Školstvo

Imenovana radna skupina za poboljšanje prehrane riječkih učenika. Cilj je zdrava marenda za sve

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija iStock

Ilustracija iStockRIJEKA – U cilju unaprjeđenja kvalitete školske prehrane Grad Rijeka je započeo s izradom projekta sveobuhvatne reorganizacije nabave marendi u smislu objedinjavanja postupka javne nabave hrane za osnovne škole, s ciljem osiguravanja zdravije prehrane za riječke učenike. Cilj je, kroz partnerstvo s lokalnim i regionalnim proizvođačima, pridonijeti osiguravanju svježih i sezonskih namirnica u školskim obrocima, čime će se, prije svega, omogućiti bolji i jednostavniji pristup svježoj, kvalitetnoj hrani za učenike, a novi model nabave marendi trebao bi započeti s prvim danom iduće kalendarske godine.


U svrhu provedbe svih aktivnosti potrebnih za uvođenje novog modela prehrane gradonačelnik, Marko Filipović, imenovao je radnu skupinu koju čine predstavnici Grada Rijeke, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, riječkih osnovnih škola te Thalassotherapije Opatija.


Od 2023. godine, uvođenjem jediničnog iznosa od 1,33 eura za školsku marendu za svakog učenika u Hrvatskoj, pružena je mogućnost unapređenja školske marende, a koja ne utječe na financijsku participaciju roditelja. Tako je marenda postala najčešće konzumiran obrok u školama koju u prosjeku, u 25 riječkih škola, svakodnevno konzumira sedam tisuća učenika. Svaka škola trenutno zasebno organizira postupke nabave namirnica i obroka, a od početka godine čak je 11 riječkih škola na preporuku Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade uvelo posluživanje marende po principu švedskog stola.
S ciljem prikupljanja relevantnih informacija o raznim aspektima zdravstvene pismenosti i zdravlja riječkih učenika, Grad je prošle godine organizirao i anketno istraživanje među učenicima sedmih razreda u dijelu riječkih škola koje je pokazalo da oko 50 posto učenika smatra kako bi u školi trebali više učiti o zdravoj prehrani i načinima pripreme. Stoga se već od iduće školske godine kreće s provedbom izvannastavne aktivnosti Zdravstveni odgoj i obrazovanje u dijelu osnovnih škola, a s ciljem aktivnog doprinosa zdravlju i dobrobiti djece i mladih.