Vandalizam ili...

Grafiti na zgradama: Kako do naknade štete?

Ljiljana Hlača

Foto: LJ. HLAČA

Foto: LJ. HLAČA

Vlasnik zgrade može protiv prekršitelja, ako se utvrdi njegov identitet, pokrenuti kazneni postupak zbog namjernog oštećivanja zgrade i istovremeno zahtijevati naknadu štete putem sudaRIJEKA – Stilizirani potpisi, odnosno tagovi (nadimci umjetnika op.a), ali u novije vrijeme i mrziteljske poruke te razni znakovi ispisani sprejevima po zidovima ili fasadama toliko su česti u Rijeci da se treba zapitati je li riječ o komunalnom problemu?


U posljednje vrijeme medijski se sustavno prati ova vrsta urbane komunikacije, dijelom zbog porasta mrziteljskih poruka.


U Hrvatskoj se ispisivanje grafita smatra vandalizmom, a i komunalnim redom je zabranjeno crtati i šarati po vanjskim dijelovima zgrade. Iako je za prekršitelje propisana kazna i to u visini od 1.000 kuna, rijetko dolazi do njene naplate. Takvih je postupaka uistinu malo, pa kada policija privede nekoga za koga se sumnjiči da je po gradu šarao – e to je već vijest sama po sebi.
– Vlasnik zgrade može protiv prekršitelja, ako se utvrdi njegov identitet, pokrenuti kazneni postupak zbog namjernog oštećivanja zgrade i istovremeno zahtijevati naknadu štete putem suda. Ako se prekršitelj ne može utvrditi, što je vrlo čest slučaj, vlasnik zgrade na kojoj se nalaze grafiti obvezan je pročelje zgrade sanirati, tj. ukloniti grafite, poruka je Odjela gradske uprave za komunalni sustav.


Grad Rijeka uklanja grafite neprimjerena sadržaja (nacističke, odnosno šovinističke poruke ili poruke uvredljiva sadržaja) kako s kamenih površina, tako i s fasada. Lani je za to izdvojeno 15.000 kuna. Plaćanje čišćenja iz gradske blagajne može se očekivati jedino ako je riječ o javnoj građevini, primjerice zgradi gradske uprave, kazalištu, muzeju i slično.Grafit na privatnoj zgradi briga je suvlasnika. Neke zgrade po pojavnosti natpisa odmah reagiraju, pristupa se najčešće premazivanju bojom (i to više puta kroz godinu i nema veze što se vidi kontrast). No, čini se da to za sada daje najbolje rezultate. Uporni oni, uporni mi.

Sprej je nabavljiv već za 20-ak kuna, dok za njegovo skidanje treba dati puno više – cijene ovog postupka startaju već od 70 kuna pa naviše. Sve naravno ovisi o površini koja se čisti, saznajemo od tvrtki koje to rade. Rješenje dijelom leži u premazivanju površina antigrafitnim slojem. Za sada takvim je premazom zaštićeno svega nekoliko javnih lokacija u gradu, primjerice Spomenik oslobođenja na Delti te dijelovi oko Hotela Kontinental (zidovi).


– Cijena antigrafitne zaštite kreće se od 150 kuna po kvadratu pa naviše, a interes je slab, saznajemo od tvrtke Eneos iz Rijeke koja nudi između ostaloga i tu vrstu usluge.


– Moram priznati da više upita dobivamo za skidanje grafita nego za stavljanje premaza. Isto tako, kod tih zaštitih premaza ima više vrsta. Postoje trajni, jednokratni, zatim se razlikuju po sastavu i slično. Ako je grafit ispisan na kamenu, onda se to lijepo može očistiti, no kod fasade uvijek dolazi do skidanja površinskog sloja – rekli su nam u tvrtki Eneos.


Ljiljana HLAČA