Legend race

Ironman dolazi na kvarnerske otoke!

Alenka Juričić Bukarica

Foto Dunja Dopsaj

Foto Dunja Dopsaj

Ironman Grupa službeno je objavila tu informaciju, te predstavila kvarnersku utrku „4 islands MTB“ u svojem serijalu, zajedno s ostalih 7 utrka, kojih je u serijalu ukupno 8Renomirana, vrlo zahtjevna, atraktivna i svjetski poznata brdska biciklistička utrka „4 islands – MTB stage race“, koja se već dugi niz godina održava na četiri kvarnerska otoka – Krku, Cresu, Lošinju i Rabu – od sljedeće će godine biti licencirana od strane Epic Serious Ironman grupe kao Legend race, javili su iz Turističke zajednice Kvarnera pojasnivši kako je Ironman jedna od najbrže rastućih sportskih licenci u svijetu, što automatski sa sobom dovodi veću medijsku vidljivost, te porast timova koji sudjeluju u utrci, a samim time i benefite destinaciji.


Ironman Grupa službeno je objavila tu informaciju, te predstavila kvarnersku utrku „4 islands MTB“ u svojem serijalu, zajedno s ostalih 7 utrka, kojih je u serijalu ukupno 8. Tako će Hrvatska, odnosno Kvarner biti uz bok Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoafričkoj Republici.


Utrka na Krku, Cresu, Lošinju i Rabu


Utrka će se održati od 19.do 23. travnja iduće godine na kvarnerskim otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu. Ono što je za Kvarner bitno, uz samo odvijanje utrke, je i medijska vrijednost koju ova prestižna licenca nosi sa sobom. Na primjeru utrke Swiss Epic, odrađeno je 592 sata prijenosa u 68 zemalja, na Youtubu je bilo 775.000 pregleda videofilma, na Instagramu 1,5 milijuna impresija…
Prema provedenim istraživanjima od strane Ironman grupe, prosječna televizijska medijska vrijednost doseže cca 4 milijuna dolara, a tom iznosu se pridodaju još i vrijednosti tiskanih medija, online, Youtube, mailing, te društvenih mreža – Instagram i Facebook.


Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, kazala je kako veseli činjenica da je zahvaljujući dobroj organizaciji utrke svih ovih godina, ali također i podršci koju je od samog početka pružala Turistička zajednica Kvarnera uz ostale turističke zajednice na čijem području se utrka odvijala, jedna tako prestižna licenca našla svoje mjesto i na Kvarneru.


– Kvarner je zasigurno destinacija aktivnog odmora, jer u svojoj različitosti nudi mogućnosti biciklizma, planinarenja, trail trčanja, šetnji, ronjenja, plivanja, jedrenja… A što organizatori velikih i prestižnih manifestacija i prepoznaju.


Opravdati povjerenje


Na nama svima je da opravdamo povjerenje, da se još jednom pokažemo kao dobri organizatori i domaćini, a benefite koji će proizaći iz događanja uložimo u daljnji razvoj i u podizanje kvalitete destinacije, istakla je direktorica županijske TZ. Zadovoljstvo su istakli i direktori otočkih TZ-a.


– Općina Baška, Turistička zajednice općine Baška i gospodarstvo su u proteklih šest godina dokazali i potvrdili da su izvrsni domaćini prve etape utrke, a tako će i nastaviti i u 2022. godini, uz veliku podršku svih ostalih općina i turističkih zajednica otoka Krka.


Otok Krk je već duži niz godina prepoznat kao zanimljiva outdoor destinacija, gdje svako mjesto na otoku pruža mogućnosti za raznolik aktivan odmor, brojne pješačke i biciklističke staze, penjališta, zip-line, skijanje na vodi, surfanje, ronjenje, jedrenje i druge aktivnosti.


Kroz sedam glavnih destinacija na otoku, svatko može pronaći nešto za sebe u raznolikoj outdoor ponudi, ili kao ljubitelj prirode ili kao vrsni znalac i profesionalac, a što je i prepoznato kroz mnogobrojne sportske manifestacije.


Uvrštavanjem otoka Krka u ovu prestižnu utrku, koja će i medijski biti odlično popraćena samo potvrđuje da smo na dobrom putu u našim zajedničkim naporima da otok Krk bude prepoznatljivi, kvalitetniji i raznovrsniji u sadržajima, dobro posjećen u pred i posezoni, i nadasve održiv, rekla je Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka. Ujedno je istakla kako cijeli otok ima veliki potencijal za razvoj sportsko-turističkih sadržaja, prije svega cikloturizma, ali i drugih komplementarnih outdoor aktivnosti koje traže dramatične pejzaže, očuvanu prirodu, raznolikost, dostupnost te bogatu ponudu usluga i smještaja.


Dokazani domaćini


Sanja Živanović, direktorica Turističke zajednice Grada Cresa, je pak, navela kako je Cres je oduvijek je bio privlačan i prepoznatljiv kao destinacija aktivnog turizma. Brojne pješačke i biciklističke staze, plaže od kojih su neke prema mišljenju stranih novinara jedne od najljepših na svijetu, bogata povijest, gastronomija i izvrsni domaćini, garancija su za povratak svakog gosta.


– Cres je već dokazan kao domaćin brojnih trail i triatlon utrka, ali i svjetskih i europskih jedriličarskih regata na ovom području.


Sretni smo što postajemo dio ovog velikog projekta „Legend race“ Epic Serious IRONMAN grupe. Vjerujemo da ćemo opravdati povjerenje organizatora te da ćemo uskoro postati nezaobilazna destinacija naših novih prijatelja vrhunskih sportaša IRONMAN-a, rekla je Živanović.


Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, povodom ovog uvrštenja je istaknuo kako je Lošinj je poznat po svojoj lječilišnoj klimi i atraktivnoj prirodi, pa je samim time idealna destinacija za brojna sportska događanja.


– Velika nam je čast bila biti dijelom organizacije jedinstvene „4 island – MTB stage race utrke“, a Epic Serious IRONMAN licenca još je jedna potvrda kvalitete ove LEGEND utrke. Željno, i uz sportski duh, iščekujemo travanj 2022. godine, istaknuo je Cvitković.


Ovu odličnu vijest pozdravili su i na otoku Rab. Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Grada Raba i Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar, su naime, kazali kako je otok Rab prava je oaza outdoora, koji svake godine privlači sve više turista, te polako, ali sigurno, pretvara turističku sezonu u turističku godinu.


– Iz godine u godinu, na Rabu se organizira sve više sportsko-rekreativnih manifestacija, te sve više rekreativaca uživa u blagodatima našeg otoka. Veseli što i profesionalci vole Rab, i što ostvarujemo tu raznolikost – okupljamo vrhunske sportaše, ali i zaljubljenike u sport i zdrav život. Otok sreće im nudi čitav pregršt aktivnosti, i oni to cijene i svojim opetovanim dolascima, poručili su Matušan i Mušćo.