ŽOC

HEP iskeširao milijune nakon što je kostrenska obala zagađena mazutom iz TE Rijeka

Marinko Glavan

Sanacija obale na području Kostrene i Liburnije u potpunosti je završena, ali će se do kraja svibnja pratiti stanje na dijelovima obaleSanacija onečišćenja obale na području Kostrene i Liburnije, do kojega je došlo nakon istjecanja goriva iz Termoelektrane Rijeka (TE) u studenom prošle godine, u potpunosti je završena, ali će se još do kraja svibnja iduće godini pratiti stanje na dijelovima obale koji su bili onečišćeni, rekao je riječki lučki kapetan Darko Glažar, zapovjednik Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ-u (ŽOC), na otvaranju sjednice ŽOC-a.


Utvrđena odgovornost


Na pitanje koliko su bili ukupni troškovi sanacije, Glažar je odgovorio kako su iznosili oko četiri milijuna eura, a u cijelosti ih je platio onečišćivač, odnosno HEP.


Glažar je naglasio kako su nakon onečišćenja provedene sve potrebne mjere nadzora, ispitivanja uzoraka uzetih s onečišćenih dijelova obale, čime je nedvojbeno utvrđena odgovornost HEP-a, odnosno TE Rijeka za ekološki incident, kao i aktivnosti čišćenja te zamjene šljunkovitog materijala, gdje je to bilo potrebno, tako da su sada svi dijelovi obale u potpunosti sanirani.

– Dugotrajnost sanacije determinirao je obim onečišćenja čiji su se razmjeri često i naknadno otkrivali, kao i izrazito često loše vrijeme.


Prilikom sanacije, osim dugotrajnog i složenog čišćenja dijelova obale, ukupno je zamijenjeno 949 tona šljunka na dvjema kostrenskim plažama, pri čemu posebno zahvaljujem djelatnicima Dezinsekcije koji su odradili velik i zahtjevan posao sanacije, rekao je Glažar, a postignuti rezultati nedvojbeno dokazuju da je sustav zaštite mora u Primorsko-goranskoj županiji na visokoj operativnoj razini, rekao je zapovjednik ŽOC-a.


Podvodne olupine


U nastavku sjednice prezentiran je projekt »Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja« o čemu je ŽOC izvijestio dugogodišnji suradnik Danijel Frka, provoditelj aktivnosti.


Članovi ŽOC-a su zaključili da se stalnim praćenjem stanja opasnih olupina omogućava veća kontrola i pravovremeno planiranje aktivnosti u cilju zaštite mora.


Spomenuta je i činjenica da je jedino Primorsko-goranska, od svih županija na Jadranu, izradila Katalog svih olupina u svom akvatoriju te sustavno prati njihovo stanje.


Na sjednici je jednoglasno usvojen Programa rada za 2024. godinu i predstavljen Ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora, a tom je provjerom ustanovljen točan popis svih materijalno-tehničkih sredstava koje posjeduju specijalizirane tvrtke i županijske lučke uprave te broj ljudi osposobljenih i raspoloživih u svakom trenutku za intervenciju u slučaju većeg onečišćenja mora.