Aktvine politike

HZZ Rijeka predstavio mjere i potpore za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Najviša potpora, naveo je predstojnik HZZ-a Rijeka Željko Marković, dobije se ako se zaposli osoba s VSS-om na radno mjesto koje ima zelene ili digitalne karakteristikeU zgradi Učiteljskog fakulteta Rijeka na Kampusu danas je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Rijeka organizirao predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu.


Predstavljene su mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih.


Sve navedene mjere imaju i komponentu koja se odnosi na poticanje digitalnih radnih mjesta kako bi se razvijao sektor informacijsko komunikacijske tehnologije te zelenih radnih mjesta odnosno djelatnosti koje su, navedeno je, okolišno održive. Predstavljanje je bilo namijenjeno poslodavcima s područja Primorsko-goranske županije, a izazvalo je značajan interes, te je dvorana u kojoj je održano bila puna.


Puna dvorana
Kako je istaknuo predstojnik HZZ-a Rijeka Željko Marković, cilj predstavljanja je sudionicima pružiti informacije o uvjetima i mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu, o novostima i promjenama u odnosu na prethodno razdoblje, kao i informacije o samom postupku predaje zahtjeva za potporom i postupku rješavanja zahtjeva.– Danas za poslodavce iz realnog sektora s područja Primorsko-goranske županije predstavljamo mjere aktivne politike zapošljavanja i obrazovanja za 2024. s naglaskom na one potpore za zapošljavanje preko kojih će se stvarati zelena i digitalna radna mjesta, kao i one potpore za obrazovanje usmjerene prema programima za stjecanje zelenih i digitalnih vještina.


Ovakva predstavljanja u pravilu imamo na godišnjoj razini, pa tako svake godine kad krenemo s provedbom novog paketa mjera za tekuću godinu, u prvoj polovici godine provodimo aktivnu promociju tih mjera za dionike tržišta rada.


Predstavljanje imamo na Učiteljskom fakultetu jer s njima i inače imamo izvrsnu suradnju. Odazvalo se oko 60 poslodavaca. Ciljano smo išli prema onim poslodavcima koji mogu koristiti potpore ili za zelena ili za digitalna radna mjesta, ali ne isključivo prema njima, iako je, kažem, naglasak bio da to budu oni koji su u mogućnosti s obzirom na strukturu poslovanja koristiti te potpore.


Većinom su to dakle tvrtke iz privatnog sektora iz naše županije. Krećemo s općom prezentacijom, predstavljamo sve mjere, a poslodavci će to poslušati, vidjeti koja mjera njima najbolje odgovara i onda idemo na individualni pristup prema njima, kroz sastanke, gdje će naši savjetnici za rad s poslodavcima za mjere aktivne politike zapošljavanja s njima razmotriti za koje potpore bi mogli podnijeti zahtjev.


Neki još nisu koristili naše potpore, pa će ih možda koristiti prvi puta, a mnogi već i jesu koristili potpore HZZ-a, opisao je Marković.


Realni sektor


Na predstavljanju su dakle mahom bili poslodavci iz realnog sektora, i to iz raznih djelatnosti, između ostalog, naveo je Marković, prerađivačke industrije, građevinarstva, informacija i komunikacija, opskrbe električnom energijom, poljoprivrede i šumarstva i drugih.


Foto Sergej Drechsler


Najviše je upita bilo oko potpora za zapošljavanje, za pripravništvo i potpora za usavršavanje zaposlenih. Što se tiče visine potpora, Marković kaže da one variraju ovisno o više faktora.


– To su, po jednom radniku, prvo stupanj stručne spreme, pa tako imate osobe osnovnom, srednjom ili visokom stručnom spremom, potom se razlikuju ovisno o vrsti radnog mjesta, je li to redovno radno mjesto, da se tako izrazim, ili su to radna mjesta koja su zelena ili digitalna.


Uz to, faktor koji utječe na visinu potpore je ciljana skupina nezaposlenih. Najviša potpora se dobije ako se zaposli osoba visoke stručne spreme na radno mjesto koje ima zelene ili digitalne karakteristike, tumači Marković.