Župnik "kojeg je briga"

I papa Franjo bi bio zadovoljan kako Crkva djeluje na Grobniku

Edi Prodan

Ivan Milardović je naprosto uronjen u narod i njegove osjećajeSinergija dobrote i humanosti. Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati gesta vlč. Ivana Milardovića, župnika Jelenja koji je vidjevši aktivnosti humanitarne udruge Koga briga samoinicijativno ponudio da na središnjem misnom slavlju povodom blagdana sv. Mihovila, stoljećima znane i u tom dijelu Grobnika slavljene Mihoje župljanima s oltara poruči – budite humani.


Konkretno, pri izlasku iz crkve bila je postavljena kutija za – humanitarne priloge.


– Vidim da “Koga briga” već dulje vrijeme prikuplja novac za iznimno važni uređaj koji je s jedne strane jako skup, s druge nada i pomoć za ljude s teškim oboljenjima, s neurološkim oštećenjima. Osjetio sam stoga potrebu da se kao crkva i kao vjernicu uključimo u tako plemenitu akciju, pojasnio je Milardović svoju odluku.
Župljani su ga itekako poslušali jer prikupljeno je nekoliko tisuća kuna. Mada, možda i ne čudi jer riječ je o kraju i ljudima koji nikad ne bježe od pomoći onima kojima je potrebna. Kad je pak sam vlč. Milardović u pitanju, važno je istaknuti da je riječ o svećeniku koji istinski služi na ulged Crkvi.


On je naprosto uronjen u narod i njegove osjećaje tako da na tom dijelu Grobnika, ali i mnogo šire, sasvim sigurno nema gladnih, nema onih koji unatoč lošim ili nikakvim prihodima žive u bijedi. K tome, bio je jedan od onih koji je nesebično, volonterski radio i pomagao u riječkom Hospiciju, kao i u mnogim drugim akcijama koje provode crkvena i društvena zajednica. A kako mu je zajedništvo naroda, bez obzira na bilo kakve predznake, na prvom mjestu, poticaj župljanima na darivanje u akciji nabavke robotiziranog egzoskeleta, kako je službeni naziv uređaja za ublažavanje najtežih neuroloških oštećenja, logična je posljedica njegovih stavova. Logična jeste, ali za širu zajednicu – neuobičajena.


I što sad? Pozvat papu Franju u Jelenje. Sasvim bi sigurno bio zadovoljan kako mu crkva na Grobniku djeluje!