Socijalni program

Grad Rijeka uskoro kreće s primanjem zahtjeva građana za podmirenjem troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Grad Rijeka daje i jednokratnu novčanu pomoć srednjoškolcima i studentima, a do 16. rujna zaprimaju se i zahtjevi za podmirenje troškova marende i obroka u produženom/cjelodnevnom boravku te za poklon-bon pri kupnji školskog pribora za osnovnoškolceRIJEKA – Od 16. kolovoza do 16. rujna Grad Rijeka zaprimat će zahtjeve građana za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama i vrtiću te jednokratnu novčanu pomoć srednjoškolcima i studentima u pedagoškoj/akademskoj 2022./2023. godini. Zahtjevi će se, uz prateću dokumentaciju, zaprimati u šalter-sali Gradske uprave, Titov trg 3, šalteri br. 4 i 5, radnim danom od 8,30 do 15,30 sati.


Kako do prava


Grad Rijeka podmiruje mjesečne troškove boravka djeteta u jaslicama ili vrtiću (cjelodnevni i poludnevni boravak) u visini od sto posto, odnosno u visini od 30 posto iznosa mjesečne cijene za korisnike usluga Dječjeg vrtića Rijeka. Pravo na podmirenje troškova vrijedi do kraja pedagoške godine. Kako ističu u Gradu Rijeci, pravo na podmirenje troškova može ostvariti polaznik jaslica/vrtića odnosno dijete koje ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu ili socijalnu uslugu – uslugu rane intervencije pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva u kojem isključivo žive jedan roditelj i dijete, odnosno djeca, a čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za jednoroditeljska kućanstva.


Grad podsjeća kako je cenzus za dvočlano kućanstvo 4.350 kuna, tročlano kućanstvo 5.850, četveročlano kućanstvo 7.500 kuna, a brojnija kućanstva plus 1.050 kuna za svakoga dodatnog člana. Također, to pravo ostvaruje i dijete iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za dvočlano kućanstvo 3.625 kuna, za tročlano 4.875, četveročlano kućanstvo 6.250 kuna, a brojnija kućanstva plus 875 kuna za svakoga dodatnog člana), kao i dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida ili civilnog invalida Domovinskog rata, udomljeno dijete i dijete čiji roditelj ostvaruje pravo na dječji doplatak.
Također, jednokratnu pomoć u visini od tisuću kuna mogu ostvariti redoviti učenici srednje škole i studenti iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, učenici i studenti koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka te učenici i studenti koji su dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.


Marenda i obroci


– Podsjećamo, u sklopu Socijalnog programa Grad Rijeka do 16. rujna zaprima zahtjeve građana za podmirenje cjelokupnih troškova marende i obroka u produženom/cjelodnevnom boravku te zahtjeve za poklon-bon pri kupnji školskog pribora učenicima osnovnih škola u školskoj 2022./2023. godini. Grad Rijeka učenicima osnovne škole prije početka školske godine dodjeljuje jednokratni poklon-bon u iznosu od 250 do 750 kuna za nabavku školskog pribora.


Također, Grad Rijeka za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole i Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka u cijelosti podmiruje troškove organizirane marende u osnovnim školama, a za polaznike produženog boravka ili cjelodnevne nastave u osnovnim školama (učenici od 1. do 4. razreda) i troškove ručka i užine. Na mrežnim stranicama Grada Rijeke nalazi se i e-savjetnik Socijalni program Grada Rijeke putem kojeg svi građani brzo, anonimno i jednostavno mogu saznati mogu li i na koji način postati korisnici ovih oblika pomoći, ističu u Gradu Rijeci.