Međunarodni projekt

I u Rijeci će se volontirati 72 sata bez kompromisa

Bruna Matičić

Foto promo

Foto promo

Riječ je o beskompromisnom volontiranju i poticanju mladih da se uključe u vid ljubavi prema bližnjemu i pomoći najpotrebnijima i siromašnimRijeka će se prvi put uključiti u međunarodni volonterski projekt »72 sata bez kompromisa« te će, u razdoblju od 15. do 18. listopada, uz još četrnaest gradova u Hrvatskoj volontirati bez kompromisa i raznim akcijama pomagati siromašnima, potrebitima i marginaliziranima.


Projekt »72 sata bez kompromisa« međunarodni je volonterski projekt koji promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo i provodi se u sedam europskih zemalja. Projektu se svake godine priključuje sve više hrvatskih gradova i u Rijeci se odvija u organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, a od gradova unutar Primorsko-goranske županije priključit će se još samo grad Krk.


– Volonterska inicijativa na nacionalnoj razini djeluje već godinama, a ove godine tome će se priključiti i Rijeka. Riječ je o beskompromisnom volontiranju i poticanju mladih da se uključe u vid ljubavi prema bližnjemu i pomoći najpotrebnijima i siromašnima, kazao je vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije te je zajedno s volonterima i članovima organizacijskog odbora projekta, Markom Baričevićem i Rafaelom Plišić, najavio projekt i pozvao sve mlade spremne na volontiranje, solidarnost i kreativnost da se uključe u ovu trodnevnu akciju i budu dio projekta.
Glavni fokus projekta »72 sata bez kompromisa« jest da velik broj mladih istovremeno volontira na različitim mjestima, a ono što ga čini posebnim jest to što mladi ne mogu odabrati akciju na kojoj će sudjelovati, već beskompromisno daruju svoje vrijeme i vještine u službu onih kojima je to najpotebnije u zajednici.


– Volonterske aktivnosti u Rijeci uključit će desetak akcija,ovisno o broju prijavljenih, koje će se provoditi na otvorenom te će se bazirati na uređenju okoliša i obnovi unutrašnjih prostorija pojedinih objekata raznih udruga, poput Udruge za Down sindrom – Rijeka 21, Udruge Depaul Rijeka i prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje«, poručio je Marko Baričević te pritom izrazio nadu da će okupiti što veći broj volontera kako bi uspješno proveli sve planirane aktivnosti.


Projekt »72 sata bez kompromisa« namijenjen je prvenstveno mladim ljudima od 15 do 35 godina i osmišljen je s ciljem da ih se potakne na volonterstvo. Prijave za sudjelovanje već su u tijeku i mogu se izvršiti putem službene mrežne stranice projekta, Facebook stranice »72 sata bez kompromisa – Rijeka« ili u Uredu za pastoral mladih Riječke nadbiskupije.