Hana, Ana Liza, Andrej i Dino

Ispite riješili bez greške: Ovi riječki učenici su među najboljim hrvatskim maturantima

Ingrid Šestan Kučić

Hana Šlipogor, Andrej Božić i Ana Liza Martinović / Foto Marko Gracin

Hana Šlipogor, Andrej Božić i Ana Liza Martinović / Foto Marko Gracin

Uz briljantan uspjeh na maturi i mjesto na fakultetu koji su željeli, ono što je zajedničko najboljim riječkim maturantima je i iskustvo online nastave. Trebalo je, kažu, više samostalnog rada, a rezultati mature pokazuju da su u tome bili itekako uspješniHana Šlipogor, Ana Liza Martinović, Andrej Božić i Dino Turak ovogodišnji su riječki maturanti koji su ušli u društvo najboljih. To društvo čini 118 hrvatskih maturanata koji su jedan od ispita državne mature uspjeli riješiti bez i najmanje greške, odnosno 100 posto, a u Primorsko-goranskoj županiji to je pošlo za rukom svega šestero maturanata.


Ući u odabrano društvo u kojem su sve bolji od boljih nije lako, a ono u čemu se slaže riječka četvorka biraljantan rezultat nitko od njih nije očekivao.


Stresno razdoblje


Navodeći da riješen ispit bez greške iz engleskog jezika definitivno nije očekivala Hana, maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije, otkriva da je cijelo vrijeme mature bilo jedno stresno razdoblje.
– Stresan period mi je bilo mjesec dana dok se matura piše, ali vrijeme pripreme nije. Počela sam se pripremati početkom godine. Za engleski, koji sam polagala na višoj razini i riješila bez greške, nisam se posebno pripremala.


Išla sam nekoliko godina u školu stranih jezika i to mi je bilo dovoljno. Ostale predmete pripremala sam sa skriptama i zadacima prijašnjih matura, priča Hana.


Cijelo je srednjoškolsko obrazovanje bila odlikašica, sve je ispite na državnoj maturi okončala s odličnom ocjenom, tijekom srednjoškolskog obrazovanja sudjelovala je i na natjecanjima iz matematike, biologije i engleskog jezika, a sada je već brucošica Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu.


– Planiram raditi u području razvoja i istraživanja umjetne inteligencije, a želja mi je diplomski studij pohađati u Švicarskoj, otkriva Hana.


Njen je recept za uspješno polaganje mature krenuti s pripremama dovoljno rano.


– Najvažnija je dobra organizacija, jer kad se dobro organiziraš, onda je i stres manji, a to je najbitnije. Sve stigneš. Vrijeme pripreme mature često preuzme cijeli život, ali uz dobru organizaciju ima vremena za sve, savjetuje Hana.


»Pomela« talijanski


Sličan savjet dijeli i Ana Liza, maturantica Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića, koja je ove godine bez imalo muke »pomela« ispit iz talijanskog jezika. Kaže da se za ispite pripremala cijelu godinu, a intenzivno posljednja dva mjeseca.


– Išla sam na pripreme u školi i rješavala zadatke prijašnjih matura. Treba krenuti na vrijeme, ali treba sve i izbalansirati da se ne svodi sve samo na učenje, već da se ima vremena i za ostale stvari. Iskreno sam se iznenadila kad sam vidjela rezultate mature. Znala sam da sam ispit iz talijanskog dobro napisala, ali nisam mislila da je baš bez greške, ističe Ana Liza.Dalje otkriva da kod kuće taj jezik ne koristi, ali ima prijatelje u Italiji te vrijeme provodi gledajući filmove i serije na talijanskom jeziku te čitajući knjige. Uskoro će joj upravo talijanski postati glavni jezik, jer upisala je studij kemijskog inženjerstva i farmakologije u Padovi.


– Odlučila sam se za taj studij jer želim raditi u laboratoriju i pomagati ljudima. Ne bih željela baš direktno raditi s ljudima, ali jako volim pomagati, priča Ana Liza.


Tijekom školovanja, dodaje, okušala se i na natjecanjima iz talijanskog i engleskog jezika, a za same testove državne mature kaže da su bili stresni.


– Bilo je stresno. Pogotovo dan i sat prije ispita, ali kada počne ispit, fokusiraš se i stres nestane, otkriva Ana Liza.


Informatika bez greške


Pripreme za maturu u školi adut su koji izdvaja i Andrej. On je maturant Prve riječke hrvatske gimnazije, odlikaš i sada već brucoš Tehničkog fakulteta u Rijeci. U društvo najboljih hrvatskih maturanata uveo ga je test iz informatike koji je riješio bez greške, a iako je očekivao visoki rezultat, ipak 100 posto riješenosti, kaže, bilo je iznenađenje.


Sve ostale ispite mature riješio je s ocjenom odličan i točnošću većom od 90 posto. Tijekom školovanja sudjelovao je i na natjecanjima iz matematike, fizike i biologije.


– Prvi ispit na maturi mi je bio stresan, a kasnije je sve lakše išlo kad sam vidio kako to izgleda. Išao sam na pripreme u školi, a kako su pripreme bile online, onda mi je to bilo super, jer nisam gubio puno vremena. U svibnju i lipnju rješavao sam uglavnom stare mature, priča Andrej.


Njegov je savjet početi s pripremama na vrijeme, jer kaže, učiti od ispita do ispita nije baš ugodno i ne daje rezultate. Dodaje da se za studij računalstva na riječkom Tehničkom fakultetu odlučio jer je želio ostati u Rijeci.


Uz briljantan uspjeh na maturi i mjesto na fakultetu koji su željeli ono što je zajedničko najboljim riječkim maturantima je i iskustvo online nastave, a tu se slažu da to i nije tako strašno iskustvo. Trebalo je, kažu, više samostalnog rada, a rezultati mature pokazuju da su u tome bili itekako uspješni.


Dino Turak: S pripremama treba početi na vrijeme


Maturant Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Dino Turak nižu razinu engleskog jezika riješio je bez greške, a 100 posto riješen test, kaže, iznenadio ga je.


– Očekivao sam da rezultat iz engleskog jezika bude preko 90 posto, ali 100 posto riješenost me malo iznenadila. Moje je iskustvo da treba početi na vrijeme s pripremama kako bi sve prošlo bez previše stresa. Najviše se isplati rješavati mature iz prijašnjih godina, kaže Dino.On je ujedno i jedini primorsko-goranski maturant koji je za uspješnost na maturi dobio novčanu nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 2.500 kuna. Svoj će obrazovni put nastaviti na Veleučilištu u Rijeci.


– Upisao sam informatiku, jer je to nastavak srednjoškolskog obrazovanja. Sviđa mi se izrada web stranica i projekata, otkriva Dino. Dio ljetnih mjeseci odlučio je provesti radeći, ali kaže i da će biti vremena i za more i sve ostale ljetne uživancije.