Veliki gubitak

IN MEMORIAM Ivica Nemec ostavio je neizbrisiv trag u očuvanju kastavske baštine

Edi ProdanU pretužnoj niski smrti što nas zbog pandemije koronavirusa zapljuskuje bezmalo već dvije godine nedavno se, nažalost, našlo i ime Ivice Nemeca. Iznimno kompleksne osobe koja je, unatoč svom podrijetlu – rođen je u Zagrebu 18. siječnja 1942. godine – ostavio neizbrisivi trag u očuvanju baštine kastavskog kraja.


Tri interesne skupine


Nakon završetka srednje stomatološke škole, odlučuje se za studij na riječkom Medicinskom fakultetu gdje upisuje stomatološki smjer. Kasnije ga put vodi u povezivanje akademske naobrazbe i ekonomskih kategorija – profesionalni je put uspješno vodio na području nabavke i distribucije zubarskih proizvoda, pa tako i na mjestu voditelja riječkog ogranka Hospitalije.


No, ono što ga je na neki način obilježilo kao jednu od uistinu posebnih osoba u novijoj povijesti Kastva je trenutak kad se zajedno sa suprugom Mirom doselio u Frlane. Bilo je to 1966. godine od kad se aktivno uključuje u čitav niz procesa kojima je bio cilj očuvanje, kao i oživljavanje pojedinih struktura od kojih je sačinjena baština Kastva, jednog od najzanimljivijih gradova i ne samo u Primorsko-goranskoj županiji. Njegov se rad u tom segmentu može podijeliti u tri interesne skupine. Prva je svakako vinarsko-vinogradarska, druga je povezana s glazbom, dok je treća bila prvenstveno usmjerena na prikupljanje i očuvanje knjiga i zapisa povezanih s poviješću Kastavštine.
Inicijalno, poticaj na obnovu organiziranog bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, što se danas primjerice iznimno lijepo ogleda u aktivnostima udruge Belica, dobio je nakon učlanjenja u vinarsku udrugu Jastrebarsko. Kasnije, 2007. godine ulazi u Europsku baštinu vinskih vitezova sjedište čije Bratovštine, točnije Vinskog stola za Istru i Primorje dovodi u Kastav. Nakon Belice, Nemec 2013. godine inicira i osnivanje Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči, a isticao se i u njegovanju manjeg vinograda na svom posjedu u Frlanima kao i proizvodnji vina. U njegovoj su se kući često organizirali manji stručni skupovi kao i druženja vinara kako bi se razmjenom iskustava i znanstvenih spoznaja podizala ne samo kvaliteta vina nego i širenje kulture tog civilizacijski najpoznatijeg pića.


Njegova strast prema glazbi iznjedrila je 2005. godine manifestaciju »Z armunikun va Kastav«, dok su djela iz njegove velike knjiške zbirke korištena prigodom proslave 150 godina kastavske Čitalnice.


Davao se zajednici


Neumoran u stjecanju novih znanja i saznanja kad su u pitanju povijesna dijela, nesebično se davao zajednici, i to u svim elementima svog bića. Uviđajući njegov doprinos, njegove stalne inicijative koje bi se mogle definirati na način da se detaljnim upoznavanjem povijesti gradi sadržajnija budućnost, nije prolazila nezapaženo tako da je za dugogodišnji društveni rad, očuvanje baštine i promociju Grada Kastva Ivici Nemecu 2017. godine dodijeljena godišnja nagrada.


Vitalan, sveprisutan, Ivica Nemec bi u siječnju iduće godine, sasvim sigurno na svoj način, okružen mnoštvom, proslavio »okrugli« 80. rođendan. Na žalost opaka virusna bolest to nije dozvolila.


Obitelji Ivice Nemeca iskrenu sućut izražavaju članovi Europske baštine vinskih vitezova kao i udruga vinara i vinogradara Belica te Srdoči.