Popis stanovništva

I Grobnišćina bilježi blagi pad broja stanovnika. U dvije općine sad ih tamo živi oko 12 tisuća

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U dvije grobničke općine popis 2021. zabilježio blagi pad broja stanovnikaOpćina Čavle je prema popisu stanovništva 2021. godine u odnosu na 2011. godinu izgubila sveukupno 139 stanovnika, što je manje od dva posto. Prije deset godina Općina Čavle imala je 7.220, a na posljednjem popisu prošle godine 7.081 stanovnika.


Od deset čavjanskih naselja, u četiri je zabilježen porast broja stanovnika, pa tako Buzdohanj danas ima 1.652 stanovnika, Mavrinci 1.038, Soboli 181, a Ilovik 21 stanovnika. Ostala naselja bilježe pad broja stanovnika.


U Cerniku danas živi 1.278 stanovnika, Čavlima 1.277, Gradu Grobniku 415, Podčudniću 466, Podrvnju 414 te u Zastenicama 339 stanovnika.


Popis kao smjernica
– Gledajući cijelu Hrvatsku, pa čak i PGŽ, te zabrinjavajući trend depopulacije, možemo biti zadovoljni. Sigurna sam da su i posljednje dvije godine pandemije dale danak ovom broju jer smo, nažalost, izgubili velik broj naših sumještana.


Iskreno, s obzirom na nikad veći broj upisanih školaraca i čak četiri prva razreda, popunjen nemali kapacitet vrtića, velik interes za nekretninama na našem području što prati i porez na nekretnine, očekivala sam da će brojka biti nešto viša nego 2011. godine, pa moram reći da me iznenadila.


Zanimljiva je činjenica da je porastao i broj privatnih kućanstava za jedanaest, ali i stanova za stanovanje za čak 763, pa će biti zanimljivo napraviti analizu o broju članova i strukturi kućanstva kad dobijemo sve podatke, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Dodaje kako ovaj popis stanovništva svima treba biti smjernica za sve buduće projekte i politike razvoja.


– Mi već godinama značajna sredstva ulažemo u standard života naših mještana, od najmlađih do najstarijih. Nudimo mještanima čitav niz usluga, od specijalističkih pregleda, do produženog boravka, darova za umirovljenike i djecu, stipendija i subvencioniranih karata za javni prijevoz.


Kroz programe pomažemo rad raznih sportskih klubova i udruga u kulturi i potičemo društveni život zajednice. Godinama se ulaže u infrastrukturu kako komunalnu, tako i društvenu i sportsku. U našoj općini imamo gotovo sve dostupne usluge, a Rijeka nam je udaljena samo pet minuta vožnje.


Posljednjih godina velik naglasak stavljamo na gospodarstvo kako bi pomogli otvaranju dodatnih radnih mjesta. Svi smo svjesni činjenice da velik broj mladih odlazi iz zemlje zbog loših uvjeta rada.


Vidimo i prema popisu stanovništva da je, primjerice, Sveta Nedjelja jedan od rijetkih gradova koji su u pozitivnom trendu i koji su uspjeli spojiti gospodarski razvoj i dobar društveni standard.


Njima je blizu Zagreb, pa su povukli veliki broj ljudi, tako je i kod nas slučaj s Rijekom, gdje je činjenica da sve više mladih obitelji odabire prigrad za stanovanje.


Mi ćemo i dalje nastaviti razvijati općinu na način kao i do sada, pazeći cijelo vrijeme na ravnotežu razvoja gospodarstva i ugodnog života i vjerujem da ćemo za deset godina imati pozitivan rezultat, zaključuje Cvitan Polić.


Važna državna politika


Prema popisu stanovništva provedenom prošle godine, Općina Jelenje broji manjak od 267 osoba u odnosu na popis iz 2011. godine, odnosno danas u ovoj grobničkoj općini živi 5.077 stanovnika.


Prije deset godina na popisu je Općina Jelenja brojala 5.344 stanovnika.


Najveće jelenjsko naselje, Dražice, izgubilo je 46 stanovnika te danas broji 2.093, Podhum ima 1.353, odnosno 93 stanovnika manje nego 2011. godine, Jelenje 398 ili 27 stanovnika manje nego prije deset godina, Podkilavac danas ima 326 stanovnika, šest manje nego 2011. godine, Lukeži 148, odnosno 45 stanovnika manje nego 2011. godine, Martinovo selo 112, odnosno pet stanovnika manje, dok u naselju Valići, gdje je prije deset godina bio samo jedan stanovnik, novim popisom nije upisan nitko.


Međutim, Općina Jelenje ima i naselja koja su u plusu – Drastin je tako dvostruko povećao broj stanovnika, pa tako danas u ovom jelenjskom naselju živi njih 35, a prije deset ih je bilo sedamnaest stanovnika.


U Kukuljanima je danas 91 stanovnik, četiri više nego 2011. godine, u Zoretićima 95, tri više, a u Trnovici 48, odnosno jedan stanovnik više u odnosu na popis stanovništva prije deset godina.


Naselje Milaši ima isti broj stanovnika kao i prije deset godina, njih 76.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja mišljenja je kako demografsku politiku mora voditi država na nacionalnom nivou kroz poticajne mjere vezane uz porodiljne naknade, subvencije stanovanja, pomoć mladim obiteljima, reguliranje tržišta rada u vidu sigurnosti radnog mjesta, sufinanciranje gradnje novih objekata za predškolski odgoj.


Regija kao nadogradnja


– Regionalni nivo, odnosno općine i gradovi, su nadogradnja i svojim mjerama potpomažu lokalnom stanovništvu, sukladno potrebama i specifičnostima kraja u kojemu se živi i obitava.


Pa tako u svojim mjerama imamo jednokratnu naknadu za novorođeno dijete u iznosu od dvije tisuće kune, odnosno tri tisuće kuna za treće i svako iduće dijete u obitelji, financiranje savjetovališta i hrane za dojenčad, sufinanciranje dječjeg vrtića, poklon-bonove za prvašiće, stipendiramo učenike i studente, subvencioniramo javni prijevoz, sufinanciramo sport i rekreaciju, kulturu, gradimo infrastrukturu, a sve to kako bi naša zajednica bila mjesto ugodnog življenja.


Zajedno s Primorsko-goranskom županijom u objekt vrijednosti veće od 40 milijuna kuna, Općina Jelenje uložila je 16 milijuna kuna u gradnju nove škole i dvorane, kako bi novim naraštajima osigurali kvalitetne uvjete za osnovnoškolsko obrazovanje.


Sve poteze radimo kako bi se popravila kvaliteta življenja na našem području, a samim time i demografska slika, kaže Marčelja.


Dodaje kako je, upravo zbog navedenog, u ovom mandatnom razdoblju jedan od ciljeva proširenje vrtića u Podhumu, kao i jačanje gospodarstva u zajednici.