Poručili

HDZ traži osnivanje Odbora za hrvatske branitelje u Županijskoj skupštini

Damir Cupać

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na Jadranskom trgu 1 zalažu se za izmjene županijskog Statuta.Županijski vijećnik HDZ-a Sanjin Vrkić najavio je da njegov stranački klub u Županijskoj skupštini PGŽ tražiti izmjene i dopune Statuta Primorsko-goranske županije kako bi se osnovalo još jedno radno tijelo, a riječ je o Odboru za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.


– To radno tijelo bi između ostalog razmatralo i predlagalo mjere u cilju zaštite vrijednosti Domovinskog rata na području naše županije kao što bi surađivalo i sa svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata koje su registrirane na području PGŽ.


Smatramo da bi glavna zadaća toga tijela bila kreiranje prijedloga i mjera u poboljšanju kvalitete života branitelja, razmatranje njihovih problema, problema invalida i obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata te podnošenje Županijskoj skupštini prijedloga i mišljenja glede njihova rješavanja, pojasnio je Vrkić. Dodao je da mnoge županije i gradovi imaju takav odbor.
– Takvo radno tijelo jedno je od važnijih budući da se brine o braniteljskoj populaciji kao najzaslužnijoj u stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske.


Neke su županijske skupštine čak usvojile, a na prijedlog svojih odbora za branitelje dokumente o nadstandardu skrbi za hrvatske branitelje.


Naš prijedlog upućen je županu koji je sukladno Statutu nadležan za utvrđivanje prijedloga izmjene Statuta, a prije upućivanja na Skupštinu te očekujemo njegovo očitovanje.


Isto tako bi trebalo promijeniti protokolarne aktivnosti. Na svečanoj akademiji u povodu Dana antifašističke borbe govorili su gradonačelnik, župan i predstavnik udruge antifašističkih boraca.


U isto vrijeme na svečanoj akademiji u povodu Dana državnosti nije govorio predstavnik braniteljskih udruga, što nije dobro, ocijenio je Vrkić.


Od ostalih promjena, nastavio je Vrkić, HDZ će tražiti vremensko produljenje rasprave pa se tako umjesto ograničenja rasprave na pet minuta izmjenama traži produljenje na 10 minuta dok bi predsjednici klubova mogli govoriti 15 minuta ukoliko iznose stav kluba.


– Također smo zatražili da se Aktualni sat može produljiti kako bi se postavila sva pitanja članova skupštine, naveo je Vrkić.


Na pitanje kakav je stav županijskih vijećnika HDZ-a u vezi s projektom Mrtvaška, Ivan Jakšić je odgovorio da je stav načelan kao i prije.


– Ministar Oleg Butković iznio je stav da bi moglo doći do raskida ugovora za taj projekt. Ministarstvo i Primorsko-goranska županija napravili su sve što su mogli za realizaciju toga projekta.


Nažalost, stanovnici su izrazili nezadovoljstvo i to je jedini projekt koji nije pozdravljen kada je riječ o investicijama na hrvatskim otocima, izjavio je Jakšić koji nije znao kolika bi mogla biti šteta za županijski proračun ako se projekt zaustavi, a izvođač radova zatraži naknadu štete.