Predavanje

Herojski ruski kozmonaut Artsebarsky Anatoliy Pavlović u subotu u Astronomskom centru Rijeka

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Wikimedia Commons

Foto Screenshot Wikimedia CommonsRuski kozmonaut Artsebarsky Anatoliy Pavlović, heroj s medaljom za svemirsko istraživanje, gostovat će u subotu, 7. ožujka u Astronomskom centru Rijeka, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana planetarija. 


Druženje slavnog kozmonauta s djecom planirano je od 10 do 10.30 sati u planetariju, gdje će mališanima Anatoliy Pavlović objasniti sve o tome kako postati kozmonaut. Anatoliy Pavlović potom će za odraslu publiku u Velikoj sali riječkog Astronomskog centra od 10.30 do 11.30 sati održati predavanje na temu znanstvenih istraživanja i iskustava u Svemiru.


Rođen 9. rujna 1956. godine Arsebarsky Anatoliy Pavlović pilot je kozmonaut, 71. kozmonaut SSSR-a i 248. astronaut na svijetu. Godine 1983. diplomirao je na Centru za ispitivanje zrakoplovnog inženjerstva i obuku ispitnih pilota, specijalizacija za pilotiranje i upravljanje zrakoplovima i kvalifikacija – testni pilot. 
Godine 1987. diplomirao je na Moskovskom zrakoplovnom institutu podružnice “Uspon” te dobio specijalnost – konstrukcija zrakoplova, kvalifikacija – inženjer strojarstva, a 2002. godine diplomirao je na Moskovskoj akademiji za tržište rada i informacijske tehnologije u okviru programa upravljanja krizom.


Godine 1985. upisan je u odred sovjetskih kozmonauta, dok se 8. siječnja 1988. upisuje u korpus kozmonauta zrakoplovstva kao testni kozmonaut. Potom je 7. rujna 1993. prešao u Centar za programsko istraživanje Ruske akademije znanosti kao savjetnik, instruktor, ispitni kozmonaut Ruske akademije znanosti.


By Иван Абатуров - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78207108


By Иван Абатуров – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78207108Od 18. svibnja do 10. listopada 1991. godine izvršio je svemirski let kao zapovjednik svemirske letjelice Soyuz TM-12 i Mir u okviru programa zajedno sa Sergejem Krikalevim i Helen Sharman (Velika Britanija), kao i s Victorom Afanasijev, Musom Manarov, Aleksandrom Volkov, Toktarom Aubakirov i Franzom Artur Viehböck (Austrija). 


Tijekom leta napravio je šest svemirskih izlaza u otvoreni Svemir u trajanju od 32 sata 17 minuta. Ukupno trajanje leta: 144 dana 15 sati 21 minuta 50 sekundi.


Od 9. studenog 1999. generalni je direktor Narodne dobrotvorne zaklade za očuvanje svemirske stanice Mir, a od 16. lipnja 2000. – potpredsjednik Ruske federacije za kozmonautiku.


Ovom prigodom u Astronomskom centru Rijeka bit će otvorena izložba dječjih radova ruske djece “Moj Gagarin”, a bit će otkrivena i bista Jurija Gagarina


Obilježavanje Međunarodnog dana planetarija


Astronomski centar Rijeka 10. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan planterija, 7. ožujka. Cilj je manifestacije upoznati javnost sa svijetom planetarija, njihovoj svrsi – idealnim astronomskim učionicama i mjestima inspiracije svemirom, povezivanje planetarija na svjetskoj razini i upoznavanjem javnosti sa svjetlosnim onečišćenjem.


Krovna strukovna organizacija IPS ističe već dugi niz godina programe planetarija Astronomskog centra kao najbolju praksu (Best Practices: The Astronomical Center Rijeka Planetarium in Croatia has shared their Day of Planetariums documents as examples to help others prepare their events. We present them here as illustration of best practices.)


Program 7. ožujka kreće “Jutrom s astronautom”. Od 9 do 10 sati u planetariju se prikazuje “Safari Sunčevim sustavom”, uz prigodne cijene, a istovremeno će trajati radionica/crtaonica “Zvijezde i planete”. Od 11 do 12 sati u planetariju je na programu “Zvjezdana igra”, uz prigodne cijene.Večer za mlade i odrasle uz Teatar dobrih želja otvara se u 18 sati programima “Svijet planetarija” i “Put u svijet dinosaura”, kojima će planetarij biti prezentiran kao vremeplov. Cijena je redovna.


U 19 sati slijedi program “Potraga za tamom” i live prezentacija “Vodič noćnim nebom”. Posjetitelji će naučiti orijentaciju na noćnom nebu, uživati u ljepotama tamnog neba, a usput će im biti prezentirana osnovna svrha planetarija.


U 20 sati počinje 15-minutna projekcija Svijet zvjezdarnica, a slijedi film “Priča o pogledu”, o važnosti svjetlosti i osjetila vida/teleskopa. Cijena je redovna.


Međunarodni dan planetarija bit će obilježen i besplatnim programima. Od 21 do 21.40 sati održava se Teatar u planetariju sa zabavnim Tonyjem i prijateljima, pričom o nesretnom klaunu i dobrim željama.


Od 21.40 do 22 sata slijedi Astrognozija, planetarij na otvorenom. U parku pored planetarija laserom će biti označavana zviježđa, ovisno o vremenskim uvjetima.


Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija mjesta na 051 455 700 ili [email protected].


Cijene ulaznica za planetarij: 30 kuna za odrasle; 20 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Djeca (od 3. do 6. godina) 10 kuna.