Matej Mostarac

Gradonačelnik Kastva sumnja u rezultate popisa stanovništva: “Jesu li vas popisali? Javite mi se!”

Portal Novi list

Foto Screenshot Facebook Matej Mostarac; Vedran Karuza

Foto Screenshot Facebook Matej Mostarac; Vedran Karuza

Kastav je peti grad u Hrvatskoj po broju djecu na stotinu stanovnika i na vrhu ljestvice po doseljavanju stoga imamo argumenata za sumnju u točnost podataka, ističe Matej MostaracGradonačelnik Kastva Matej Mostarac izrazio je skepsu oko rezultata najnovijeg popisa stanovništva.


“Prošlo je već nekoliko dana od objave rezultata popisa stanovništva, no ne stišava se rasprava o točnosti podataka.


Kastav nije jedini grad koji izražava skepsu oko broja stanovnika i iako imamo mali manjak u odnosu na raniji popis, svi podaci ukazuju da manjka ne bi trebalo biti”, piše Matej Mostarac.
Objasnio je i zašto tako misli. Više je razloga tome, ističe.


“Imamo stalni rast djece u vrtićima, rast razrednih odjeljenja u školi, ozbiljan rast broja birača i veliki rast prijava prebivališta.


Osim toga, Kastav je peti grad u Hrvatskoj po broju djecu na stotinu stanovnika i na vrhu ljestvice po doseljavanju stoga imamo argumenata za sumnju u točnost podataka”, objavio je Mostarac na Facebooku.Pozvao je svoje sugrađane da mu se jave u komentarima ako nisu popisani ili znaju nekoga tko nije popisan.


Podsjetimo, Grad Kastav je 2011. imao 10.440 stanovnika, 5.140 muškraraca i 5.300 žena.


Najbrojnije stanovništvo bilo je u dobi od 30 do 34 godine, njih 884, i od 35 do 39 godina – 861 stanovnika.


Prema nedavno objavljenim rezultatima zadnjeg popisa iz 2021. godine, Kastav ima nešto manje stanovnika – 10.265, koji žive u 3.841 kućanstvu.


Stambenih jedinica je 5.024, a stalno naseljenih 4.751.


Matej Mostarac / Foto Vedran Karuza


Kako je ranije za naš list objasnio kastavski gradonačelnik očekivali su da će biti u plusu na ovim rezultatima popisa stanovništva.


“Siguran sam da ćemo ovaj mali minus ispraviti već u idućim godinama i kompletno preokrenuti trend zahvaljujući razvoju grada i neprestanim ulaganjima u sve ono što život čini boljim i kvalitetnijim.


Prije svega to je ulaganje u infrastrukturu grada, ulaganje u vrtićke kapacitete i projekt nove škole u Rešetarima na kojem se intenzivno radi.


Drago mi je da se nacionalni negativni trend ne preslikava na Kastav i bez lažne skromnosti mogu reći da smo jedan od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj, a samim time i vrlo poželjan grad za privlačenje novih mladih obitelji”, rekao nam je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.