Gradu iznijeli zahtjeve

Nastavlja se domino-efekt u Rijeci! Štrajkom za više plaće sada zaprijetili i – vatrogasci

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon radnika ViK-a, vozača gradskih autobusa i odgojitelja, i vatrogasci traže veća materijalna prava koja su, tvrde, među najnižima u HrvatskojRIJEKA – Sindikat vatrogasaca Rijeka od svog je formalnog poslodavca, Grada Rijeke, zatražio povećanje plaća vatrogasaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Rijeka, uz najavu mogućih industrijskih akcija, odnosno štrajka, ukoliko plaće koje su prema riječima predsjednika Sindikata Gorana Hiblera među najnižima u Hrvatskoj, ne budu povećane.


Nerijetko zakidani


Nakon radnika KD-a ViK, odgojiteljica u vrtićima te radnika KD-a Autotrolej, time su se zahtjevima za većom plaćom pridružili i vatrogasci. Jučer je, potvrdio je Hibler, održan sastanak Sindikata i Grada Rijeke, na kojemu su sindikalisti iznijeli svoje zahtjeve, među kojima su najvažniji povećanje osnovice plaće koja se, objasnio je Hibler, množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta, s 1.850 kuna na 2.500 kuna, uz isplatu dodatka za topli obrok u, inače neoporezivom, iznosu od 400 kuna mjesečno.


– Vatrogasac u JVP-u Rijeka s pet godina staža, ukoliko nema porezne olakšice za djecu, zarađuje mjesečno između 5.500 i 5.800 kuna. U to su uračunati dodaci za otežane uvjete rada. S takvom plaćom smo među najslabije plaćenim vatrogascima u Hrvatskoj. Naše zahtjeve smatramo posve opravdanima, jer kad bi se osnovica koja se množi s koeficijentom povećala za iznos koji tražimo, neto plaća vatrogasaca bila bi viša za 650 do 700 kuna. Uz to, tražimo i isplatu naknade za topli obrok u iznosu od 400 kuna mjesečno, što je približno maksimalnom neoporezivom iznosu od 5.000 kuna godišnje – kaže Hibler ističući da među vatrogascima već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo niskim materijalnim pravima.


Šćulac: Vatrogasci u velikom broju slučajeva potplaćeni
O zahtjevima riječkih vatrogasaca i najavi mogućeg štrajka razgovarali smo i sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladenom Šćulcem koji kaže kako Vatrogasna zajednica nije poslodavac vatrogascima u JVP-u Rijeka pa će o tome odlučivati Grad, ali i dodaje kako su plaće vatrogasaca u Hrvatskoj u prosjeku niske.


– Jasno je da su vatrogasci u velikom broju slučajeva potplaćeni u odnosu na posao koji obavljaju. U konkretnom slučaju, Sindikat i Grad Rijeka pregovaraju i vjerujem da će postići dogovor – rekao je Šćulac.


Problem plaća,objašnjava, velikim dijelom proizlazi iz činjenice da dvije godine nakon donošenja Zakona o vatrogastvu, Hrvatska vatrogasna zajednica nije donijela podzakonske akte kojima bi se, na razini države, regulirale osnovice i koeficijenti, odnosno minimalne plaće vatrogasaca, a gradovi i općine koji su formalni osnivači sa svojim bi postrojbama mogli ugovoriti veća prava od minimalno propisanih, ali ne manja od njih.


Riječki vatrogasci su nerijetko bili zakidani i za ono što im pripada pa su nakon potresa na Baniji, gdje su sudjelovali u sanaciji posljedica, lani pokrenuli više sudskih sporova protiv Grada Rijeke zbog neisplaćenih prekovremenih sati i drugih prava koja su im po zakonu pripadala pri takvoj intervenciji. Dio sporova su dobili, neki još traju, a sada ističu kako traže barem izjednačavanje sa zakonski propisanim minimumom.


– Kolektivni ugovor nam je istekao u prosincu prošle godine, nakon čega smo dali naš prijedlog KU-a. Grad ga nije prihvatio, već nam je dostavljen protuprijedlog, kojim nismo zadovoljni. Naš osnovni zahtjev je povećanje materijalnih prava radnika. To smo iznijeli i na sastanku, a do kraja ovog tjedna provest ćemo izjašnjavanje među našim članstvom o tome. Ukoliko naši članovi potvrde naše zahtjeve, a vjerujem da hoće, od Grada kao našeg formalnog poslodavca tražimo da ih ispoštuje. U suprotnom, spremni smo na pokretanje mirenja, a ukoliko ni to ne urodi plodom, i na industrijske akcije, kaže Hibler, čiji sindikat broji 135 članova, od ukupno nešto više od 140 vatrogasaca.
Na sastanku su, načelno, kako tvrdi, dogovorene ostale izmjene KU-a, ali bez dogovora o najvažnijim zahtjevima.


– Jedan od prijedloga Grada bio je da nam isplaćuju 400 kuna mjesečno na ime toplog obroka, ali kao kompenzaciju za preraspodjelu radnog vremena. Naime, kako dobar dio nas ima svaki mjesec određeni broj prekovremenih sati, prijedlog je da dio dana u mjesecu budemo slobodni, a u zamjenu bi nam se isplaćivala naknada za topli obrok. Takvo rješenje ne smatramo prihvatljivim, kaže Hibler.


Mance: Država ne donosi akte koji bi regulirali plaće


Smatra li zahtjeve kolega za povećanjem plaće opravdanima, pitali smo zapovjednika JVP-a Rijeka Hinka Mancea.


– Treba nastojati da materijalna prava vatrogasaca budu bolja, naravno, u okviru mogućnosti Grada. Treba razgovarati s Gradom i vidjeti koje su mogućnosti – kaže Mance koji kao problem ističe nepostojanje podzakonskih akata kojima bi se na razini cijele države uredilo pitanje plaća vatrogasaca.


– Sada imamo situaciju u kojoj se plaće za isto radno mjesto razlikuju i po dvadeset ili više posto, ovisno o JLS-u. Zakon je predvidio da se urede na razini države, ali već dvije godine nisu doneseni podzakonski akti potrebni za to. Tada bi gradovi i općine morali poštovati propisani minimum, a ovako imamo situaciju da svaka JLS i vatrogasna postrojba posebno pregovaraju o plaćama. Osim toga, aktima je trebalo odrediti i u kojoj mjeri će se vatrogasne postrojbe financirati iz državnog, odnosno proračuna JLS-e. U Rijeci je omjer otprilike takav da dvije trećine troškova pokriva država, a trećinu Grad, dok u nekim drugim gradovima država pokriva i do devedeset posto troškova. Pravilnicima i drugim aktima sve je trebalo biti definirano, plaće, broj postrojbi, broj ljudi i sredstava u svakoj od njih te njihova zaduženja. Zbog nedostatka pravilnika sada imamo probleme, kaže Mance.

 


Drugi krug


Ukoliko bi takav dogovor bio postignut, Grad bi vatrogascima isplaćivao naknadu za topli obrok, ali istovremeno bi ostali bez prekovremenih sati, što u prijevodu znači da bi vatrogasci u neto plaći dobili isti ili približan iznos, pri čemu bi Grad, s obzirom da je riječ o neoporezivom dodatku, imao manje troškove na ime doprinosa i poreza.


Mladen Vukelić, pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu koji vodi i pregovarački tim Grada potvrdio nam je da su pregovori s vatrogascima u tijeku.


– Danas je održan drugi krug na kojem je dogovoreno da Sindikat definira svoj prijedlog zahtjeva i dostavi ga poslodavcu do kraja ovog tjedna, odgovorio je Vukelić.