Bura

Hrvoje Burić: Odlazak mladih gorući problem

Sanja Gašpert

Hrvoje Burić / Foto Marko Gracin

Hrvoje Burić / Foto Marko Gracin

U planu nam je povećati kapacitete gradskih vrtića kako bi sva djeca bila upisana u njih. Uvest ćemo dječje kartice za sve osnovnoškolce Rijeke u svim osnovnim školama kojima je grad osnivač, bez obzira na imovinski cenzus, rekao je BurićRIJEKA – Demografija je kamen spoticanja za mnoge političke opcije u Rijeci, a odlazak ljudi, posebice mladih, iz grada prepoznat je kao gorući problem. Zbog toga Bura želi ulagati u budućnost, a naše su ideje okrenute mladima, kazao je na konferenciji za novinare kandidat za gradonačelnika Bure Hrvoje Burić. Istaknuo je kako su uplate u zdravstveno osiguranje u prošloj godini znatno manje nego godinu dana prije, odnosno kako je u prošloj godini registrirano čak 30 tisuća osiguranika manje nego 2019. godine.


– Bura želi suradnju Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u projektima koji će povećati kapacitete u domovima za starije osobe. Nažalost, danas naši umirovljenici na mjesto u domu čekaju i po osam godina, i to se treba promijeniti.


Nema dovoljno mjesta niti u dječjim vrtićima, osnovne škole nisu adekvatno opremljene. U planu nam je povećati kapacitete gradskih vrtića kako bi sva djeca bila upisana u njih. Uvest ćemo dječje kartice za sve osnovnoškolce Rijeke u svim osnovnim školama kojima je grad osnivač, bez obzira na imovinski cenzus. Njome bi se financirali školski obroci i produženi boravak, a njome će se, kada proračun to dozvoli, financirati i radni udžbenici i slobodne aktivnosti učenika, kazao je Burić.
Osvrnuo se i na izjave Davora Štimca koji je, prema njegovim riječima, kazao kako će problem s nedostatkom radne snage u Rijeci riješiti useljavanjem Filipinaca. U ostatku Hrvatske puno je nezaposlenih koje treba motivirati i dovesti u područja gdje nedostaje radne snage, kako se oni ne bi iseljavali iz Hrvatske. Trebamo najprije omogućiti zapošljavanje naših ljudi. Trebamo reći i odlučno ne getoizaciji Roma, kazao je Burić.