Dramatično spašavanje

Ispovijest Riječanke: “Muškarac kojega smo njegov sin i ja izvlačili ispod kombija je živ; to nije osoba čije je tijelo pronađeno ispod auta”

P. N.

Spašavanje u Ulici Franje Račkoga / Screenshot

Spašavanje u Ulici Franje Račkoga / Screenshot

Nedugo nakon spašavanja muškarca u blizini je ispod zaustavljenog automobila otkriveno tijelo drugog muškarca, kojemu više nije bilo spasa 


 


Snažno nevrijeme poharalo je Rijeku u srijedu popodne. Bujice vode blokirale su centar grada, a čitateljica je portalu Dnevnik.hr poslala snimku iz Ulice Franje Račkog. Na snimci se vide muškarac kojega je bujica odvukla ispod kombija i drugi koji ga izvlači i pokušava spasiti.
Cijela drama koja se odvijala trajala je puno duže od snimke, doznaje Dnevnik.hr od zdravstvene radnice Vedre Gurdon, koja je i sama pritekla u pomoć nesretnome muškarcu.


“Imam moralnu i ljudsku obavezu reći da je muškarac kojega smo njegov sin i ja spašavali i izvlačili ispod kombija – živ i da to nije osoba čije je tijelo pronađeno ispod automobila. To su dva odvojena slučaja koja su se dogodila vrlo blizu jedan drugoga”, rekla je Gurdon za Dnevnik.hr.


Čula je zapomaganje


Navodi da živi u Ulici Franje Račkoga, u zgradi ispred koje se sve događalo.


“Moj sin i ja smo na prozoru promatrali hoće li kiša stati, trebala sam izvesti psa u šetnju. U jednom trenutku čula sam zapomaganje muškarca koji je vikao da će mu se otac utopiti i da će mu bujica odnijeti oca”, opisala je Gurdon.


“Čim sam čula o čemu se radi, obukla sam se, zgrabila sam kabanicu i izašla van. Bujica je i mene odnijela isti trenutak. Noga mi se zaustavila na zaustavljenom vozilu”, rekla je.


“Ja sam odsklizala do vozila, pala sam na nizbrdici. Digli smo gospodina, čovjeku su noge bile iza kotača. Glava mu je bila ispod bujice, pomogla sam njegovom sinu dignuti mu glavu iznad vode. I njegov sin je već ostajao bez snage”, dodala je.


Iz zgrade izletio – sedamdesetogodišnjak


“Poslije mene iz zgrade je izletio i susjed od sedamdesetak godina, bojala sam se da bujica ne odnese i njega”, kazala je Gurdon.


Uspjeli smo muškarca izvući iz bujice i prebaciti ga preko automobila koji je ostao blokiran na cesti. Tamo smo čekali dolazak hitne. Kolege iz hitne došle su i izvukle nas sve na sigurno. Stali su u lanac kako bujica ne bi odnijela nekoga od nas”, rekla je.


Navodi da je stariji muškarac kojega su spasili bio pri svijesti, dobrog općeg stanja, kao i njegov sin koji se borio s bujicom.


Nitko im nije pritekao u pomoć


“Nisu se žalili da im nešto treba, no ja sam bila šokirana i mokra“, navodi Gurdon.


“U neposrednoj blizini bilo je petnaestak automobila, u svima su bili ljudi, bila su im upaljena svjetla i nitko se od prisutnih nije odlučio izaći iz auta kako bi pritekao u pomoć”, rekla je.


“Ljudi su bili i na prozorima zgrada i nitko, osim 70-godišnjeg susjeda, nije izašao kako bi pomogao. Ostala sam u šoku, u susjedstvu je bilo i mladih ljudi”, kazala je.


Nedaleko od kombija pronađeno tijelo


Nedaleko od mjesta na kojemu je spašen muškarac ispod plavog Fiat Punta pronađeno je tijelo drugog muškarca.


“Gledala sam nakon sat vremena kakvo je stanje i mogu li u šetnju”, kazala je Gurdon.


“Bilo mi je čudno što taj auto stoji ukoso“, rekla je. “Onda je došla policija, stavili su traku i pretpostavila sam da nešto nije u redu”, zaključila je Gurdon za Dnevnik.hr.