Odlučeno

Ingeborg Fülepp nagrada za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Ingeborg Fülepp / Foto Ivica Tomić

Ingeborg Fülepp / Foto Ivica Tomić

Nagrađeni su i dr.sc. Željka Peršurić, mag. art. Radovan Kunić, izv.prof.dr. Jasmina Dlačić, prof.dr. Stjepan Špalj, doc.dr. Leo Škec i izv. prof. art. Nadija MustapićUpravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci donio je odluku o dodjeli nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za kalendarsku godinu 2019.


Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, te akademskoj i široj zajednici.


Za kalendarsku godinu 2019. ukupno je dodijeljeno sedam nagrada, po jedna u kategorijama mladi znanstvenik i mladi umjetnik, tri u kategoriji znanstvenik, jedna u kategoriji umjetnik te nagrada za životno djelo.
U kategoriji mladi znanstvenik u području biomedicinskih i prirodnih znanosti nagrađena je dr.sc. Željka Peršurić, a u kategoriji mladi umjetnik mag. art. Radovan Kunić, dok je u kategoriji znanstvenik u području društvenih i humanističkih znanosti nagrađena izv.prof.dr. Jasmina Dlačić, u području biomedicinskih i prirodnih znanosti nagrađen je prof.dr. Stjepan Špalj, u području tehničkih i biotehničkih znanosti doc.dr. Leo Škec te je nagrađena umjetnica izv. prof. art. Nadija Mustapić.


Nagrada za životno djelo pripala je izv.prof.art.mr. Ingeborg Fülepp koja je od 2013. godine radila je kao izvanredni je profesor, a potom kao vanjski suradnik, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te predaje intermedije, filmsku i video produkciju i postprodukciju.


Od 2017. godine drži predavanja audio-vizualnih medija na Sveučilištu Hochschule fur Technik und Wirtschaft u Berlinu. Tijekom karijere ostvarivala je brojne projekte, u području umjetničkog rada kao samostalna umjetnica, ali i kao organizatorica brojnih međunarodnih manifestacija.


Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 2013. godine, inicijatorica je nekoliko manifestacija, audio-vizualnih performansa i video programa u Njemačkoj, a osim dugogodišnjeg rada u profesionalnoj filmskoj industriji u svojstvu montažera slike i zvuka na mnogobrojnim hrvatskim kratkometražnim filmovima, igranim filmovima i TV serijama, kao i međunarodnim koprodukcijama, ostvarivala je i brojne druge projekte iz video umjetnosti, interaktivnih instalacija, video scenografije i drugih oblika multimedijske umjetnosti.


Po dolasku na Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, uz nastavni angažman filmske montaže i novih medija, radila je na studentskim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Karlsruheu i Berlinu.


Svoj interes prema umjetnosti prenijela je na generacije studenata, s naglaskom na svoja istraživanja moderne znanosti i tehnologije na načelima etike, ekologije i samo-održivih sustava.


Jedan od rezultata je i osnivanja Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2017. godine čiji je cilj popularizacija umjetnosti kao važnog posrednika, ali i pokretača promjena u društvu uopće.