Za svaku pohvalu

Građani zdušno radili za ljepši grad u Riječkom program lokalnog partnerstva

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najvredniji dio projekta čine nesebični angažmani niza volontera, ukupno ih se tijekom 2019. u brojne projekte uključilo njih 305Brzo i ekonomično uređenje manjih javnih površina, uređenje i obnova postojećih dječjih igrališta, izgradnja novih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slične aktivnosti, sve su to djela koja su naši sugrađani, udruge, mjesni odbori uz, dakako, Grad Rijeku, realizirali putem Riječkog programa lokalnog partnerstva.


Stoga je realizacija novih programa bila prilika da se u gradskoj vijećnici pohvale neimari koji su kroz cijelu 2019. godinu na različite načine učinili naš grad ljepšim. Ili kako je to naglasila Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu, nema boljeg ili lošijeg realiziranog projekta, svi su lijepi i svi su doprinijeli da nam grad bude ljepši.


Kroz ovaj specifični programom koji Grad razvija od 2005. godine, proteklu godinu krasi još devet realiziranih projekata.
To je nastavak uređenja trga uz Ulicu Podhumskih žrtava ispred Graditeljske škole za industriju i obrt i OŠ Centar pod vodstvom voditeljica projekta Renate Petani i Jolande Todorović, uređenje okoliša i dvorišnog prostora OŠ Podmurvice grupe građana Mlaka i voditeljice projekta Dubravke Dužević, uređenje dijela površine okretišta autobusne stanice linije 7a i stepenište na Svetom Križu pod vodstvom voditeljice Ive Volović i grupe građana pod nazivom »Umjetnost«.


Nagrađeni su građani okupljeni u društvu »Bez granica« pod vodstvom Damira Medveda jer su uredili okoliš objekta Zavičajnog muzeja na Drenovi, mladi petnaestogodišnjak Dino Bašić i Milan Vukajlović primili su prigodnu zahvalu u ime nastavka uređenja košarkaškog igrališta na Zametu koji se nalazi u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet.


Za uređenje okoliša Dječjeg vrtića Turnić zahvala je uručena voditeljici Gordani Rubeši i grupi građana pod nazivom Pokretači promjena. Za uređenje okoliša i dvorišnog prostora OŠ Belveder, zahvala stiže grupi građana Rastimo zajedno i voditeljici Anji Rumac.


Pohvaljen je i volonterizam grupe građana Kvart za pet jer su uredili dječki park u Ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8, kao i njegovim voditeljicama Sandri Ivić i Palmi Karković Takalić.


Za nastavak uređenja okoliša OŠ Gornja Vežica pohvala je uručena voditeljici projekta Bojani Matešin, ali i vijeću roditelja Škole koji se odazvao volonterskim akcijama, a djelovali su pod imenom Poziv na igru.


– Projekti su ukupno vrijedni 503.251,97 kuna, s time da ukupna sredstva iz gradskog proračuna iznose 272.527,51 kunu, dok doprinos zajednice ovaj puta iznosi čak 231.324,46 kuna, a odnosi se na volonterski rad i donacije, naglasila je Fadljević.


Najvredniji dio projekta predstavlja angažman volontera. Ukupno ih se tijekom 2019. godine uključilo 305, ali tu je angažman i mnogobrojnih javnih i gopspodarskih subjekata.


Malo novca i ogromno srce


Da, završavamo i treću fazu uređenja košarakaškog igrališta na Zametu, kazao nam je Milan Vukajlović, inače i predsjednik KK-a Zamet. Jako smo ponosni jer smo željeli učiniti nešto za naše sugrađane i zato hvala gospodarstvenicima, ali i nizu volontera koji su učinili da danas možemo igrati i noćnu košarku, postavljene su LED svjetiljke, pa se rekreativci mogu baviti košarkom do 22 sata.


Mladom, prije dvije godine tada 13-godišnjem Dinu Bašiću izložio sam ideju da se oslika zapadni zid igrališta u dužini od 50 kvadrata.


On je napravio skicu s motivima grada, a mladi umjetnici Emanuela Lekić i Mislav Lešić imali su odriješene ruke, kazao je Vukajlović i zapravo pokazao kako se s malo novca ali i ogromnim srcem može učiniti jako mnogo za vlastitu zajednicu u kojoj se živi.