Zagreb

Halubajski zvončari, Mia Negovetić i Juraj Zigman nastupili na otvorenju sajma Place2go

P. N.

Ambasadorica Rute Mia Negovetić otpjevala je svečanu pjesmu PGŽ-a „Zavičaju  tebi“, a haljina u kojoj je nastupila, kreacija je modnog dizajnera Juraja Zigmana s motivom  oproštajnog pisma Petra Zrinskog Ani Katarini Frankopan koje se i danas smatra jednim  od najdirljivijih i najtužnijih pisama ikada pisanih hrvatskim jezikomProgram svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma turizma Place2go koji se do nedjelje održava u Zagrebu završio je nastupom Halubajskih zvončara, čuvara višestoljetne tradicije zvončarstva, priopćeno je iz Općine Viškovo.


Međunarodni turistički sajam „PLACE2GO“ ponovno se održava nakon dvije godine pauze zbog pandemije. Svečano otvorenje održano je u zagrebačkoj Areni i bilo je u znaku Primorsko-goranske županije koja se na sajmu predstavila s „Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana.


Najveći turistički sajam u Hrvatskoj održava se od 2012. godine i tri dana predstavlja mjesto na kojem Hrvatska ima priliku kvalitetno pozicionirati svoje turističke destinacije i priče i razmijeniti stručna znanja i iskustva.
 


 


Ambasadorica Rute Mia Negovetić otpjevala je svečanu pjesmu PGŽ-a „Zavičaju  tebi“, a haljina u kojoj je nastupila, kreacija je modnog dizajnera Juraja Zigmana s motivom  oproštajnog pisma Petra Zrinskog Ani Katarini Frankopan koje se i danas smatra jednim  od najdirljivijih i najtužnijih pisama ikada pisanih hrvatskim jezikom, priopćeno je iz Kabineta župana Primorsko-goranske županije. 


Uz prirodnu, kulturnu i gastronomsku ponudu, haljina je jedan od primjera  suvremene interpretacije bogatog povijesnog nasljeđa i kulturne baštine ove velikaške  obitelji, naveo je župan Komadina pojasnivši kako je PGŽ obnovila frankopanske kaštele,  čiji se najveći broj nalazi upravo na području Primorsko-goranske županije te ih povezala  u kulturno-turističku rutu. 


„Krčki knezovi Frankopani obilježili su više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti i  jedni su od najčuvenijih velikaških obitelji. Želja je bila brendirati ih i kreirati turističku  rutu. Povezano je 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa na  području Gorskog kotara, otoka Krka i Vinodolske općine. Uređeno je osam  interpretacijskih centara u kojima se pripovijeda priča o iznimnom utjecaju i ulozi  Frankopana na ovim područjima“, naveo je župan Komadina.  


Uz tiskane promotivne materijale, Ruta se predstavila i s frankopanskim vinima i  pjenušcem iz Pavlomira, Demetrinim Frangipane kruhom iz Klane, frankopanskim izletima  te tortom DEliciAnom iz slastičarne Kaokakao iz Opatije koju je župan Komadina poklonio  ministrici turizma Nikolini Brnjac i direktorici Turističke zajednice Zagreba Martini  Bienenfeld prilikom posjeta PGŽ štandu. 


Na sajmu „PLACE2GO“ sudjeluju izlagači iz Slavonije, Zagorja, Hrvatskog primorja i  Gorskog kotara, Like i Dubrovnika te premijerno iz Crne Gore i Nizozemske te Maldiva,  Indonezije i Indije, a predstavlja mjesto na kojem Hrvatska ima priliku kvalitetno  pozicionirati svoje turističke destinacije i priče i razmijeniti stručna znanja i iskustva.  


 Svečanom otvorenju prisustvovale  su i resorna pročelnica Sonja Šišić i zamjenica pročelnika Ureda županije Ermina Duraj. Unaprijed zahvaljujemo na objavi i srdačno vas pozdravljamo.