Gradski parlament

Burna prva sjednica Gradskog vijeća Rijeke: Tko kmeči, a tko je kome simpatičan?

Damir Cupać

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Akcija mladih i Unija Kvarnera dobili su svoja mjesta, borili su se u kampanji protiv politike SDP-a, a sada su svoje povjerenje dali SDP-u, kazao je Josip Ostrogović (HDZ). Dodao je kako su AM i UN prevarili svoje birače, a na sljedećim će izborima doživjeti sudbinu Liste za Rijeku i HNS-a, kojih više nema u Gradskom vijeću RijekeRIJEKA – Prva sjednica riječkoga Gradskog vijeća u novom sazivu protekla je u utvrđivanju tko ima većinu, a tko je u opoziciji iako to uopće nije bila točka dnevnog reda. Vijećnici su iskoristili priliku da na formiranju radnih tijela gradskoga parlamenta izbruse tu temu, a na udaru su se opet našli Vedran Vivoda iz Akcije mladih i Robert Salečić iz Unije Kvarnera.


Vijećnici Mosta, HDZ-a i liste grupe birača Davora Štimca prozivali su ih da su stali uz SDP-ovu koaliciju i da je to jasno vidljivo iz načina na koji je predloženo sastavljanje odbora Gradskog vijeća. Pale su i već uobičajene optužbe koje su letjele nakon konstituirajuće sjednice da je riječ o žetončićima.


“Južni susjedi”


Predsjednik Odbora za imenovanja Željko Jovanović (SDP) pojasnio je da se 13 odbora mora konstituirati i da je to obveza nakon što je konstituirano Gradsko vijeće.
– Postupak je proveden transparentno i sve je prihvaćeno jednoglasno. Jedini kriterij bio je izborni rezultat za mjesta predsjednika, potpredsjednika i članove odbora. Stranke su u skladu s izbornim rezultatima predložile svoje kandidate, naveo je Jovanović.


Marin Miletić (Most) složio se da je u razgovorima bila visoka razina međustranačkog dijaloga i da je Most zadovoljan raspodjelom mjesta u odborima.


– Pravedno je raspodijeljeno iz dviju kota, jedna je SDP-ova koalicija, PGS, Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera, a druga je oporbena kvota, a tu su HDZ, Most i Nezavisna lista Davora Štimca – ocijenio je Miletić.


Vedran Vivoda (Akcija mladih) poručio je Miletiću da ga podsjeća na južne susjede koji stalno kmeče i poručio mu je da mu oprašta njegovo neznanje.


– Podsjetio bih ga da je normalno da se oni koji su omogućili konstituiranje Gradskoga vijeća međusobno dogovore oko raspodjele mjesta u odborima, ali valjda ćemo morati slušati četiri godine kmečanja, kazao je Vivoda.


Miletić je odgovorio da ne pripada stranci kojoj je jedan od osnivača htio iz nje otići i upozoravao je po društvenim mrežama na odluke vijećnika svoje stranke (Miletić je mislio na Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih op. a.) na konstituirajućoj sjednici.


– Ne spadam među žetončiće za razliku od nekih. Kolege iz Možemo! ispali fer jer su rekli da su za SDP i to cijenim. Dakle, pričam o principijelnosti – pojasnio je Miletić.


Foto galerija: Sjednica Gradskog vijeća Rijeke Foto: Sergej Drechsler


Nema koalicija


Duško Milovanović (SDP) pojasnio je da nema nikakve koalicije s vijećnicima Akcije mladih i Unije Kvarnera.


– Riječ je o tome da se moraju formirati odbori Gradskog vijeća kako bi mogli raditi, a oni su formirani sukladno izbornim rezultatima, podsjetio je Milovanović.


Davor Štimac (Nezavisna lista Da štima grad) kazao je da je dobio tablice u kojima je 45 mjesta bilo popunjeno, a 35 mjesta je trebala popuniti oporba.


– U mnogim odborima se nalaze ljudi koji neće nuditi razvoj grada. Trebali smo razgovarati tko ima najbolje ljude za odbore, a ovo nije dobar put, ocijenio je Štimac i predložio da se uz imena predsjednika i potpredsjednika odbora napišu kratki životopisi kako bi javnost ocijenila njihovu stručnost.


Jovanović (SDP) je upozorio da nekima očito nije jasno kako funkcionira svaki parlament pa tako i onaj gradski.


– Ovdje ne postoje nikakve koalicije, već je riječ o većini koja je omogućila konstituiranje Gradskoga vijeća i o onima koji nisu htjeli konstituiranje. Ta većina je preuzela odgovornost za formiranje odbora. Molim vas da ne politizirate sam početak rada Gradskoga vijeća, predložio je Jovanović.


Josip Ostrogović (HDZ) mišljenja je da se nije dogodilo ništa loše.


– Akcija mladih i Unija Kvarnera su dobili svoja mjesta, borili su se u kampanji protiv politike SDP-a, a sada su svoje povjerenje dali SDP-u. Njihovo je pravo prevariti birače. Lošije bi bilo da su bili dio oporbe i da su usred mandata prešli na stranu SDP-a, kao što je to bio slučaj u prošlom mandatu s Listom za Rijeku i HNS-om. A više ih nema u Gradskom vijeću. Akcija mladih i Unija Kvarnera su prevarili svoje birače, a izbori su pokazali da će doživjeti sudbinu Liste za Rijeku i HNS-a na sljedečim izborima, uvjeren je Ostrogović.


Aktualni sat


Prvi Aktualni sat u ovom sazivu otvorio je Mostovac Alesandar-Saša Milaković koji je pitao gradonačelnika Marka Filipovića gdje je taj novi ritam grada s obzirom da je na vijećničke klupe došao birokratski materijal u kojemu nema ni jedne točke koja se tiče strategije razvoja.


– Mi nemamo ovdje o čemu razgovarati. Tomislav Tomašević je u Zagrebu imao 33 točke dnevnog reda, 17 sati su vijećnici u Zagrebu sjedili i razgovarali. Ako je ovo novi ritam grada, riječ je o istom ritmu kao prethodnih godina, uvjeren je Milaković.


Gradonačelnik Marko Filipović podsjetio ga je da su izbori završeni.


– Ispred nas je ozbiljan rad, a podsjetio bih da su vijećnici odbili staviti još jednu točku na dnevni red, a koja se tiče razvoja na Škurinju. Što se tiče ostalih točaka, odbori Gradskoga vijeća moraju se konstituirati. Novi ritam grada dobio je povjerenje građana i razloga za kritiku ne vidim – odgovorio je Filipović, a Milaković je dodao da je jedna točka dnevnog reda odbijena jer je stavljena kasno i kao nadopuna.


Marin Miletić (Most) poručio je Filipoviću da mu je na jedan način simpatičan i da je dobro za demokraciju da ga imamo.


– Podsjetio bih da se Danijel Paliska prodao Vojku Obersnelu kao gradski vijećnik, a za što je dobio mjesto direktora u gradskom poduzeću Poslovni sustavi. Natječaj za prodaju gradskog zemljišta od 12. svibnja ove godine, a što je potpisao Obersnel, pokazao je da ga je dobila firma Andreja Poropata, svega nekoliko dana nakon što mu je završio mandat predsjednika Gradskoga vijeća. Hoćete li prestati s pogodovanjem riječkim žetončićima, pitao je Miletić Filipovića. Riječki gradonačelnik odgovorio je da se gradskim zemljištem raspolaže potpuno transparentno i da su javni natječaji također potpuno transparentni.


– Ako je bilo zainteresiranih, mogli su se javiti na natječaj. Sve se radi prema procjeni sudskog vještaka. Ne vidim tu ništa netransparentno. Rijeka je najtransparentniji grad u Hrvatskoj, uveli smo aplikaciju koja omogućava svima da vide svaku isplatu. To je svemirski brod za većinu gradova u Hrvatskoj, naveo je Filipović. Miletić je kazao da vjeruje u Filipovićevo poštenje.


– Riječki žetončići Akcije mladih i Unije Kvarnera ne mogu računati, kako je obećao gradonačelnik, na ništa što im je obećano, poručio je Miletić.


Problem vrtića


Davor Štimac (NL Da štima grad) upozorio je da da plaže Ploče ne mogu doći interventna vozila zbog parkirališnog kaosa koji tamo vlada.


– Na taj način ugrožavaju se životi građana, upozorio je Štimac. Filipović se nije složio s njegovom ocjenom i poručio je da je pristup interventnim vozilima omogućen, ali i da će prema potrebi sve provjeriti prometni redari.


Josip Ostrogović (HDZ) podsjetio je da je prije četiri godine ostalo neupisano oko 500 riječke djece u vrtiće, naglasivši da se i ove godine ponovilo isto.


– Naši vrtići duplo su skuplji od vrtića koji je izgrađen u Viškovu. Broj stanovnika se smanjuje, a broj neupisane djece je isti. Zanimalo bi me i koliko je europskih sredstava povučeno za unaprijeđenje rada vrtića, pitao je Ostrogović. Gradonačelnik Filipović odgovorio je da je u zadnjih nekoliko godina otvoreno oko 600 novih mjesta i da su izgrađena dva vrtića.


– Od sada će se svi vrtići graditi modularno, gdje god je to moguće, što je brže i jeftinije. Čekamo odgovor Talijanske unije oko gradnje talijanskog vrtića, a ako ga ne dobijemo uskoro, počet ćemo sami graditi novi vrtić jer su za to stvoreni uvjeti. Za vrtić na Rastočinama imamo glavni projekt, razgovaramo o inovativnim pristupima financiranja i vjerujemo da će se i taj projekt realizirati, najavio je Filipović.


Ostrogović je izrazio žaljenje što nije dobio odgovor na pitanje o iznosu europskih sredstava za riječke vrtiće, izrazivši bojazan da je riječ o nula kuna, zatražio je pisani odgovor i zaključio da su bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu bile bitnije olupine brodova od povećanja kapaciteta riječkih vrtića.