Digitalizacija

Gradskoj tvrtki Smart Ri 95 milijuna bespovratnih kuna: Stižu “pametni” prometni znakovi

Damir Cupać

Suradnja 20 partnera u Centru kompetencija rezultirala je osmišljavanjem šest glavnih razvojnih projekata kroz koje će se, tijekom tri godine trajanja projekta, realizirati 36 inovativnih rješenja za proizvode ili tehnologije koje bi trebale olakšati svakodnevni život u Rijeci i u drugim gradovimaRIJEKA – Smart Ri, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada Rijeke, dobila je 95,4 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za Podršku razvoju centara kompetencija. Ukupna vrijednost projekta je oko 150 milijuna kuna, a 20-ak partnera u projektu participiraju s oko 54 milijuna kuna.


– U pripremi strategije za novo financijsko razdoblje Europske unije od 2021. godine do 2027. godine važna komponenta je digitalizacija društva. Na tragu toga mi u Gradu Rijeci već dugi niz godina radimo na razvijanju projekata koji doprinose digitalizaciji društva. U 2019. godini smo proglašeni najnaprednijim digitalnim gradom u Hrvatskoj. Sve je počelo početkom 2000-tih kada smo pokretali projekte za koje smo dobivali europska sredstva.


Kao jedini pametni grad u Hrvatskoj prepoznati smo 2014. godine među gradovima s više od 100.000 stanovnika. Napravili smo poseban strateški akcijski plan i krenuli smo u osnivanje Centra kompetencija za pametne gradove. Osnovali smo tvrtku Smart Ri, osmislili smo projekt, prijavili se na natječaj, a rezultat je bespovratna novčana pomoć od 95 milijuna kuna. U projektu participira 20-ak pravnih subjekata, među kojima su poznate hrvatske tvrtke, ali i naša tri komunalna društva te Sveučilište u Rijeci. Ovo je iskorak u daljnjoj digitalizaciji društva s kojim će se osigurati unapređenje kvalitete života građana, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Inovacijski potencijal
Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić naglasio je da do realizacije projekta nije došlo slučajno, već je sve rezultat dubokog strateškog promišljanja.


– Počeli smo 2014. godine i sada su stvoreni uvjeti za realizaciju. Očekujemo pretvaranje ideja u ekonomske prizvode. Hrvatska zaostaje na tom području za Europom, a Europa za svijetom. Ulaganjem u istraživanje i razvoj stvaramo mogućnost osmišljavanja konkurentnih proizvoda. Podsjetio bih da su Centri kompetencija (CEKOM) dio inovacijske infrastrukture Republike Hrvatske i jedan od instrumenata za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovog povezivanja sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Njihov osnovni zadatak je poticanje učinkovite suradnje privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora u cilju jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva te usklađivanje istraživačko-razvojnih strateških planova s potrebama gospodarstva, pojasnio je Jurić.


On je dodao da je suradnja 20 partnera rezultirala osmišljavanjem šest glavnih razvojnih projekata kroz koje će se, tijekom tri godine trajanja projekta, realizirati 36 inovativnih rješenja za proizvode ili tehnologije koje bi trebale olakšati svakodnevni život u našim gradovima. To su Smart city Surnimo – platforma za e-mobilnost, Smart City Modesty – centralna big data platforma i razvoj portala otvorenih podataka, Smart City Living – platforma za analizu kretanja u gradu, Smart City Energy – platforma za planiranje i upravljanje energetskom efikasnošću, Smart City Trans – platforma za multimodalnu prometnu analizu i upravljanje, Smart City 4D – platforma za inovativno mapiranje podzemne infrastrukture.


Testni i pokazni centar


– Rijeka je dovoljno malena, ali gusto naseljena i bit ćemo referentno mjesto za implementiranje projekata, ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu. Neki od projekata su razvijanje »car sharing« modela, učinkovito upravljanje e-punionicama u urbanoj sredini, postavljanje mreže senzora koji će mjeriti zagađenost zraka, mora, razinu buke, vibracija, razvijat će se projekti vezani za multimodalni transport, projekti za učinkovito upravljanje podzemnom infrastrukturom…- kazao je Jurić.


Direktorica gradske tvrtke Smart Ri Tina Ragužin izrazila je zadovoljstvo što su četiri godine rada s partnerima stvorile sinergiju koja je izuzetno poticajna za daljni razvoj projekata.


– Krećemo u pripremne aktivnosti, velik dio sredstava osiguran je za zapošljavanje novih ljudi, a sudjelovat ćemo i u istraživačkom dijelu. Bitna nam je i interakcija s građanima kako bi naših 36 proizvoda za tržište bilo što spremnije i kvalitetnije. Strateški ciljevi Centra kompetencija za pametne gradove su razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje između znanosti i industrije u najkompleksnijim istraživanjima.


CEKOM u Rijeci bit će testni i pokazni centar za »pametne« tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti s gradskom upravom i građanima radi unapređenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, gdje će prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju novih tehnologija, zaključila je Ragužin.


Projekt okuplja 20 partnera


Partneri koji sudjeluju u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci su Smart RI d.o.o., Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.


Dugoročna strategija Grada Rijeke u kontekstu pametnih gradova očituje se i kroz povezivanje rezultata aktivnosti u CEKOM-u s drugim projektima Grada poput Tehnološkog parka Torpedo ili budućeg projekta rekonstrukcije energane bivše Tvornice papira Rijeka, te povezivanje s novo osnovanim centrom za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Rijeci. Do kraja ožujka očekuje se potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava između Smart RI d.o.o., Ministarstva gospodarstva RH i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.


Pametni i prilagodljivi prometni znakovi


Direktorica tvrtke Smart Ri Tina Ragužin navela je da će građani imati i te kako koristi od projekata koji će se realizirati.


– Primjerice, ono što sad Rijeka promet radi kada je riječ o upravljanju prometom, dići će se na višu razinu. Recimo, predviđen je projekt senzorskog raskrižja koje će biti pametno i prilagođavat će se trenutnoj situaciji. Jedan naš start up razvija prometne znakove koji zahtijevaju jako malo električne energije, a imaju promjenjiva sučelja. To znači da se mogu postaviti bilo gdje bez kopanja i višefunkcionalni su.


Predviđena je izrada raznih aplikacija za web i pametne telefone koje će davati relevantne informacije kada je riječ o vremenu, ekologiji, prometu, jedan od projekata je i pametno upravljanje javnom rasvjetom, navela je Ragužin.