronavirusa. Na kraju je zaključio da bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu u našem društvu i politici.


Naime, udruga Centar za kulturu dijaloga” niz godina provodi hvalevrijedan program “Moje mjesto pod suncem” namijenjen upravo socijalnom uključivanju djece i roditeljima u riziku od siromaštva.Ana Karakaš, socijalna pedagoginja udruge naglasila je kako su istraživanjem htjeli utvrditi okolnosti u kojima žive s ciljem da im se poboljša situacija.


– Konkretno željeli smo vidjeti s kakvim se problemima suočavaju i u kakvim uvjetima žive obitelji lošijeg socio-ekonomskog statusa, kao i to odgovaraju li postojeće institucionalne strategije na njihove potrebe.


U rješavanju ovog problema mora postojati suradnja između javnih institucija, udruga civilnog društva, privatnog sektora, građana i lokalnih politika, istaknula je Karakaš.


Akcijski plan


Pojašnjava da su unutar istraživanja nastale i preporuke koje će biti predložene na uvrštavanje u Akcijski plan za suzbijanje siromaštva djece na razini Grada Rijeke.Uz predstavljanje rezultata tijekom konferencije svoje je iskustvo podijelila korisnica programa “Moje mjesto pod suncem” Deborah Čugalj, dok je Karla Mušković, pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb predstavila socijalne programe usmjerene prema djeci i obiteljima u siromaštvu na području Rijeke.


Sudionicima konferencije uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo da se radi o izuzetno teškoj i osjetljivoj temi o kojoj je potrebno više govoriti.


Napomenuo je kako je u planu i određeni set Odluka o socijalnoj skrbi Grada Rijeke koji će na novi način definirati oblike pomoći i u kojem će pokušati pratiti realne potrebe s ciljem da socijalni program Grada Rijeke bude razinu iznad državnog standarda.