Demantirane pritužbe na uvjete života

Investitor stambenih zgrada u Širolima gradit će i novo dječje igralište

Slavica Kleva

: Nove nadstrešnice i parkirna mjesta, čeka se uređenje pristupne ceste / Foto Damir ŠKOMRLJ

: Nove nadstrešnice i parkirna mjesta, čeka se uređenje pristupne ceste / Foto Damir ŠKOMRLJ

Kad se završi zadnja u nizu stambenih zgrada, investitor će urediti prilaznu cestu, a potom će se, kažu u Općini Viškovo, riješiti oborinska odvodnja i postaviti četiri stupa javne rasvjeteVIŠKOVO – Tragom pisma upućenog našoj redakciji »o katastrofalnim uvjetima života za mještane Viškova, konkretno Ulice Široli od kućnog broja 12 do 15, novo naselje«, krenuli smo provjeriti navode.


A u pismu se navodi kako je unazad četiri do pet godina počela izgradnja osam višestambenih zgrada bez osnovne infrastrukture, uz pomoć lokalnih političara. A danas, nekoliko godina kasnije, stanje je užasno. Vele da 60 obitelji živi bez asfalta, pločnika, hidranata, kanalizacije, javne rasvjete i samo s dva kontejnera za mješoviti otpad. Ljeti se, nastavljaju, guše u prašini, zimi u blatu, a »općinu Viškovo smo nebrojeno puta kontaktirali i ništa ne poduzimaju«.


No, je li baš tako? Uvjerili smo se da svi navodi ne drže vodu, a ogorčene stanare ne sretosmo. One koje smo zaustavili i pitali o uvjetima stanovanja ostali su nemalo iznenađeni pitanjem, zapravo, oni nekih većih zamjerki nisu imali. I doista, okućnice oko zgrada brižljivo su uređene, ulazi popločani, s vrlo uredno iscrtanim parkirnim mjestima. Doduše, posljednja u nizu zgrada čeka na tehnički prijem, a još jedna je u izgradnji. Na gradilištu smo zatekli i jednog od izvođača radova koji do sada nije imao većih pritužbi stanara.


Samo riječi hvale
Razgovarali smo s jednom od najstarijih stanarki, ne samo po stažu u zgradi, koja je potvrdila da su se među prvima doselili u tek izgrađenu zgradu prije nepune tri godine. Ona pak ima samo riječi hvale za izvođača, ne samo zbog kvalitete gradnje, nego što se i infrastruktura završava tempom kojim su i obećali.– Rekli su da će pristupnu cestu završiti kad završe ovu posljednju zgradu, sada smo dobili na ulazu u zgrade nadstrešnice, tako da kad pada kiša ulaz ne bude mokar, kazuje nam sugovornica.


Novo stambeno naselje u Širolima / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Novo stambeno naselje u Širolima / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


– Ništa nije alarmantno, točno je da su dva kontejnera za odvoz smeća, ali je i činjenica da ih redovito prazne tri puta tjedno. Nikada još nisam vidjela prepune spremnike. Javna rasvjeta? Bit će kada završe cestu, tako nam je bar rečeno, a što se tiče kanalizacije, pa nitko je ovdje nema! Sve su septičke jame izvedene po građevinskom projektu. Možete se i sami uvjeriti da su nam okućnice vrlo uredne, posađeno zelenilo, mir i tišina, premda smo na par stotina metara od osnovne škole, zaključila je naša sugovornica.


Krenuli smo i put Općine gdje nas je dočekao Sanjin Vranković, glavni u odsjeku za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavku.


Uređenje ceste


– Kada su se počele graditi zgrade, Općina Viškovo je dala suglasnost i za uređenje ceste. Investitori su to i prihvatili i nema sumnje, izvršit će tu obvezu, ali kad se stvore uvjeti, odnosno kada sve zgrade budu gotove, baš kao i postavljanje javne rasvjete, kazuje nam Vranković.


Naime, kada bude veći dio ceste završen i riješena oborinska odvodnja, te donji stroj ceste prilagođen postavljanju javne rasvjete, nema sumnje, Općina Viškovo će to i napraviti, u planu je postavljanje četiri stupa javne rasvjete. Što se tiče kritika na odvoz smeća, odnosno količinu spremnika, ni to nije problem. Tu je riječ o odnosu korisnika i komunalnog društva Čistoća. Ukoliko netko želi više, trebaju se samo javiti i dobit će, pojasnio je Vranković.


Nadalje, projekt kanalizacije je napravljen, ali kao dio projekta »Proširenje sustava otpadnih voda riječke aglomeracije«, a do realizacije tog projekta sve septičke jame su tehnički ispravo izvedene i izgrađene temeljem dobivene građevinske dozvole, zaključio je Vranković, pozdravivši plan investitora da u skoroj budućnosti u tom malom naselju bude izgrađeno i dječje igralište.