Korisnici

Grad Rijeka bespovratnim sredstvima financira rad četiri učeničke zadruge

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Poduzetnička kultura i u školamaČetiri riječke učeničke zadruge postale su korisnice bespovratnih sredstava Grada Rijeke, a riječ je o učeničkim zadrugama OŠ »Nikola Tesla«, OŠ »Vladimir Gortan«, OŠ »Eugen Kumičić« i OŠ Gornja Vežica.


Te su škole rad svojih zadruga prijavile na javni poziv Grada Rijeke čiji je cilj promicanje poduzetničke kulture u osnovnim školama, razvoj motoričkih vještina i stjecanje poduzetničkih znanja učenika, stjecanje osnovnih znanja iz područja produkt-dizajna te razvoj kreativnosti učenika kroz osmišljavanje novog proizvoda.


Učenička zadruga »Teslići« OŠ »Nikola Tesla« zatražila je 2.989 kuna i toliko je dobila, a riječ je o zadruzi koja je osnovana 2013. godine.
Njen je rad usmjeren na područja likovne kulture, kulturne baštine, ekologije, prirode, izrade ukrasnih i uporabnih predmeta, tehničke kulture i povijesti. U školskoj godini 2021./2022. Zadruga planira nabaviti likovno-tehnički materijal potreban za realizaciju aktivnosti projekta »Ribe, ribe i još riba«.


Učenička zadruga »Josip Kulfanek«, OŠ »Vladimir Gortan« osnovana je 2019. godine, a njen je rad usmjeren na izradu ekoloških uporabnih predmeta uz pomoć moderne tehnologije.


U školskoj godini 2021./2022. Zadruga planira izrađivati prirodne sapune te ostale uporabne predmete pomoću 3D printera, za što joj je odobreno 3 tisuće kuna. Isti će iznos dobiti i Učenička zadruga »Eugenijalci«, OŠ »Eugen Kumičić«, koja je također osnovana 2019. godine, a njen je rad usmjeren na područja izrade ukrasnih i uporabnih predmeta, robotike i poljoprivrede.


U ovoj školskoj godini Zadruga planira izrađivati ukrasne predmete koji olakšavaju čitanje, a to su bookmarkeri i držači knjiga. Najmanji iznos, 2.261 kunu, zatražila je Učenička zadruga Gornja Vežica, OŠ Gornja Vežica, koja je osnovana 2015., a njen je rad usmjeren na područja izrade recikliranih ukrasnih i uporabnih predmeta.


U ovoj školskoj godini Zadruga planira izrađivati mirisne bukete i mirisne vrećice s lavandom, božićne ukrase i nakit te oslikavati staklenke i limenke za sadnice cvijeća.