Rođendanski dar

Građevinska tehnička škola za svoju 75. obljetnicu Rijeci darovala umjetnički paviljon

Ingrid Šestan Kučić

Uzvanici pred paviljonom Građevinske tehničke škole

Uzvanici pred paviljonom Građevinske tehničke škole

Paviljon je zamišljen kao poklon škole trgu, gradskom i školskom prostoru i njegovim učenicima koji u njemu svakodnevno boraveIako joj je 75. rođendan bio još u studenom Građevinska tehnička škola u utorak je svečano uživo proslavila veliku obljetnicu te je tom prilikom predstavljen godišnjak škole i umjetnički paviljon postavljen ispred škole.


Paviljon koji je djelo nastavnika i učenika prati i odgovarajući katalog, a kako je istaknuo ravnatelj Boris Petrović jedan od ciljeva škole bio je kroz projekte povezati se sa zajednicom zbog čega su u izradi paviljona sudjelovali i vanjski partneri.


Dodajući kako je cilj projekta bio osmisliti i izgraditi umjetnički paviljon koji će poslužiti za razne kulturne aktivnosti u javnom prostoru nastavnica Branka Merlacchi pojasnila je da se radi o objektu montažnog karaktera i mobilnog karaktera.

– Konstruiranje Paviljona prošlo je kroz sve faze projekta, od koncepta, idejnog rješenja do izvedbenog projekta. Paviljon jest proces u nastajanju i nestajanju, ali i konstrukt koji učenici ciklički stvaraju i nakon izvjesnog vremena rastvaraju te počinju rad na novoj ideji, svaka generacija prenosi svoja znanja i iskustvo na iduću generaciju učenika.


Svrha ovakvog načina gradnje jest pružiti mladima uvid u cjelokupni proces izvedbe jednostavnog umjetničko-arhitektonskog “objekta” od početne zamisli do realizacije. Paviljon nam ostaje kao svjedok vremena, dokument postojanja jedne generacije, dokaz našeg truda i rada, kazala je Merlacchi.


Riječka Građevinska tehnička škola ima 75 godišnju tradiciju školovanja kvalitetnih graditelja, arhitekata i dizajnera, a Rijeka ima višestoljetnu tradiciju razvoja industrijske i lučke infrastrukture po kojoj je nadaleko poznata.


Paviljon je zamišljen kao poklon škole trgu, gradskom i školskom prostoru i njegovim učenicima koji u njemu svakodnevno borave.Prostor koji je sam po sebi izložba služit će za izlaganje i posjećivanje učeničkih izložbi, a na natječaju među maketama radova koju su izrađivali učenici najviše se istakao rad učenice Ivane Kukuljan iz IV AT razreda, danas studentice Građevinskog fakulteta u Rijeci, a projekt su razradili Zlatko Toljanić, Dominik Bešker i David Grohovac.


Podršku školi, kako moralnu tako i financijsku, u izgradnji paviljona dali su osnivač, Primorsko-goranska županija te Grad Rijeka.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ, Edita Stilin, čestitajući rođendan škole istaknula je da ta ustanova broji 360 učenika.


– Već godinama škola sva upisna mjesta popuni u prvom upisnom krugu, a to je dokaz kvalitete i dobrih programa čiji su nositelji nastavnici koji zdušno rade, poručila je Stilin.


Škola će ove godine upisati novu generaciju od 96 učenika, a u njenim klupama nekad je sjedio i novi riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je slavlje ocijenio emotivnim trenutkom, a ne samo protokolarnom obavezom te je poručio da 75 godina nije malo, ali i da je škola sada u najboljim godinama.