Pomoć umirovljenicima

Grad Rijeka osigurao uskrsnice za najugroženije starije osobe, poznat i iznos

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Jednokratna novčana pomoć od 30 eura isplatit će se krajem ožujka ove godine, u povodu blagdana UsksaGrad Rijeka će i ove godine umirovljenicima s najnižim mirovinama i starijim osobama bez redovitih osobnih prihoda dodijeliti uskrsnice u visini od 30 eura, izvijestila je u utorak gradska uprava.


Ova jednokratna novčana pomoć isplatit će se krajem ožujka ove godine, u povodu blagdana Usksa.


Moći će je dobiti umirovljenici koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika Grada Rijeke, a cenzus za ostvarivanje navedene pomoći je 305 eura, uz uvjet da ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne prelaze gradski cenzus prihoda po Odluci o socijalnoj skrbi.
Uz to, ne mogu imati u vlasništvu ili suvlasništvu stan ili kuću koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor.


Uskrsnice će dobiti i osobe starije od 65 godina i osobe koje ispunjavaju uvjet nacionalne naknade za starije osobe, a koje već ostvaruju pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove starijih osoba bez osobnog prihoda.


Ovu novčanu pomoć u povodu Uskrsa dobit će oko 750 osoba, a za to je u riječkom Gradskom proračunu osigurano 25 tisuća eura.


Grad Rijeka je prošle, 2022. godine, prvi put osigurao uskrsnice za umirovljenike i starije osobe bez osobnih prihoda te je tad za tu namjenu utrošeno 110 tisuća kuna iz proračuna.


Grad Rijeka je s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika započeo 2005. i to dodjeljivanjem poklon-bonova povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.


Godišnje se dodjeljivalo oko tisuću poklon bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 17 godina izdvojeno preko 5,7 milijuna kuna, ističu iz Grada Rijeke.