Svibanjski izbori

Gradonačelnička fotelja je jak magnet: Miletić je prvi ušao u arenu, ali evo tko bi još mogao iznjedriti kandidate

Damir Cupać

Foto NL

Foto NL

I sada se priča o inicijativama koje bi mogle iznjedriti nestranačkog kandidata koji bi trebao srušiti politički monopol SDP-aU ovom trenutku, kada je riječ o lokalnim izborima u Rijeci, poznato je samo da se saborski zastupnik Mosta Marin Miletić samokandidirao za prvog čovjeka Korza 16.


Poznato je i to da je Miletić to učinio jer je izabrao križni put kako bi riječke sužnje oslobodio okova u koji su zarobljeni kao da žive u Sjevernoj Koreji.


Bivši vjeroučitelj krenuo je u kampanju u kojoj želi uvjeriti građane da je on demokratski lučonoša koji će osvijetiliti mrak koji vlada gradom.
No, stvari ipak tako ne stoje i Miletić to jako dobro zna jer je i on građanin Rijeke pa bi trebao znati da se od 1993. godine održavaju demokratski lokalni izbori, do 2009. godine na način da se biralo predstavničko tijelo, a predstavničko tijelo je biralo gradonačelnika, a od 2009. godine izborni sustav je takav da se bira Gradsko vijeće, a gradonačelnik na neposrednim većinskim izborima.


Podrazumijeva se da Miletić to zna, ali zgodno mu je već sada krenuti u kampanju. Na taj način želi profitirati kao političar, ali i kao influencer. Da se razumijemo, riječ je o legitimnoj taktici.


Razvoj situacije u SDP-u


Za razliku od njega, u riječkim političkim strankama još uvijek nije došlo do paljenja motora kada su lokalni izbori u pitanju.


A u svibnju 2021. godine moglo bi postati jako vruće zbog najava aktualnoga gradonačelnika Vojka Obersnela da se više neće kandidirati. Vrlo je izvjesno da ćeto tako i biti, ali nikada ne treba isključiti mogućnost da će se Obersnel možda i predomisliti, zavisno od razvoja situacije u SDP-u.


Socijaldemokrati s partnerima obnašaju vlast u Rijeci i u predstavničkom tijelu, i u izvršnoj vlasti od 1993. godine.


No, na zadnjim lokalnim izborima 2017. godine SDP s partnerima je prvi put izgubio većinu u Gradskom. Poslije se to presložilo, ali bio je to velik udarac za SDP.


U tijeku su unutarstranački izbori, a atmosfera je sve samo ne poticajna nakon debakla na izborima, ali i debakla u 8. i 7. izbornoj jedinici.


Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović uvjeren je da se ne događa ništa dramatično i da će se stranka stabilizirati vrlo brzo i biti spremna za lokalne izbore.


Logična kandidatura


– Ne sumnjam u našu konsolidaciju, a do kraja godine bit će poznati kandidati za gradonačelnika i župana te liste za predstavnička tijela. Za razliku od onih koji se samokandidiraju po medijima, mi smo ozbiljna stranka koja ima stranački statut i njime propisane procedure koje se moraju provesti.


SDP s partnerima 30 godina obnaša vlast u Rijeci i uvjereni smo da će tako ostati jer građani neće nasjesti na priče samozvanih proroka koji prodaju demagogiju i priče o Sjevernoj Koreji. Osim toga, Grad Rijeka, kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave i država u cjelini, u velikim je problemima zbog proračunskog deficita koji je prouzročen pandemijom koronavirusa.


Prioritet je osigurati stabilnost u teškim uvjetima, izglasati proračun za sljedeću godinu koja će biti također teška i mirno privesti mandat kraju. To je ono na što smo u ovom trenutku koncentrirani, a ne na samopromociju, izjavio je Filipović.


On je na pitanje hoće li on biti kandidat za gradonačelnika kazao da bi bilo logično da tako bude, budući da je predsjednik riječkog ogranka SDP-a i osam je godina zamjenik gradonačelnika.


Vjetar u leđima HDZ-a


HDZ na predstojećim lokalnim izborima ulazi s vjetrom u leđa zbog uspjeha na parlamentarnim izborima, ali i zbog niza uspješnih državnih projekata za koje je najčešće zaslužan ministar Oleg Butković. Kao mogući kandidat za gradonačelnika spominje se Josip Ostrogović.


– Kandidata za gradonačelnika još uvijek nemamo. HDZ očekuje odluka o čelnim ljudima na lokalnim razinama, a osobno se zauzimam za unutarstranačke izbore, a ne za imenovanje povjerenika jer će novoizabrani predsjednici imati puno veći legitimitet za pripemu za lokalne izbore.


Što se mene osobno tiče, ako me stranka predloži kao kandidata, prihvatit ću to, kao što ću prihvatiti drugog kandidata i dati mu maksimalnu podršku kako bi došli na vlast u Rijeci jer je gradu promjena i te kako potrebna, uvjeren je Ostrogović.


Nova imena


Na prošlim lokalnim izborima jedan od najaktivnijih kandidata za gradonačelnika bio je HNS-ovac Juraj Bukša. Neslavno je prošao, ali pitali smo predsjednika Gradskoga vijeća, HNS-ovca Andreja Poropata, kakvo je stanje među narodnjacima.


– Kao što je javnosti poznato, ja sam se povukao sa stranačkih funkcija pa u ovom trenutku ne mogu nešto konkretno reći. Osobno nisam donio nikakvu odluku, a jedino što znam je da ću i ja i moji kolege učiniti sve da bez velikih potresa prevladavamo veliku krizu koja je zahvatila cijeli svijet i da privedemo uspješno aktualni mandat kraju, izjavio je Poropat.


Lokalni izbori u Rijeci u svibnju 2021. godine mogli bi biti veliki magnet kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika jer je riječ o neposrednim izborima koji su personalizirani. To znači da će se svako toliko pojaviti neka nova imena koja će biti uvjerena da jedino oni mogu spasiti grad.


I sada se priča o inicijativama koje bi trebale iznjedriti nestranačkog kandidata koji bi trebao srušiti politički monopol SDP-a. U svim izbornim ciklusima do sada bilo je takvih planova, ali su se oni uvijek izjalovili kada je trebalo odlučiti tko će biti taj čovjek i kada je trebalo ući u političku arenu i »zaprljati« ruke daleko od akademske ili poslovne sigurnosti.


Nije teško pretpostaviti da će se nešto slično dogoditi i ovaj put, mada moguć je i obrat, budući da u SDP-u ne cvjetaju ruže, a i Obersnel je najavio da mu je aktualni mandat posljednji.


Burić: Obersnel će se kandidirati i izgubiti


Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić dva je puta bio kandidat za gradonačelnika, prvi put kao HDZ-ovac, a na zadnjim izborima ispred svoje stranke. Oba puta je ušao u drugi krug. Burić kaže da još ništa nije odlučio kada je riječ o kandidaturi za gradonačelnika Rijeke na lokalnim izborima.


– Još uvijek nisam donio odluku, ali sigurno je da će Bura na lokalne izbore izaći i da ćemo ostvariti dobar rezultat. Tu temu ćemo kao stranka uskoro otvoriti. Ovaj put će izbori biti drugačiji nego do sada jer se u potpunosti promijenila politička situacija.


SDP je bio slab na zadnjim izborima, a u međuvremenu je dodatno oslabio. HNS i Živi zid su nestali, pitanje je kako će birači Liste za Rijeku prihvatiti njihovu koaliciju sa SDP-om. U svakom slučaju, bit će jako zanimljivo.


Postoji mogućnost nekih nestranačkih inicijativa, ali o tome se priča na svakim lokalnim izborima, a na kraju se ništa ne dogodi. Osim toga, politika je nešto sasvim drugo od privatnog biznisa, kazao je Burić.


On je uvjeren da će se Vojko Obersnel na kraju ipak još jednom kandidirati.


– On uvijek napravi suprotno od onoga što je rekao. Ali ovaj put će izgubiti na izborima, zaključio je Burić.