Priče s place

Iako je lovostaj do kraja svibnja, na riječkoj ribarnici ima srdela, ali – iz Italije

Vladimir Mrvoš



Iako lovostaj na plavu ribu traje do kraja svibnja, na nekoliko štandova riječke ribarnice osvanule su srdele. Nije krivolov, već su srdele iz Italije kilogram kojih košta 6 eura. Zainteresiranost kupaca za »talijanske plavuše« bila je zanemariva, više im se svidio ostatak ponude. A bilo je svega i za svačiji džep, primjerice – mali škampi 10 eura za kilogram, a veliki za 40, uzgojeni brancini i orade po 10, a oni »prirodni« 30 eura za kilogram.


Na zelenoj tržnici cijene se formiraju kao da smo »na placi«. Domaće i svježe jagode jedni nude za 2,80 eura, a par štandova dalje po 6 eura za kilogram.


– Sve je to svježe iz Metkovića, objašnjava prodavačica, ali se žali da nema previše kupaca, a kao krivce proziva trgovačke centre.




No, onog čega nema u trgovačkim centrima su divlje šparoge, kojih je u ponudi sve manje. Osim onih iz Brseča, velika je ponuda iz Dalmacije, a cijena nema. Treba pitati i doznati da se kreću od 20 do 35 eura za kilogram. Neke su bolje, neke lošije kvalitete, pa može i pogađanje.


Za divlje šparoge zainteresirana je i Vlasta Rotschild, koja kao liječnica zna sve kvalitete tog samoniklog bilja. Planira kupiti bar dva maca i napraviti obiteljski ručak. Evo i recepta za salatu od šparoga, koji predlaže Vlasta.


– Šparoge kratko blanširati, kako bi ostale »al dente«. Dodati narezana tvrdo kuhana jaja, soliti, papriti prema ukusu i preliti maslinovim uljem. Ovaj obrok poslužit će za ručak ili večeru. Nutritivno sadrži sve esencijalne sastojke i niskokaloričan je. Drvenaste dijelove šparoga pogrešno je baciti, već se od njih napravi juha u koju se umjesto tjestenine može dodati ječam ili proso. Šparoge su bogate folnom kiselinom, vitaminom iz skupine B koja pridonosi zdravlju krvožilnog sustava, prevenciji anemije, sintezi i reparaciji DNA, kaže Vlasta Rotschild.