Izložba u riječkoj Narodnoj čitaonici

Hrvati pridonijeli Slovačkoj da se razvije u modernu europsku državu

Claudia Bošković

Izložba je postavljena u Narodnoj čitaonici na Korzu / Foto Ana KRIŽANEC

Izložba je postavljena u Narodnoj čitaonici na Korzu / Foto Ana KRIŽANEC

Ova izložba prezentira značajne Hrvate koji su pridonijeli povijesti, kulturi i razvoju, a koji su u konačnici pridonijeli Slovačkoj da se razvije u modernu europsku državu, , istaknula je Sandra Kralj Vukšić 


RIJEKA – U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka javnosti je predstavljena izložba »Značajni Hrvati u Slovačkoj« Slovačkog nacionalnog muzeja – Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj. Naime, događanje je organizirala Matica slovačka Rijeka koja je ovu prigodu iskoristila da bi obilježila dvadeset i osmu obljetnicu svoga postojanja, ali i tridesetu obljetnicu postojanja Saveza Slovaka u Hrvatskoj.


Kako smo doznali od predsjednice Matice Slovačke Rijeka Miroslave Gržinčić, izložba je nastala u suradnji sa Slovačkim centrom za kulturu Našice i Kulturnim hrvatskim centrom u Bratislavi, a kao što sam naziv izložbe sugerira – kroz kratku povijesnu retrospektivu prezentira važne ličnosti hrvatskog podrijetla značajnih za slovačku kulturu.
– Ova izložba prezentira značajne Hrvate koji su pridonijeli povijesti, kulturi i razvoju, a koji su u konačnici pridonijeli Slovačkoj da se razvije u modernu europsku državu. Dakle, na dvanaest panela izložba obrađuje osobnost značajnih osoba koji su podrijetlom Hrvati, a započinje s Nikolom Šubićem Zrinskim i završava s već sada pokojnim prvim predsjednikom Saveza Hrvata u Slovačkoj, gospodinom Jurajom Cvečkom, istaknula je Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice.


Osim navedenih, u izložbu je uvrštena još nekolicina ključnih povijesnih osoba – od vojskovođa, pisaca, prevoditelja i ostalih – a projekt je podržan od strane Savjeta za nacionalne manjine RH, Grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka.