Menstrualno siromaštvo

Grad Rijeka u osnovne škole uvodi besplatne uloške za sve djevojčice

Ingrid Šestan Kučić

Foto Annika Gordon on Unsplash

Foto Annika Gordon on Unsplash

Stigao odgovor Grada Rijeke na problem menstrualnog siromaštva! Ovo je ujedno prvi korak prema budućem programu zdravstvenog odgojaOd idućeg polugodišta Grad Rijeka u škole čiji je osnivač uvodi besplatne higijenske uloške za sve djevojčice – najavila je to na konferenciji za novinare zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.


Projekt besplatnih higijenskih uložaka u riječkim osnovnim školama jedan je od proaktivnih odgovora Grada Rijeke na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu, ali i prvi korak na putu prema uvođenju programa zdravstvenog odgoja u riječke škole.


Uvođenje zdravstvenog odgoja


Naime, kako je najavio zamjenik riječkog gradonačelnika, Goran Palčevski, razmišlja se o projektu zdravstvenog odgoja za što je uporište uspjeh riječkog projekta Građanskog odgoja i obrazovanja kojeg su u velikom broju prepoznali i preuzeli drugi hrvatski gradovi.
– Plan je do kraja mandata pripremiti program kako bismo u drugom mandatu započeli s kvalitetnom provedbom programa zdravstvenog odgoja, a uvođenje besplatnih higijenskih potrepština u škole samo je mali korak u tom smjeru, kazao je Palčevski.


Goran Palčevski, Sandra Krpan i Marinella Matejčić / Foto Sergej Drechsler


Dodajući da će Rijeka uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka stati uz bok s velikim zemljama i gradovima koji su već započeli s tim projektom Krpan je kazala da je u Hrvatskoj takvu praksu uveo i Grad Varaždin te da će se u riječkom gradskom proračunu za iduću godinu za tu namjenu osigurati 200 tisuća kuna.


– Riječ je o temi koja je još uvijek tabu. Rijeka ima 25 osnovnih škola u kojima je 2.269 djevojčica, a mi želimo osigurati da sve djevojčice u školskim toaletima imaju dostupne uloške.


Posljedice menstrualnog siromaštva


Na to nas je potaknulo istraživanje Udruge PaRiter o menstrulanom siromaštvu, a tema je i šire aktualna s obzirom na nedavne rasprave u Saboru o umanjenju PDV-a na ove higijenske potrepštine za žene kako bi im bile financijski dostupnije, kazala je Krpan.


Publikacija Tetka Perioda Udruge PaRiter / Foto Sergej Drechsler


Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi PaRiter Marinella Matejčić upozorila je da nije nedostatak uložaka jedini problem školskih toaleta, kao i da menstrualno siromaštvo ne podrazumijeva samo nedostatak higijenskih potrepština, već i nedostak edukacije.


– Problem su i neadekvatni higijenski uvjeti u školama. Osim higijenskih uložaka potrebno je osigurati i koševe za smeće. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću u nekim školama i fakultetima nema ni tople vode i sapuna pa ni WC papira, upozorila je Matejčić.


Ujedno je iznijela i podatke istraživanja PaRitera koji su pokazali da su uz higijenske potrepštine mnogima nedostupni i lijekovi za umanjenje boli, ali i da velik broj ispitanika smatra kako takve potrepštine trebaju biti dostupne u javnim ustanovama.