SKRB ZA TREĆU DOB

Ideja nastala prije trideset godina konačno kreće u realizaciju: Dom za starije osobe u Kostreni do sredine 2026.

Barbara Čalušić

Općina Kostrena dobila je 6,1 milijun eura bespovratnih sredstava u sklopu NPOO-a za gradnju doma čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 20 milijuna eura

Općina Kostrena dobila je 6,1 milijun eura bespovratnih sredstava u sklopu NPOO-a za gradnju doma čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 20 milijuna eura

Dom u Pavekima, za koji već postoji građevinska dozvola, trebao bi imati smještajni kapacitet za 144 korisnika, od čega je 20 mjesta namijenjeno osobama s Alzheimerovom bolesti, a osim Općine Kostrena u projektu bi trebala sudjelovati i Primorsko-goranska županija 


KOSTRENA – Gotovo trideset godina od same ideje izgradnje doma za starije osobe u Kostreni, ova se ideja prvi put približila konkretnoj realizaciji. Kostreni je, naime, jučer odobreno više od šest milijuna eura bespovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za centar za starije osobe čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 20 milijuna eura. Centar u Pavekima, za koji već postoji građevinska dozvola, trebao bi imati smještajni kapacitet za 144 korisnika, od čega je 20 mjesta namijenjeno osobama s Alzheimerovom bolesti. Krajnji rok za dovršetak ovog Centra za starije osobe je polovina 2026. godine, a osim Općine Kostrena u projektu bi trebala sudjelovati i Primorsko-goranska županija s kojom je potpisan sporazum o partnerstvu.


Izgradnja vrtića


– Završen je evaluacijski postupak i danas smo dobili obavijest da je naš projekt odobren kao i sredstva koja smo mogli dobiti, a to je 6,1 milijun eura. Krenut će se u taj projekt u dogovorima sa Županijom. Očekujem da ćemo taj ugovor potpisati svi koji smo prošli na tom natječaju, a na kojem je najprije raspisan natječaj za osam centara. Mi smo ostvarili 92 od 100 mogućih bodova i s obzirom na tu situaciju očekujem da dogovorimo daljnje korake vezane uz financiranje preostalog projekta koji je ukupno vrijedan 20 milijuna eura. Pored klasičnog smještaja tu bi bio Centar za Alzheimerovu bolest i čitav niz drugih aktivnosti, kazao je tijekom jučerašnjeg aktualnog sata sjednice Općinskog vijeća Kostrene načelnik Dražen Vranić koji se nada da će se ovom projektu pridružiti i druge jedinice lokalne samouprave iz okruženja. Kako je kazao, vrijeme je izrade proračuna za sljedeću godinu i projekcija za naredne u kojima bi se osigurala sredstva i realizirao projekt.


Općinski prihodi pet posto veći od planiranih 


Podnoseći polugodišnji izvještaj proračuna, Vranić je ustvrdio da je ostvaren pozitivan rezultat, jer je ostvareno više prihoda nego što je bilo rashoda.


– U prvih šest mjeseci ukupno izvršenje prihoda i primitaka s prenesenim rezultatom poslovanja od ukupno planiranog iznosa od 10.879.585 eura, realiziran je iznos od 5.944.238,31 eura ili 55 posto. U istom vremenskom razdoblju ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 4.012.081,80 eura ili 37 posto u odnosu na ukupan plan. Ovakvim pozitivnim rezultatom u prvih šest mjeseci ostvaren je višak prihoda i primitaka u odnosu na rashode u iznosu od 1.932.156,51 eura, izvijestio je Vranić ustvrdivši da su prihodi veći za pet posto od planiranih što pokazuje da su prihodi Općine Kostrena stabilni i imaju trend povećanja koji je već nekoliko godina stalan i stabilan.


– I u ovom razdoblju nastavljen je pozitivan rast prihoda od poreza, i to prije svega od poreza na dohodak, a što je također vrlo značajno za proračun, jer je u ovom segmentu prihodovna strana uvijek bila u određenom zaostatku u odnosu na prihodovnu stranu čiji su izvori vezani uz komunalne doprinose i komunalnu naknadu. Ukupni prihodi od poreza, u izvještajnom razdoblju ostvareni su u iznosu od 65 posto u odnosu na plan, a u odnosu na isto razdoblje prethodne ovi prihodi ostvareni su u većem iznosu od 18 posto. Najznačajnije povećanje poreznih prihoda ostvareno je s osnova poreza na dohodak koji je u prvih šest mjeseci realiziran u iznosu od 1.772.204,13 eura, odnosno ostvaren je u iznosu od 65 posto od plana za ovu godinu, a u odnosu na prošlu godinu, realizacija ovog prihoda povećana je za 19 posto, zaključio je Vranić.

– Dom je vrlo značajan za PGŽ jer se naša županija ubraja u tri županije s najmanjim postotkom kapaciteta za osobe starije od 65 godine. Prosjek Hrvatske je 3,4 posto, Europske unije pet posto, a naše županije svega 2,5 posto. Pritom treba istaknuti da Klana sa svojim projektom nije uopće u sukobu s našim projektom, a pritom je naš spreman, ima građevinsku dozvolu, a sad su ostvareni i financijski uvjeti, dodao je Vranić ističući da je ovdje riječ o projektu koji je dugovječan u čitavom nizu mandata i svatko je dao svoj obol te vjeruje da je napokon došao trenutak realizacije tog projekta.


Načelnik je najavio da bi uskoro trebala krenuti i izgradnja vrtića u Pavekima, završena je javna nabava za odabir izvođača radova. U ovom trenutku čeka se razdoblje od deset dana žalbenog roka, a ako ne budi žalbi, početak radova može se očekivati već u listopadu s rokom dovršetka od 18 mjeseci.


Proširenje groblja


Većinom glasova jučer je usvojen i drugi ovogodišnji rebalans proračuna kojim je općinski budžet povećan za milijun kuna. S početnih 9.890.100 eura prvim izmjenama i dopunama proračun Općine Kostrena iznosi 11.518.835 eura.


– Došlo je do povećanja prihoda i to prije svega prihoda s osnova poreza, a s obzirom na to da je učinjena analiza i nova procjena prihoda proračuna koja je temeljena na dosadašnjim saznanjima o naplati prihoda, te kako pojedine stavke proračuna treba uskladiti s obzirom na realizaciju, ukazuje se potreba za novim uravnoteženjem proračuna kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani. Predlaže se povećanje proračuna na prihodovnoj i rashodovnoj strani za iznos od 639.250 eura, tako da proračun iznosi 11.518.835 eura. Predloženi iznos povećanja najviše se sastoji od povećanja s osnova prihoda poslovanja i to prije svega od povećanja poreznih prihoda u iznosu od 413.970 eura, kao i ostalih prihoda poslovanja u iznosu od 225.280 eura koji su razrađeni po raznim stavkama sukladno ekonomskoj klasifikaciji, objasnio je Vranić. U sklopu ovih izmjena bit će izrađena projektna dokumentacija proširenja groblja u Sv. Barbari, projektne dokumentacije uređenja Narodne čitaonice u Sv. Barbari koja treba biti dio cjeline vezane uz Kuću kostrenskih pomoraca koja će se uskoro otvoriti, zatim projekt uređenja prostora za hrvatske branitelje, odnosno preuređenja prostora garaže u Rasadniku, koji bi se uredio za potrebe branitelja. Tu je izrada betonske instalacije na prostoru zelene površine kod sidra na Šetalištu kostrenskih pomoraca, na kojoj će udruga Vali staviti 200-tinjak pločica koje su tijekom 2019. i 2020. godine pristizale iz cijelog svijeta, a sama će površina biti dodatno uređena. Rebalansom su osigurana sredstva za pokretanje javne nabave za izgradnju spojne ceste Dujmići – Maračići čiji se početak gradnje planira početkom iduće godine.