Unutarstranački izbori

HDZ u riječkom prstenu vodit će šest starih i dva nova predsjednika, evo i popisa za cijeli PGŽ

Sanja Gašpert, Damir Cupać, Barbara Čalušić, Biljana Savić, Slavica Kleva

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na čelu HDZ-a Bakra, Jelenja, Klane, Viškova, Kostrene i Kastva i dalje ostaju Tomislav Klarić, Ivoslav Ban, Matija Laginja, Marina Tomić Pujić, Darko Tonković i Davorin Šimunović, dok su općinske ogranke stranke u Čavlima i Kraljevici preuzeli Stanislav Žeželić i Sanjin JuričićRIJEKA – Unutarstranački izbori u HDZ-u provedeni su i na području Primorsko-goranske županije, pa tako i u jedinicama lokalne samouprave riječkog prstena. U bakarskom HDZ-u predsjednikom je ponovo imenovan Tomislav Klarić, inače aktualni gradonačelnik Bakra, koji na izborima nije imao protukandidata. Dopredsjednicima Gradske organizacije HDZ-a Bakar imenovani su Vice Sep, Milan Rončević i Tomislav Dundović. Klarić je, također, izabran za potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a Primorsko-goranske županije, osvojivši najveći broj glasova na području PGŽ-a, čak 1.622 glasa.


Čavjanski HDZ dobio je novog predsjednika, a to je Stanislav Žeželić, aktualni općinski vijećnik u čavjanskom Vijeću, koji je na toj funkciji sada zamijenio bivšeg predsjednika Pericu Prpića. Žeželić je na unutarstranačkim izborima u Čavlima bio jedini kandidat, a dosadašnji predsjednik Perica Prpić kandidirao se na županijskoj listi. Dopredsjednici Općinske organizacije HDZ-a Čavle su Marijana Baćac i Denis Čargonja. Na izborima je također izabrano devet članova Općinskog odbora, kao i pet izaslanika za skupštinu ŽO HDZ-a PGŽ-a, najavljenu sljedećih dana.


Odličan odaziv


Na nedjeljnim unutarstranačkim izborima HDZ-a u općini Jelenje glasovala su 24 od 33 člana, odnosno 73 posto članstva, što je odličan odaziv s obzirom na okolnosti – pandemiju koronavirusa, smatraju u jelenjskom HDZ-u. Novi (stari) predsjednik je Ivoslav Ban, a dopredsjednici su Drago Kovačević i Slavko Ljubas. Uz njih, članovi novog Općinskog odbora su Mario Antolić, Marica Brtan, Mira Ćorković, Fedor Dorčić, Igor Gović, Nikica Maravić, Željko Marković, Stanka Milčić, Ivan Pende, Željko Perušić, Jakica Ostojić i Ana Marija Vujić. Plebiscitarnu podršku za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a PGŽ-a dobio je Oleg Butković, jer su za njega glasovala svih 24 člana izašlih na izbore, a najviše glasova za dopredsjednika Županijskog odbora su dobili Majda Burić, Perica Prpić, Tomislav Klarić i Sanjin Vrkić, ističu u HDZ-u Jelenje.


Predsjednici HDZ-a u Primorsko-goranskoj županijiBAKAR               Tomislav Klarić
CRES                      Sanja Tomić
CRIKVENICA               Damir Rukavina
ČABAR               Martin Kvaternik
DELNICE               Ivana Pečnik-Kastner
KASTAV               Davorin Šimunović
KRALJEVICA               Sanjin Juričić
KRK                      Anto Čabraja
NOVI VINODOLSKI        Tomislav Cvitković
OPATIJA               Marko Ćorić
RAB                      Nikola Grgurić
RIJEKA               Josip Ostrogović
VRBOVSKO               Helena Hlavač
BAŠKA               Robert Topalušić
BROD MORAVICE        Tomislav Crnković
ČAVLE               Stanislav Žeželić
FUŽINE               Slavko Starčević
JELENJE               Ivoslav Ban
KLANA               Matija Laginja
KOSTRENA              Darko Tonković


LOKVE               Sanja Beljan Brkić
LOPAR               Josip Borić


LOVRAN               Rene Dušević
MALINSKA              Josip Turčić


MATULJI               Iva Letina
MOŠĆENIČKA DRAGA        Avelino Baretić
MRKOPALJ               Marijan Petrović
OMIŠALJ               Marijana Šunić
PUNAT               Marijan Kereži
RAVNA GORA               Majda Burić
SKRAD               Ivan Crnković
VINODOLSKA OPĆINA        Kazimir Lučić
VIŠKOVO               Marina Tomić Pujić
VRBNIK               Dragan Zahija


Unutarstranački izbori HDZ-a nisu donijeli promjene ni u Klani, niti u Viškovu, dok je u Kraljevici Sanjin Juričić, inače aktualni vijećnik u Gradskom vijeću Kraljevice postao novi predsjednik kraljevičkog HDZ-a, pobijedivši dosadašnjeg predsjednika i svog protukandidata Nikolu Rodina, također aktualnog vijećnika. Juričić je dobio 55, a Rodin 30 glasova. Za potpredsjednice kraljevičkog HDZ-a izabrane su Sunčica Vučković, Suzana Baus Rakić i Mathea Burić, sve tri gradske su vijećnice. Izabrani su i članovi Gradskog odbora HDZ-a grada Kraljevice, a to su Ivan Blažetić, Jakov Dorić, Damir Dumančić, Oliver Kocijan, Božidar Sotošek, Vesna Špalj i Marija Tkalac. Također, HDZ Kraljevice izabrao je i izaslanice za Županijsku skupštinu PGŽ-a – Vesnu Špalj i Suzanu Baus Rakić. Na županijskoj listi kraljevički hadezeovci najviše su glasova dali Tomislavu Klariću – 60 glasova, Josip Borić dobio je 32, a Majda Burić 25 glasova.


Na čelu HDZ-a Viškova i dalje je Marina Tomić Pujić, inače gradska vijećnica, koja je dobila 91 glas i pobijedila protukandidatkinju Deborah Brakus Kršul kojoj je povjerenje dao 21 član. Bila su dva tima kandidata za predsjedništvo OO HDZ-a Viškovo. Uz predsjednicu su bili Duško Brkić i Mateo Rajkovača, a uz protukandidatkinju su bili Ljubo Grubišić i Vatroslav Abramović, i njih četvorica bili su kandidati za dopredsjednike, no dovoljno glasova za tu funkciju dobili su Duško Brkić i Mateo Rajkovača. U Općinski odbor HDZ-a Viškovo ušli su Martina Antunović, Edita Batinić Dinko Beaković, Ana-Marija Blažević, Ivan Gržeta, Luka Hrboka, Snježana Petrović, Štefo Soldan, Vazmoslav Tibljaš i Danijel Vrbić. Za izaslanike za Županijsku skupštinu izabrani su Martina Antunović, Edita Batinić, Ana-Marija Blažević, Ivan Gržeta, Luka Hrboka, Snježana Petrović, Štefo Soldan, Danijel Vrbić i Ani Zdrilić. U Viškovu je za predsjednika Županijske organizacije kandidat Oleg Butković dobio 108 glasova, a za dopredsjednike Županijske organizacije najviše glasova dobili su Tomislav Klarić – 81, Josip Ostrogović- 60 Sanjin Vrkić – 52 i Marko Čorić – 44.


Konsolidirati članstvo


Dosadašnji predsjenik HDZ-a u Klani Matija Laginja nije imao protukandidata, a dopredsjednici su mu Marijan Zubalj i Siniša Štokom. Na županijskoj listi Klarić je u Klani dobio 36 glasova, Majda Burić 34, Milan Rončević i Josip Rupčić po 18 glasova.


Na unutarstranačkim izborima kostrenskog HDZ-a za predsjednika ogranka ponovo je izbaran Darko Tonković, a izabrani su novi potpredsjednici, Jerko Kovačić i Franjo Božinović. Oni su na tim mjestima zamijenili dosadašnje potpredsjednike Sanjina Vrkića i Tomislava Matića.


U kostrenskom HDZ-u ističu kako je izlaznost na ovim izborima iznosila 66 posto članstva koje je odlučilo dati podršku novim ljudima u općinskom odboru u kojem, kako to posebno ističu kostrenski HDZ-ovci, prvi put u povijesti većinu čine žene.


– Izlaznost naših članova na izbore je bila 23 posto, a s obzirom na cjelokupnu epidemiološku situaciju, postotak je zadovoljavajući, kazao nam je novi-stari predsjednik kastavske gradske organizacije HDZ-a Davorin Šimunović koji je uz dva nevažeća listića dobio na nedjeljnim izborima maksimalno povjerenje članstva.


– Prvi zadatak je konsolidacija članstva i priprema za nadolazeće lokalne izbore. Podsjetit ću da je Kastav na prošlim lokalnim izborima bio na pragu promjena, stoga su i veće šanse da se ovaj puta promjene i dogode, kazao je Šimunović.


Za potpredsjednike gradske organizacije HDZ-a Kastav u idućem razdoblju izabrani su većinom glasova Josip Gabrić, Leon Kunišek i Hrvoje Perić. Novoizabrani članovi gradskog Odbora HDZ-a su Nataša Juriša, Irena Kukurin Barić, Igor Lukež, Jurica Nekić, Željka Vrlić, Zorko Badanjak, Miran Pendić, Mile Perić, Robert Špiljak.