Održivi razvoj

Grad Bakar prikuplja podatke o energetskoj potrošnji kućanstava. Anketa je anonimna

Sanja GašpertBAKAR – Grad Bakar u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner i Regionalnom energetskom agencijom Sjever započeo je proces izrade Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka Grada Bakra (eng. Sustainable Energy and Climate Action Plan ili SECAP). Riječ je o dokumentu kojim će se definirati mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje energije na području Grada, ali i mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama.


– Kako bi došli do podataka iz kojih je moguće napraviti relevantnu procjenu o energetskoj potrošnji kućanstava na području Grada Bakra, pozivaju se stanovnici Grada Bakra da do 15. srpnja anonimno ispune anketni listić. Anketu je moguće ispuniti online, a može joj se pristupiti preko web stranica Grada Bakra. Tiskani anketni listići biti će priloženi i u gradskom glasilu Bura koje izlazi krajem lipnja. Ispunjeni listić može se dostaviti osobno ili poštom na adresu Grad Bakar – pisarnica, Primorje 39, 51222 Bakar. Skenirana inačica ispunjenog listića može se poslati i u privitku e-maila na adresu: [email protected], ističu u Gradu Bakru.


Izradom ovog dokumenta Grad Bakar se pridružuje tisućama europskih gradova i općina okupljenih u inicijativi Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, čiji je cilj ubrzati smanjenje emisija CO2, osnažiti kapacitete za prilagođavanje na neizbježan utjecaj klimatskih promjena te omogućiti građanima pristup sigurnoj, održivoj i povoljnoj energiji.
Kao i ostali uključeni gradovi i općine, Grad Bakar se na taj način opredjeljuje za održivi razvoj na načelima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, poručuju u Gradu.