Loše upravljanje

HDZ-ovcima je nesposobna riječka vlast za gradske financije opasnija od korone

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Grad Rijeka loše upravlja proračunom što je rezultat deficita iz lanjskih godina, a ova kriza nas je samo dotukla, smatra predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Josip OstrogovićPredsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u riječkom Gradskom vijeću Josip Ostrogović ocijenio je da je nesposobnost riječke gradske vlasti i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela veća opasnost za gradski proračun od pandemije koronavirusa.


– To je pokazao polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu. Kada ga usporedimo s lanjskim polugodišnjim izvještajem, vidljivo je da su indeksni rezultati o realizaciji lošiji nego lanjski, kao i brojke kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani.


Realizacija proračuna iz godine u godinu u prvoj polovini je sve lošija. To nikako ne možemo samo pripisati padu BDP-a na nacionalnoj razini uzrokovanom COVID-19 krizom, već razloge treba tražiti u lanjskim godinama i lošim odlukama. Grad Rijeka loše upravlja proračunom što je rezultat deficita još iz lanjskih godina, a ova kriza nas je samo dotukla, uvjeren je Ostrogović.


Dupla kriza
On je podsjetio da je Državna revizija za 2018. godinu navela da je preneseni manjak prihoda za pokriće u sljedećem razdoblju iznosio gotovo 250 milijuna kuna, a danas je još i veći.


– Stanje ukupnih nepodmirenih obaveza Grada iznosilo je krajem 2019. godine 86 milijuna kuna, a sada je već preko 101 milijun kuna. Grad tone iz godine u godinu, ne može izvršavati tekuće obaveze i nameće se zaključak – ako je COVID-19 uzrokovao krizu, nama je poslovanje gradonačelnika uzrokovalo duplu krizu.


Naš gradonačelnik je za Rijeku COVID-19, naglasio je Ostrogović. Njega posebno zabrinjava realizacija izvršenja po odjelima gradske uprave, a tradicionalno loše stoji odjel za poduzetništvo.


– U poduzetništvu ukupni rashodi iznose »cijelih« četiri milijuna kuna, dok se za projekt EPK milijuni troše kako tko stigne, a neke od nepravilnosti je navela i Državna revizija. Za HNK Ivana pl. Zajca osigurano je preko 26 milijuna kuna, od čega tri milijuna kuna za program EPK-a.


Iako je kazalište na gotovo 50 posto izvršenja, to nije spriječilo aktualnog intendanta da nema potrebu specificirati troškove, ali ima potrebu tražiti donacije za toaletni papir i popravak vratiju i toaleta.


Ri Teatar Kalvarija koji se ne financira iz gradskog proračuna im je prošli tjedan donirao tisuću kuna. Tom porukom su rekli sve što su trebali, izjavio je Ostrogović. Dodao je da kasni realizacija kapitalnih kulturnih projekata u »Benčiću«, ocijenivši da oni ne bi bili realizirani prema planu ni da nije bilo korona krize jer se loše planiraju i još lošije realiziraju.


Loše vođenje


– Troškovi posade broda »Galeb« u ovoj godini će iznositi oko 130.000 kuna i u svakoj sljedećoj, možda i više, a projektna dokumentacija za klimatizaciju prvog kata zgrade na Muzejskom trgu 100.000 kuna i to za izložbu od koje se odustalo.


Samo te dvije stvari, koje predstavljaju mrvice u cjelokupnom proračunu bile bi dovoljne da uredimo sportsko igralište kao na Zametu te da djecu usmjeravamo prema bavljenju sportom, naveo je Ostrogović.


Gradski vijećnik HDZ-a Kristjan Staničić osudio je vandalski čin uništavanja poliklinike dr. Nikole Ivaniša, a onda se osvrnuo na stanje gradskih financija.


– Nenaplaćena potraživanja Grada Rijeke iznose 178 milijuna kuna, a neplaćene obveze oko 100 milijuna kuna. To je rezultat nelikvidnosti i mi ne vidimo način na koji će se to riješiti. To je dokaz da se gradske financije vode loše. Dobro je da su pred nama lokalni izbori i da će doći kraj aktualnom gradonačelniku i aktualnoj vlasti, zaključio je Staničić.