Vijećnici HDZ-a posumnjali u pogodavanje zagrebačkoj tvrtki

SLUČAJ PAVEKI Investitor stambene zgrade u Kostreni bez suglasnosti za izgradnju ceste

Barbara Čalušić

Paveki - naselje u kojem živi trećina stanovnika Kostrene / NL arhiva / Vedran Karuza

Paveki - naselje u kojem živi trećina stanovnika Kostrene / NL arhiva / Vedran Karuza

Troškove izgradnje nerazvrstane ceste, kao i potrebne dokumentacije, Općina Kostrena bi prema takvoj ponudi priznala prilikom obračuna komunalnog doprinosa za stambenu zgraduKOSTRENA – Općinsko vijeće Kostrene na svojoj posljednjoj sjednici nije donijelo odluku prema kojoj bi se zagrebačkoj tvrtki Vigilia dala suglasnost za izgradnju nerazvrstane ceste u produžetku Ulice Žarka Pezelja u Pavekima. Cesta koju bi uz ishodavanje potrebnih dozvola izradila Vigilia bila bi preduvjet za gradnju velikog stambenog objekta na parceli u vlasništvu ove firme, a riječ je o, prema sadašnjoj najavi, zgradi s pedesetak stanova za prodaju i pripadajućim garažama. Troškove izgradnje nerazvrstane ceste, kao i potrebne dokumentacije, Općina Kostrena bi prema takvoj ponudi priznala prilikom obračuna komunalnog doprinosa za spomenutu stambenu zgradu.
Na ovakav prijedlog odluke, reagirali su kostrenski HDZ-ovci, čiji je vijećnik Tomislav Matić komentirao da je riječ o situaciji u kojoj investitor odlučuje u što će se uplaćivati komunalije.


Privatni i javni interes


– Mi bismo investitoru napravili cestu da on može dalje graditi. Riječ je o investitoru koji planira graditi zgradu s 45 stanova, a Paveki su najveće naselje Kostrene na koje otpada četvrtina, ako ne i trećina stanovništva Kostrene. Sa svim ovim planiranim investicijama radite još jedne Paveke, dozvoljavate investitorima da rade što žele, a mi ne dobivamo ništa zauzvrat. S ovom cestom mirna se ulica pretvara u izrazito prometnu ulicu s dvjema trakama kojom će prolaziti kamioni i mislim da se stanarima to neće svidjeti. Ovo je za mene stavljanje privatnog interesa na štetu javnog interesa i to nije dobra praksa, to je presedan koji općina ne treba otvarati, rekako je Matić ističući kako klub vijećnika HDZ-a neće podržati ovakvu odluku.


Topao tunel između škole i dvorane


Sanjin Vrkić (HDZ) na aktualnom je satu podsjetio da se godinama planira izgradnja toplog tunela između Osnovne škole Kostrena i Sportske dvorane, no po tom pitanju još uvijek nije učinjeno ništa.
– Znam za tu incijativu, uvijek je informacija bila da se ne može dobiti građevinska dozvola jer bi trebalo mijenjati Prostorni plan ili da smo na tom području preizgrađeni. Ideja je da se izgradnja toplog tunela stavi u proračun za 2021. godinu, a ako to ne bude moguće, pristupit će se preprojektiranju i ishodovanju građevinske dozvole ili ćemo krenuti u točkaste izmjene plana kako bi se moglo pristupiti realizaciji, objasnio je Vranić.
Načelnik Dražen Vranić istaknuo je kako nema riječi o pogodovanju te da treba imati na umu da je projekt krenuo u prošlom sazivu Općinskog vijeća. Predradnje vezane za ovaj projekt, kako je rekao, preuzete su iz prethodnog mandata.
– Osobno nisam pretjerano oduševljen zbog svih ovih razloga koje ste naveli. S druge strane, Općina mora stvoriti preduvjete da se nešto investira, a odluke vezane za ovaj projekt donesene su 2015. i 2016. godine na osnovu čega je investitor poduzimao radnje. O tome ne odlučujem ja, i ako se svi složite da to nije u interesu Općine Kostrena, to se neće realizirati. Pozivam sve vijećnike da o ovom projektu diskutiramo, a što se mene tiče i svih mojih pročelnika, išli smo na to da maksimalno zaštitimo interese Općine Kostrena i zato mislim da tu ne bi trebalo biti politike i politikantstva, poručio je Vranić.


POS na Vrhu Martinšćice


Izgradnja je bila i tema aktualnog sata, pa je tako Vranić ponovo na Matićevo pitanje potvrdio da je aktivirana građevinska dozvola za izgradnju POS-ovih stanova na Vrhu Martinšćice. Najavio je i da bi izgradnja POS-ovih stanova u Kostreni mogla započeti u posljednjem kvartalu iduće godine.
– Na sljedećim sjednicama Vijeća bit će donesena odluka o kriterijima i mjerilima za kupnju POS-ovih stanova. Isto će se tako s APN-om donijeti odluka o formiranju povjerenstva, a na osnovu toga će se napraviti liste kandidata i utvrditi koje su to potrebe ljudi. Bit će to preduvjet da se utvrde prioriteti, o kojim je vrstama stanova riječ pa će se pristupiti preprojektiranju. Upravo iz tog je razloga aktivirana građvinska dozvola koja će sigurno imati veze s tim iskazom, najavio je Vranić.